Kορωνοϊός: Επιπτώσεις σε ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες - 50 εκατ. οι απώλειες της El Al

20-02-20 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Το κράτος πρέπει να αποζημιώσει τις ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες για τις αυξανόμενες απώλειες που υπέστησαν λόγω της νέας έκρηξης του Kορωνοϊού, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ Bezalel Smotrich περιγράφοντας την διατήρηση της οικονομική τους αυτάρκειας και λειτουργίας ως ζήτημα "εθνικού συμφέροντος".

"Νομίζω ότι το κράτος θα χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη του, όπως συμβαίνει σε άλλες εθνικές κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών καταστροφών", δήλωσε ο κ. Smotrich, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται οικονομική υποστήριξη για όσους βλάπτονται από τα "αυστηρά" κυβερνητικά μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

Ο ιδιωτικός αερομεταφορέας El Al έχει υποστεί απώλειες περίπου 50 εκατ. δολ. μέχρι σήμερα, λόγω των ακυρώσεων στο πτητικό του πρόγραμμα, δήλωσε ο Smotrich, με απώλειες που ενδεχομένως θα συνεχιστούν και θα βαίνουν αυξανόμενες καθώς οι αεροπορικές εταιρείες πλησιάζουν την κερδοφόρα περίοδο του Πάσχα και του καλοκαιριού. Χωρίς κυβερνητική στήριξη, υπογράμμισε, η χώρα είναι πιθανό να βρεθεί χωρίς αεροπορικές εταιρείες τους προσεχείς μήνες. Σημειώνεται ότι από το 2004 η ιδιοκτησία της EL AL πέρασε από το κράτος στον ισραηλινό επενδυτικό φορέα Knafaim Group.

Κατόπιν των κυβερνητικών αποφάσεων και ένεκα της μειωμένης ζήτησης, η El Al σταμάτησε όλες τις πτήσεις προς το Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ. Οι απευθείας πτήσεις προς Μπανγκόκ έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά μετά την επιδημία. Η αεροπορική εταιρεία έχει προγραμματιστεί να εγκαινιάσει αεροπορικές πτήσεις χωρίς μετακίνηση στο Τόκιο στις 11 Μαρτίου. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχουν υπάρξει δεύτερες σκέψεις για αναβολή μέχρι να υπάρξει ανάσχεση της επέκτασης της νόσου λόγω του Kορωνοϊού. Η ζήτηση εκ μέρους των επιβατών συνέχισε να βαίνει μειούμενη καθώς το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ διευρύνει τις υποχρεώσεις που πρέπει να αναδειχθούν, με δική τους ευθύνη, οι κάτοικοι του Ισραήλ που επιστρέφουν από την Ταϊλάνδη, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, το Μακάο, καθώς και την Κίνα, να παραμένουν για 14 ημέρες στις οικείες τους, μη εκτειθέμενοι σε δημόσιο χώρο και συναναστρεφόμενοι λοιπούς κατοίκους, ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού, εφόσον φέρουν βιολογικά στοιχεία του από τις χώρες που ταξίδεψαν.

Ο κ. Smotrich δήλωσε χαρακτηριστικά ότι : "Οι Ισραηλινοί απλά δεν πετούν στο εξωτερικό, δεν έχει σημασία σε ποια χώρα και προορισμό, απλά φοβούνται ότι εφόσον φύγουν από τη χώρα, δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν".

Τη Δευτέρα το βράδυ, ο Διευθύνων Σύμβουλος του El Al κ. Gonen Usishkin δήλωσε ότι προβλέπει «δύσκολες μέρες μπροστά» και είναι πιθανό ότι θα χρειαστεί να υιοθετηθούν δύσκολες αποφάσεις και να ακολουθηθούν δραματικά βήματα. Ο κ. Usishkin έκανε τα σχόλιά του μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος που στάλθηκε στους υπαλλήλους της εταιρείας. Το εν λόγω μήνυμα προωθήθηκε μερικές ώρες αφότου το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι η EL AL υπέστη οικονομικές ζημίες.

Καθώς το Ισραήλ βαίνει σε εκλογές, στις 2 Μαρτίου, έχει αρχίσει σχεδιασμός για τους ισραηλινούς πολίτες που τυχόν επιθυμούν να ταξιδέψουν στο Ισραήλ για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Εν προκειμένω, οι αρμόδιοι διοργάνωσης της εκλογικής διαδικασίας και το Υπ. Υγείας, πρότειναν, ανάμεσα σε άλλα επείγοντος χαρακτήρα μέτρα, να υπάρξει η δυνατότητα σε ισραηλινούς πολίτες κατοίκους στις επίμαχες ασιατικές χώρες (Κίνα, Ταϋλάνδη κ.α.) να ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα που θα δημιουργηθούν εκεί ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μεταφοράς του μολυσματικού ιού από ενδεχόμενες μετακινήσεις τους στο Ισραήλ.

 

διαβάστε ακόμα

Δήμος Πολυγύρου: Δυνατότητα ύδρευσης ξενοδοχείου με μία προϋπόθεση
Τρίτο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων στην Καλαμάτα
Δήμος Χαλανδρίου: Πρόγραμμα θερινών διακοπών ΚΑΠΗ 2024 - Τα ποσά συμμετοχής με βάση το εισόδημα
Άυλη Ψηφιακή Κάρτα για την στήριξη του Τουρισμού Thessaly - Evros Pass 2024
Δωρεά της ΤΕΜΕΣ για μελέτη ανάδειξης της ανατολικής πλευράς της νήσου Σφακτηρίας
Γιατί η ΕΕ αγοράζει ακόμα ρωσικό αέριο;
Alltours | Ταξίδια γνωριμίας με Ολυμπιακή Ριβιέρα, Χαλκιδική και Κρήτη Γερμανών πρακτόρων
Ελληνικός τουρισμός 2023 | 5 Περιφέρειες είχαν το 90,5% των εισπράξεων και το 84% των επισκέψεων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βραβεύει εξέχοντα αρχιτεκτονικά έργα σε όλη την Ευρώπη
ΕΟΤ: Προβολή της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία για τουρισμό περιπέτειας