Κωνσταντινούπολη: Ανοίγει σήμερα το πιο σύγχρονο αεροδρόμιο του κόσμου

29-10-18 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Σήμερα, Δευτέρα, εγκαινιάζεται το νέο, υπερσύγχρονο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Τα εγκαίνια συνδυάζονται με την 95η επέτειο από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Στην τελετή, που θα πρωτοστατήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραστούν πάνω από 50 ξένοι ηγέτες, υπουργοί και επίσημοι.

Με 76 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα συνολικής έκτασης, είναι τριπλάσιο σε μέγεθος από το αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης και είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί έως και 90 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο. 

Οι υπόλοιπες φάσεις κατασκευής θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 με τη λειτουργία έξι ξεχωριστών αεροδιαδρόμων χωρητικότητας 500 αεροσκαφών και ετησίως θα εξυπηρετούνται 200 εκατ. επιβάτες, περισσότεροι από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο αεροδρόμιο του πλανήτη, και χώροι παρκαρίσματος χωρητικότητας 70.000 αυτοκινήτων.

H πρώτη φάση κατασκευής κόστισε 7,2 δισ. δολάρια, με μοντέλο χρηματοδότησης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και ολοκληρώθηκε σε 3 χρόνια περίπου.

Θα προσφέρει συνδέσεις με τουλάχιστον 350 προορισμούς σε όλο τον κόσμο και ήδη αποτελεί έναν από τους κορυφαίους κόμβους αερομεταφορών παγκοσμίως. Επίσης, είναι το πρώτο που κατασκευάζεται τον 21ο αιώνα και, ως εκ τούτου, θα αξιοποιήσει τεχνολογίες αιχμής, θα προσφέρει αποτελεσματική εμπειρία επιβατών και θα διαθέτει το μεγαλύτερο συγκρότημα duty free αγορών 53.000 τ.μ.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της διαχειρίστριας εταιρίας του αεροδρομίου, İGA Airport Operation, εκτος από τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του, τις ανέσεις και τη τεράστια διασυνδεσιμότητα, το νέο αεροδρόμιο έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να αναπτύσσεται με αειφόρο τρόπο στο μέλλον.

Σήμερα, 2 αεροδιάδρομοι θα τεθούν σε λειτουργία. Ο προσωρινός κωδικός του αεροδρομίου θα είναι ISL και μόλις ολοκληρωθεί η μεταφορά από το αεροδρόμιο Ατατούρκ, ο κωδικός θα αλλάξει σε IST. Η Turkish Airlines θα συνεχίσει να πετά προς το αεροδρόμιο Ατατούρκ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Το αεροδρόμιο εκτιμάται ότι θα προσφέρει 225.000 θέσεις εργασίας και έως το 2025 η συμβολή του στο ΑΕΠ της Τουρκίας υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 5%.

Το αεροδρόμιο είναι ανάμεσα στα μεγάλα πρότζεκτ που προγραμματίζονται στη χώρα στο πλαίσιο της εκατονταετηρίδας της Τουρκίας το 2023.

Η πρώτη πτήση θα πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου με προορισμό την Άγκυρα.

Εκτιμάται οτι 2.000 αεροσκάφη θα εξυπηρετούνται από το αεροδρόμιο καθημερινά.

Ωστόσο, το κολοσσιαίο αυτό έργο προκάλεσε και αρκετά δεινά. Τούρκοι αγρότες έχασαν τις εκτάσεις καλλιεργειών τους λόγω αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ενώ περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν την καταστροφή του «πράσινου πνεύμονα» της Κωνσταντινούπολης. 

Εργάτες που δούλεψαν στα εργοτάξια του νέου αεροδρομίου κάνουν λόγο για απαράδεκτες συνθήκες εργασίας: ελλιπείς προδιαγραφές ασφαλείας, θανάσιμα ατυχήματα, κακό φαγητό και προβλήματα στις πληρωμές. 

Από την έναρξη των έργων κατασκευής το 2015 δούλεψαν περί τις 35.000 εργάτες στα εργοτάξια του αεροδρομίου. Τουλάχιστον 38 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με στοιχεία των συνδικαλιστών. Ορισμένες πηγές κάνουν μάλιστα λόγο για εκατοντάδες θύματα. Η τουρκική κυβέρνηση και η εταιρεία που διαχειρίζεται τον αερολιμένα μιλούν για 30 νεκρούς. 

διαβάστε ακόμα

Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη