IATA: Ο κορωνοϊός προκαλεί μείωση των αεροπορικών ταξιδιών

21-02-20 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Την πρώτη μείωση της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια μετά την οικονομική κρίση του 2008-2009 ενδέχεται να προκαλέσει η κρίση του κορωνοϊού, προειδοποιεί η παγκόσμια Ένωση Αερομεταφορών, ΙΑΤΑ.

Η απότομη μείωση της ζήτησης θα έχει αντίκτυπο στους αερομεταφορείς, και ιδιαίτερα σε εκείνους που δραστηριοποιούνται στην κινεζική αγορά.

Η ΙΑΤΑ εκτιμά ότι ο κορωνοϊός θα προκαλέσει μείωση κατά 4,7% της παγκόσμιας επιβατικής κίνησης, και την απώλεια 29,3 δισ. δολαρίων σε έσοδα επιβατών. 

Εφόσον ορισμένοι αερομεταφορείς ήδη περιορίζουν τις χωρητικότητες και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και δρομολόγια, το χαμηλότερο κόστος καυσίμων θα βοηθήσει στην αναπλήρωση μέρους των χαμένων εσόδων. 

Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη χρονιά για τις αερομεταφορές, επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ, Alexandre de Juniac.

Η ΙΑΤΑ επισημαίνει ότι η αρχική εκτίμηση του αντίκτυπου του κορωνοϊού στις αερομεταφορές είναι η απώλεια ζήτησης κατά 13% για όλη τη χρονιά, στους αερομεταφορείς της Ασίας/ Ειρηνικού. Οι αερομεταφορείς αυτοί θα χάσουν 27,8 δισ. δολάρια το 2020, με τους κινέζους αερομεταφορείς να χάνουν 12,8 δισ. δολάρια στην αγορά εσωτερικού μόνο.

Οι αερομεταφορείς εκτός της Ασίας/ Ειρηνικού πρόκειται να έχουν απώλειες της τάξης των 1,5 δις. δολαρίων, εάν υποθέσουμε ότι η απώλεια ζήτησης περιορίζεται στις αγορές που συνδέονται με την Κίνα.

Αυτό σημαίνει ότι οι παγκόσμιες απώλειες εσόδων στις αερομεταφορές θα ανέλθουν σε 29,3 δισ. δολάρια (5% μικρότερα έσοδα επιβατών έναντι της πρόβλεψης της ΙΑΤΑ) και θα αντιπροσωπεύουν απώλειες 4,7% από την παγκόσμια ζήτηση.

διαβάστε ακόμα

Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια
Έντονη ζήτηση για ταξίδια στην Αμερική το 2024
HolidayCheck: Εκδήλωση στην Κρήτη για την τοποθέτηση των ξενοδοχείων στις γερμανόφωνες αγορές
Ε.Ξ. Ρόδου | Αίτημα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για Τμήμα Σπουδών Φιλοξενίας στη Ρόδο
H Πάρος φιλοξένησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας OPTIMIST–U13