Πώς θα σωθεί το αεροδρόμιο Charleroi στις Βρυξέλλες 

09-04-21 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Με τις δραστηριότητές του αεροδρομίου σε ελεύθερη πτώση για ένα χρόνο και τις ανάγκες σε μετρητά να εκτιμώνται σε 40 εκατ. ευρώ, το αεροδρόμιο Charleroi στις Βρυξέλλες αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα.

Ο αρμόδιος Υπουργός Jean-Luc Crucke, για τα αεροδρόμια, έχει αναφέρει ότι το αεροδρόμιο υπέστη απώλεια 22,3 εκατ. ευρώ το 2020, παρά τις εξοικονομήσεις 22 εκατ. ευρώ. Η άμεση ανάγκη για μετρητά εκτιμάται σε 13 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο η κυβέρνηση της Βαλλονίας όρισε μια ομάδα εργασίας πριν από μερικούς μήνες με στόχο να προγραμματίσει το μέλλον του αεροδρομίου μέσω ενός νέου δεκαετούς σχεδίου δράσης, επιτρέποντάς του να διασφαλίσει μια εμπορικά, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη δραστηριότητα σε ένα μετα - κορωνοϊό πλαίσιο.

Οι αρχές της συμφωνίας, που επικυρώθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της BSCA μεγαλομετόχου του αεροδρομίου μέσα στον Μάρτιο, παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση της Βαλλονίας.

Το στρατηγικό σχέδιο περιγράφεται ως "πράσινο, ψηφιακό, κερδοφόρο, ποιοτικό και με χαμηλό κόστος". Περιλαμβάνει δε μια «νέα ισορροπημένη και μακροπρόθεσμη σχέση με τη Ryanair και μια διαφοροποίηση των εταιρειών που υπάρχουν στο Charleroi μέσω, των δυνατοτήτων που προσφέρει η επιμήκυνση του διαδρόμου». Η συμφωνία μεταξύ του αεροδρομίου και της Ryanair λήγει το 2025. Αναθεωρούν αυτήν τη συμφωνία με τη Ryanair μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει το 70% της πληρότητας όσον αφορά τους πελάτες, όπως εξηγεί ο Jean-Luc. Crucke που μιλά για έναν ορίζοντα έως το 2040.

Το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει μείωση του κόστους κατά 10% ετησίως σε σύγκριση με το 2019 (χωρίς απολύσεις), δυναμική διαχείριση των τιμών στάθμευσης αυτοκινήτων και δημιουργία χώρων λιανικής μπροστά από τον τερματικό σταθμό 1.

Υπό συζήτηση είναι στην νέα συμφωνία με τη Ryanair η αύξηση των τελών. Το επιχειρηματικό σχέδιο βασίζεται επίσης σε μια γενική αύξηση των τελών σταδιακά καθώς και στη θέσπιση ενός οικολογικού πράσινου τέλους. Επίσης το σχέδιο υπολόγισε ότι ήταν απαραίτητη μια συνεισφορά 40 εκατ. επιπλέον για την ανασύσταση των ιδίων κεφαλαίων για να μπορέσει να συνεχίσει τη δραστηριότητα και να εφαρμόσει το εγκριθέν στρατηγικό σχέδιο. Συγκεκριμένα, 10 εκατ. θα αποδεσμευτούν με τη μορφή απαλλαγής από το χρέος από τη Sowaer που αντιπροσωπεύει την Περιφέρεια της Βαλονίας, προγραμματίζεται επίσης αύξηση κεφαλαίου κατά 30 εκατ.. Η αύξηση θα οδηγήσει σε αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης. Το μερίδιο των ιδιωτικών βελγικών αερολιμένων θα αυξηθεί από 27,6% σε 48,3% εξαιτίας της άμεσης διάθεσης ρευστότητας από μέρους του ύψους των 10,8 εκατ. Η Sowaer, θα κατέχει από 50,21% το 35,87%, η Sambrinvest από 19,16% σε 13,6%, η Igretec από 2,32% σε 1,65% και η Sabca από 0,67% σε 0,48%.

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι