«Θερμό καλοκαίρι» στις ευρωπαϊκές πτήσεις – Οι απεργίες παραλύουν τις British Airways, Ryanair, easyJet

06-07-22 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Mεγάλες αεροπορικές εταιρίες της Ευρώπης όπως οι British Airways, Ryanair και easyJet έχουν χτυπηθεί από τις απεργιακές κινητοποιήσεων των εργαζομένων τους αυτό το καλοκαίρι, με τις Malta Air, CrewLink, SAS και Volotea να επηρεάζονται επίσης.

Πιλότοι και μέλη πληρώματος πρόκειται να απεργήσουν το επόμενο δίμηνο, την ώρα που οι ακυρώσεις πτήσεων πληθαίνουν και οι πιέσεις στις αερομεταφορές εντείνονται.

Το προσωπικό διαμαρτύρεται για χαμηλούς μισθούς και έντονους ρυθμούς εργασίας μετά από τη διετία της πανδημίας. Οι κινητοποιήσεις τους προσθέτουν επιπλέον προβλήματα στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές αυτό το καλοκαίρι, πέρα από το χάος που επικρατεί στις πύλες ασφαλείας και συλλογής αποσκευών των αεροδρομίων.

Ειδικότερα, στην EasyJet έχει προγραμματιστεί απεργία για τις 15, 16, 17, 29, 30 και 31 Ιουλίου, για μέλη πληρώματος της Ισπανίας. Τα μέλη του σωματείου USO της Ισπανίας διαμαρτύρονται για τους μισθούς και τις εργασιακές συνθήκες, με περισσότερα από 450 άτομα να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Η απεργία αναμένεται να επηρεάσει τις βάσεις της easyJet στην Ισπανία (Βαρκελώνη, Μάλαγα και Πάλμα).

Εκατοντάδες εργαζόμενοι εξυπηρέτησης πελατών της British Airways στο Χίθροου σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε απεργίες τον Ιούλιο, με μισθολογικό αίτημα αύξησης 10%. Η εταιρία προσέφερε στο προσωπικό ένα μπόνους όμως οι εργαζόμενοι ζητούν πλήρη αποκατάσταση των μισθών τους στα επίπεδα προ πανδημίας. Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη ημερομηνίες των κινητοποιήσεων. Οι εργαζόμενοι απαιτείται να γνωστοποιήσουν τις απεργιακές τους προθέσεις δύο εβδομάδες πριν.

Στη Ryanair πραγματοποιούνται από την Πέμπτη απεργίες στην Ισπανία, με αποτέλεσμα την να ακυρωθούν 10 πτήσεις προς τη χώρα το Σάββατο. Το προσωπικό της Ryanair θα απεργήσει στις 12-15, 18-21 και 25-28 Ιουλίου σε 10 αεροδρόμια της Ισπανίας σύμφωνα με τα σωματεία USO και SICTPLA, με αιτήματα μισθοδοσίας και εργασιακών συνθηκών. Τα σωματεία καλούν τον αερομεταφορέα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής απεργίες προσωπικού της Ryanair στο Ην. Βασίλειο.

Επιπλέον, μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί άλλες απεργίες από μεγάλους αερομεταφορείς (Wizz Air, TUI, Jet2) που δραστηριοποιούνται στο Ην. Βασίλειο, μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές για την Ελλάδα.

Ωστόσο, στη σκανδιναβική αεροπορική εταιρία SAS, μέσα στον Ιούλιο απεργούν 900 εργαζόμενοι, ενώ τα ιταλικά σωματεία εργαζομένων απειλούν για περαιτέρω κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι, με πιθανές απεργίες πιλότων και αεροσυνοδών της Ryanair, Malta Air, CrewLink, easyJet και Volotea.

Την Παρασκευή, προσωπικό της επίγειας εξυπηρέτησης του αεροδρομίου Σαρλ ντε Γκολ κατέβηκε σε απεργία, αποτελώντας, για πολλούς, προάγγελο για το τι θα ακολουθήσει για το υπόλοιπο του καλοκαιριού στο αεροδρόμιο...

διαβάστε ακόμα

Ν.Χαρδαλιάς | Τουρισμός πολυτελείας: Συνεργασία της Αθήνας- Αττικής με το Ντουμπάι
Εορταστικό χωριό το Πεδίο του Άρεως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα
Ευρωπαϊκός τουρισμός 2024 | Ποια σύννεφα σκιάζουν την ανάκαμψη - ETC: +14,3% οι ταξιδιωτικές δαπάνες
Φεστιβάλ Comic Con στη Θεσσαλονίκη
12ος Ποδηλατικός Γύρος Πεδιάδας
21η Ιππική Συνάντηση Μεσσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο στην Αμαλιάδα
Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες
Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023