Ουκρανικό Boeing με 180 επιβάτες συνετρίβη στο Ιράν

08-01-20 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Εκατόν ογδόντα περίπου επιβάτες που επέβαιναν σε πτήση της Ukraine International Airlines από το διεθνές αεροδρόμιο Imam Khomeini της Τεχεράνης προς το Κίεβο, βρήκαν τραγικό θάνατο όταν το αεροσκάφος Boeing 737-800 συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση.

Το αεροσκάφος, όπως αναφέρει η αεροπορική εταιρία, χάθηκε από τα ραντάρ λίγο μετά την απογείωσή του, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, 8 Ιανουαρίου, στις 6:10 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η κρατική τηλεόραση του Ιράν, το αεροσκάφος συνετρίβη εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων, ωστόσο η αεροπορική εταιρία δήλωσε ότι πρόσφατα είχε περάσει από τεχνικό έλεγχο. Το αεροσκάφος, όπως γνωστοποιεί η Ukraine International Airlines κατασκευάστηκε το 2016 από την Boeing και ο τελευταίος τεχνικός έλεγχος έγινε στις 6 Ιανουαρίου του 2020.

Η Παγκόσμια Ένωση Αερομεταφορών, ΙΑΤΑ, εξέφρασε σε ανακοίνωσή της τη βαθιά θλίψη της για το δυστύχημα.

Η αεροπορική εταιρία ακύρωσε όλες τις πτήσεις της προς Τεχεράνη επ αόριστον και διέταξε την διερεύνηση των αιτιών της συντριβής.

Δεν έχει γίνει ξεκάθαρο εάν το περιστατικό συνδέεται με τη σχέση Ιράν και ΗΠΑ, καθώς λίγες ώρες πριν δύο αεροπορικές βάσεις με αμερικανούς στρατιωτικούς στο Ιράκ είχε χτυπηθεί με δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν.

Η επίθεση ήταν η απάντηση του Ιράν για το θάνατο του κορυφαίου αξιωματικού της χώρας, Qasem Soleimani, σε επίθεση με drone την Παρασκευή στη Βαγδάτη, με εντολή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η επίθεση οδήγησε την ομοσπονδιακή αρχή αεροναυτιλίας των ΗΠΑ να απαγορεύσει όλες τις Αμερικανικές πτήσεις στον εναέριο χώρο του Ιράκ, του Ιράν και του Κόλπου του Ομάν καθώς και τα ύδατα μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, λόγω «υψηλών στρατιωτικών επιχειρήσεων και αυξημένης πολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή».

Μάλιστα, η Singapore Airlines, μετά την επίθεση στις αμερικανικές βάσει στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι όλες οι πτήσεις της θα αποφύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στην πτήση επέβαιναν 3 Βρετανοί, 82 Ιρανοί, 63 Καναδοί, 11 Ουκρανοί, 10 Σουηδοί, 4 Αφγανοί  και 3 Γερμανοί.

διαβάστε ακόμα

Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google
Ανοίγει την 1η Μαΐου το νέο πολυτελές Amyth of Mykonos | Super Paradise
Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά
Oceania Cruises: Πολυάριθμα νέα δρομολόγια κρουαζιέρας σε Αθήνα και Ελληνικά νησιά το 2025