Ryanair: Να τελειώσει το σκάνδαλο των πλουσίων που γλιτώνουν τους «πράσινους φόρους» της ΕΕ στις μακρινές πτήσεις

14-06-22 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

H Ryanair χαιρέτισε την ψηφοφορία της 8ης Ιουνίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για επέκταση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εκπομπών (ETS) σε όλες τις μακρινές πτήσεις που αναχωρούν από την ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι πλουσιότεροι ταξιδιώτες στις μακρινές πτήσεις που επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον, θα καταβάλλουν το μερίδιό τους σε περιβαλλοντικούς φόρους ETS.

Σύμφωνα με την τρέχουσα περιβαλλοντική πολιτική της Ευρώπης, επισημαίνει η Ryanair σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Το σκάνδαλο των πλούσιων επιβατών μακρινών πτήσεων που απαλλάσσονται από το μερίδιό τους σε περιβαλλοντικούς φόρους, πρέπει να τελειώσει», οι πολίτες της ΕΕ που πετούσαν με κοντινές πτήσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 50% των εκπομπών άνθρακα στις αερομεταφορές της ΕΕ, κατέβαλλαν το 100% του ευρωπαϊκού ETS.

Η διάκριση αυτή σημαίνει ότι οι πιο φτωχές οικογένειες χρηματοδοτούσαν τους πλούσιους επιβάτες των μακρινών πτήσεων που ταξίδευαν από και προς την ΕΕ, οι οποίοι δεν επιβαρύνονταν καθόλου. Αυτή η ανεξήγητη διάκριση και αδικία πρέπει να τελειώσει τώρα, αναφέρει η Ryanair.

«Είναι καιρός οι πλούσιοι επιβάτες μεγάλων αποστάσεων να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί στο ETS της Ευρώπης. Είναι ανεξήγητο και βαθύτατα άδικο το γεγονός ότι οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 52% των εκπομπών CO2 της ευρωπαϊκής αεροπορίας, απαλλάσσονται από την καταβολή περιβαλλοντικών φόρων ή ETS (και επίσης απαλλάσσονται από τον προτεινόμενο φόρο στα καύσιμα). Γιατί πρέπει οι πλουσιότεροι πολίτες της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας και των ΗΠΑ να μην καταβάλλουν φόρους ETS ή καυσίμων αεροσκαφών για τις ρυπογόνες πτήσεις μεγάλων αποστάσεων από/προς την Ευρώπη, ενώ οι βαριά πιεσμένοι πολίτες, οικογένειες και τουρίστες της Ευρώπης, που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 50% των εκπομπών CO2 της Ευρώπης, να πληρώνουν το 100% των αεροπορικών φόρων ETS της Ευρώπης; Η Ryanair χαιρετίζει αυτήν την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εισάγει τουλάχιστον περισσότερη δικαιοσύνη και ισότητα στην περιβαλλοντική φορολογία των πτήσεων που εκτελούνται από/προς την Ευρώπη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Michael O’Leary, δήλωσε: «Καλούμε τώρα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής «Πράσινης Συμφωνίας», Φρανς Τίμερμανς, να υποστηρίξουν αυτήν την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επιτέλους να απαιτήσουν από τις εταιρείες υψηλών ναύλων όπως η KLM, η Air France και η Lufthansa να καταβάλλουν το δίκαιο μερίδιο των φόρων ETS συμπεριλαμβάνοντας τις μακρινές πτήσεις, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των ευρωπαϊκών εκπομπών CO2 από τις αερομεταφορές, στο ETS».

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων