Ευρωπαϊκός τουρισμός: Ζημιογόνα 1 στα 2 αεροδρόμια παρά την αύξηση των επιβατών

31-01-19 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Σκοτεινή είναι η οικονομική κατάσταση πολλών ευρωπαϊκών αερομεταφορέων, με τους μισούς να βρίσκονται στο κόκκινο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης αερομεταφορών ACI Europe και διευθύνων σύμβουλός του αεροδρομίου Μονάχου, Michael Kerkloh, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Μονάχου την Τετάρτη.

Οι πιο πρόσφατες έρευνες της ACI δείχνουν ότι το 46% των αεροδρομίων στην Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή ζημιογόνα, και τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε μικρούς προορισμούς. Το 71% εξ αυτών έχουν λιγότερους από 1 εκατ. επιβάτες ετησίως, τόνισε.

Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί μείωση του κόστους αεροδρομίων της τάξης του 13,8% έχει επιτευχθεί, είπε, εξηγώντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.

Επιπλέον, όπως είπε, απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, για τον εκσυγχρονισμό υπηρεσιών όπως η διαχείριση αποσκευών. Επανέλαβε δε το αίτημα της ACI για αναδιάρθρωση του συστήματος διαχείρισης πτήσεων, που βασίζεται σε έσοδα αεροπορίας και μη.

Το θετικό νέο είναι ότι ο αριθμός επιβατών αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται όμως η διαχείρισή τους θα αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τα αεροδρόμια, ιδιαίτερα τα μεγάλα, τα οποία ήδη λειτουργούν στα όρια αντοχών τους.

Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται στους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους προκαλώντας αύξηση 84% στα 20 κορυφαία αεροδρόμια της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο κ. Kerkloh.

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων