Αεροδρόμιο Αθηνών: +7,5% η επιβατική κίνηση τον Αύγουστο- οι εθνικότητες στο 8μηνο

08-09-17 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Αύξηση 7,5% καταγράφεται στην επιβατική κίνηση του αεροδρομίου Αθηνών, η οποία διαμορφώθηκε σε 2,54 εκατ. επιβάτες.

Η αύξηση οφείλεται στην άνοδο τόσο της κίνησης εσωτερικού (+3,2%) όσο και της κίνησης εξωτερικού (+9,8%).

Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2017, η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τους 14,5 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 8,1%. 

Η άνοδος αυτή οφείλεται κυρίως στην επιτυχημένη πορεία της διεθνούς κίνησης με αύξηση 11,8%, ενώ η κίνηση εσωτερικού σημείωσε μικρή άνοδο (1,6%).

Το 8μηνο

Σύμφωνα με στοιχεία του Euro2day.gr από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», άνοδο καταγράφουν και οι πέντε βασικές αγορές της ελληνικής πρωτεύουσας, οι οποίες κατά σειρά είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία κατά το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου.

Τη μεγαλύτερη άνοδο εμφανίζεται να καταγράφει στο οκτάμηνο η επιβατική κίνηση από τη Γερμανία (+22%). Επίδοση την οποία παράγοντες της αγοράς αποδίδουν εν μέρει στην αύξηση των Γερμανών επισκεπτών που αποφασίζουν να δοκιμάσουν ένα city break στην ελληνική πρωτεύουσα, εν μέρει στους ξένους που φθάνουν στην Ελλάδα μέσω Γερμανίας αλλά και στα ταξίδια που πραγματοποιούν Έλληνες που ζουν και εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην ισχυρότερη χώρα της Ευρωζώνης.

 Άνοδο 5% σημειώνει η επιβατική κίνηση από τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τη σημασία του αυξημένου αριθμού απευθείας συνδέσεων που υπάρχουν φέτος. Αντίστοιχη αύξηση καταγράφει η κίνηση από τη Γαλλία.

 Με άνοδο 3% έκλεισε το οκτάμηνο η επιβατική κίνηση από τη γειτονική Ιταλία. Αύξηση η οποία αποδίδεται από στελέχη της εγχώριας ταξιδιωτικής αγοράς τόσο στην αυξημένη ζήτηση από Ιταλούς για ταξίδια στην Αθήνα αλλά και στην ενισχυμένη παρουσία της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους στις γραμμές Ελλάδας-Ιταλίας.

Ως στοιχείο προβληματισμού ερμηνεύουν οι ίδιες πηγές την οριακή αύξηση 1% των ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο. Κι αυτό καθώς δεν θεωρείται άσχετο με τις πιθανές μελλοντικές συνέπειες από το Brexit.

Τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφει η επιβατική κίνηση από προορισμούς της ανατολικής Μεσογείου. Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση εμφανίζεται να σημειώνει η κίνηση από το Ισραήλ (+97%) ενώ ακολούθησαν οι επισκέπτες από τον Λίβανο, με άνοδο 43%.

Ακολουθούν κατά σειρά δύο αγορές της βόρειας Ευρώπης, με τους επισκέπτες από το Βέλγιο να σημειώνουν αύξηση 38% και τους ταξιδιώτες από τη Δανία αύξηση 36%.

Μεγάλη άνοδο 35% εμφανίζονται να καταγράφουν στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου οι ταξιδιώτες από την Τουρκία ενώ ολοένα περισσότεροι Ρώσοι «δοκιμάζουν» την Αθήνα (+34%).

 

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»