Η ECTAA χαιρετίζει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για προστασία κατά των πτωχεύσεων

24-10-19 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Tη στήριξή της στο σημερινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου σήμερα σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κατάρρευση του Thomas Cook στον ευρωπαϊκό τουρισμό αλλά και στο άμεσο κάλεσμα για προστασία κατά των πτωχεύσεων αεροπορικών εταιριών, εκφράζει η ECTAA.

Η ECTAA εκφράζει την ικανοποίησή της που το ψήφισμα που Ευρωκοινοβουλίου αναγνωρίζει τη σημασία του τουρισμού στην οικονομία της ΕΕ τόσο σε επίπεδο δημιουργίας πλούτου (το 10% του ΑΕΠ των 28 χωρών) όσο και σε κοινωνικό επίπεδο (το 12% της απασχόλησης), και ζητεί καλύτερη αναγνώριση του κρίσιμου αυτού κλάδου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Εκφράζει δε τις ευχαριστίες της στο Ευρωκοινοβούλιο που στηρίζει τη δημιουργία αποκλειστικού ταμείου για τον τουρισμό και τη μεγαλύτερη αναγνώρισή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ECTAA εκφράζει τη στήριξή της το κάλεσμα του Ευρωκοινοβουλίου για προστασία από τις πτωχεύσεις αεροπορικών εταιριών. Όπως επισημαίνει η ECTAA, η πτώχευση των αερομεταφορέων της Thomas Cook και οι πτωχεύσεις άλλων αεροπορικών εταιριών δείχνουν ότι οι καταναλωτές δεν αντιμετωπίζονται ισάξια όταν μια εταιρία καταρρέει.

Οι ταξιδιώτες που έχουν κάνει κράτηση με πακέτο διακοπών, προστατεύονται πολύ καλύτερα από δυνητική πτώχευση τουρ οπερέιτορ, ο οποίος πρέπει να έχει εγγυήσεις για περίπτωση πτώχευσης ώστε να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό και τις αποζημιώσεις των ταξιδιωτών. 

Αυτή η προστασία δεν υπάρχει στους επιβάτες των αερομεταφορών οι οποίοι αγοράζουν μεμονωμένο εισιτήριο από τον αερομεταφορέα, εάν αυτός καταρρεύσει. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιβάτες δεν αποζημιώνονται και πρέπει να αγοράσουν νέο εισιτήριο για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. 

Οι καταναλωτές αντιμετωπίζονται διαφορετικά, παρά το γεγονός ότι καταβάλλουν εκ των προτέρων υψηλές χρεώσεις στον αερομεταφορέα ή τον τουρ οπερέιτορ.

Δέκα χρόνια πριν, το Ευρωκοινοβούλιο είχε ήδη ζητήσει προστασία κατά των πτωχεύσεων αεροπορικών εταιριών, και έκτοτε τίποτα δεν έχει αλλάξει. Οι πρωτοβουλίες από τη βιομηχανία δεν προσφέρουν επαρκή προστασία. Έπειτα από την κατάρρευση 32 ευρωπαϊκών αερομεταφορέων μέσα σε λιγότερα από 3 χρόνια, ήρθε η ώρα για δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε ο πρόεδρος της ECTAA, κ. Pawel Niewiadomski.

Διαβάστε ακόμα: Ευρωκοινοβούλιο: Κονδύλιο για τις επιπτώσεις του Thomas Cook- Παράθυρο για κρατικές ενισχύσεις

διαβάστε ακόμα

Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google
Ανοίγει την 1η Μαΐου το νέο πολυτελές Amyth of Mykonos | Super Paradise
Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά
Oceania Cruises: Πολυάριθμα νέα δρομολόγια κρουαζιέρας σε Αθήνα και Ελληνικά νησιά το 2025