"Στοπ" στα αεροσκάφη Boeing 737 MAX στην Ευρώπη μετά το δυστύχημα της Ethiopian

13-03-19 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Απαγορεύθηκε προσωρινά η εναέρια κυκλοφορία αεροσκαφών τύπου Boeing 737 MAX στην Ευρώπη με απαίτηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (ΕΑSA) έπειτα από τη συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines. Εκφράζονται ανησυχίες για τα επίπεδα ασφάλειας αυτού του τύπου αεροσκαφών, και ιδιαίτερα για την έκδοση 737 MAX 8, μετά από 2 περιστατικά συντριβής.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το αεροσκάφος της Lion Air, JT 610, συνετρίβη στη Θάλασσα της Ιάβας λίγη ώρα μετά από την απογείωσή του από τη Τζακάρτα, με αποτέλεσμα να σκοτωθθούν οι 189 επιβαίνοντες.

Το δυστύχημα της Ethiopian Airlines ήταν άλλο ένα που προστέθηκε στο ιστορικό των αεροσκαφών, όταν αεροσκάφος ίδιου τύπου που εκτελούσε την πτήση ET 302 από την Αντις Αμπέμπα προς το Ναϊρόμπι συνετρίβη 30 μίλια από το αεροδρόμιο αναχώρησης. Σκοτώθηκαν και οι 157 επιβαίνοντες.

Η Ethiopian Airlines καθήλωσε στο έδαφος τα υπόλοιπα 4 αεροσκάφη της 737 MAX αμέσως μετά το δυστύχημα και οι αρχές στην Κίνα, την Ινδονησία, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία αποφάσισαν να αναστείλουν όλες τις πτήσεις με τον ίδιο τύπο αεροσκαφών στον εναέριο χώρο τους.

Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Ην. Βασιλείου ανακοίνωσε την Τρίτη οτι αναστέλλει τις πτητικές επιχειρήσεις των αεροσκαφών 737 MAX στον εναέριο χώρο της, αναγκάζοντας 2 πτήσεις της Turkish Airlines να επιστρέψουν στο αεροδρόμιο αναχώρησης. Γερμανία, Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν στη συνέχεια αντίστοιχη απαγόρευση, ενώ αργότερα η EASA εξέδωσε οδηγία για ολοκληρη την ΕΕ όσον αφορά τα αεροσκάφη 737 MAX, σε μια προσπάθεια να «διασφαλίσει με κάθε τρόπο την ασφάλεια των επιβατών», όπως επισήμανε.

Η απαγόρευση πτήσεων από αεροσκάφη ίδιου τύπου είναι προληπτικό μέτρο, επισημαίνει η EASA, αναφέροντας ρητά την απαγόρευση πτήσεων από αεροσκάφη 737-8 MAX και 737-9 MAX στην Ευρώπη.

Επιπλέον, δημοσιοποίησε οδηγίες ασφάλειας αναστέλλοντας όλες τις εμπορικές πτήσεις που εκτελούνται από εταιρίες τρίτων χωρών, εντός ή εκτός της ΕΕ, όσον αφορά τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.

Αεροσκάφη Boeing 737 MAX συνεχίζουν να εκτελούν δρομολόγια εσωτερικού στις ΗΠΑ και τον Καναδά, όμως οι υπερατλαντικές πτήσεις τους έχουν απαγορευθεί.

Σημειώνεται οτι η Turkish Airlines με σημερινή ανακοίνωσή της, γνωστοποιεί ότι αναστέλλει τη χρήση των 12 επιβατικών αεροσκαφών τύπου B737 MAX που βρίσκονται στο στόλο της, μέχρι νεωτέρας. Η απόφαση θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 13 Μαρτίου 2019.

H TUI από την πλευρά της ανακοίνωσε οτι σταματά όλες τις πτήσεις που πραγματοποιούνται με αεροσκάφη Boeing 737 MAX 8, προκειμένουν να συζητήσει το θέμα της ασφάλειας με τις σχετικές αρχές και την κατασκευαστική εταιρία. Διαβεβαίωσε δε οτι οι ταξιδιώτες που θα ταξίδευαν με αυτό τον τύπο αεροσκαφών θα ταξιδέψουν κανονικά με εναλλακτικά αεροσκάφη. 

Στην Ευρώπη, η TUI χρησιμοποιεί 15 αεροσκάφη 737 MAX, η Norwegian 18 και η Icelandair 3.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας μετά και τη σχετική οδηγία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA) απαγόρευσε από την 12η Μαρτίου 2019 και ώρα 21:00 τις πτήσεις των αεροσκαφών τύπου Boeing 737-8 MAX και 737-9 MAX στον Ελληνικό Εναέριο Χώρο. Η ΥΠΑ διευκρινίζει ότι δεν υφίσταται ελληνική αεροπορική εταιρεία αδειοδοτημένη από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που να διαθέτει στο στόλο της αεροσκάφη των εν λόγω τύπων. 

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια