Ryanair: Κίνδυνος να κοπούν οι πτήσεις μεταξύ Βρετανίας-Ευρώπης μετά το Brexit

29-03-17 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

To Hν. Βασίλειο μπορεί να απομονωθεί από πτήσεις από και προς την Ευρώπη από το Μάρτιο του 2019 που θα έχει ολοκληρωθεί το Brexit, προειδοποιεί η Ryanair, καλώντας τη βρετανική κυβέρνηση να θέσει τις αερομεταφορές στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ και να προτείνει ένα συνεπές πλάνο μετά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Καλεί δε τη βρετανική κυβέρνηση να καταρτίσει άμεσα μια στρατηγική προκειμένου να διατηρήσει τις αερομεταφορές χαμηλού κόστους μεταξύ Ην. Βασιλείου και ΕΕ και μετά το Brexit. Μόλις 12 μήνες απέμειναν μέχρι την πιθανότητα να περικοπούν οι προγραμματισμένες αερομεταφορές, καθώς το πρόγραμμα για το καλοκαίρι του 2019 πρέπει να ανακοινωθεί το Μάρτιο του 2018.

H ανακοίνωση της Ryanair γίνεται με αφορμή τη σημερινή ενεργοποίηση από τη βρετανική κυβέρνηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ, το οποίο αποτελεί την επίσημη κοινοποίηση της πρόθεσης ενός κ-μ να αποχωρήσει από την Ένωση. Από σήμερα ΕΕ και Βρετανία θα έχουν δύο χρόνια για να διαπραγματευθούν μια συμφωνία αποχώρησης. Επίσης, οι δύο πλευρές θα πρέπει να προσδιορίζουν τις μελλοντικές εμπορικές τους σχέσεις.

Όπως επισημαίνει ο low cost αερομεταφορέας, μετά την αποχώρηση του Ην. Βασιλείου από το σύστημα Ανοικτών Ουρανών της Ευρώπης, η κυβέρνηση της Βρετανίας θα πρέπει είτε να διαπραγματευθεί μια διμερή συμφωνία με την ΕΕ προκειμένου να συνεχισθούν οι πτήσεις από και προς την Ευρώπη, είτε να επιστρέψει στους ιστορικούς κανονισμούς του Παγκόσμιου Εμπορίου, οι οποίοι δεν καλύπτουν τις αερομεταφορές, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα να μη διεξάγονται πτήσεις με την Ευρώπη από το Μάρτιο του 2019 κι έπειτα, ελλείψει διμερούς συμφωνίας.

Η Ryanair, η οποία απασχολεί 3.000 άτομα στο Ην. Βασίλειο και θα μεταφέρει 44 εκατ. πελάτες από και προς τα βρετανικά αεροδρόμια φέτος, έχει ήδη ανακατευθύνει σε άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια την προσδοκώμενη ανάπτυξη της χρονιάς, αποφεύγοντας την τοποθέτηση νέων αεροσκαφών στα 19 αεροδρόμια του Ην. Βασιλείου στα οποία δραστηριοποιείται και περιορίζοντας το ρυθμό ανάπτυξης για το 2017 από το 15% σε μόλις 6%.

Το άρθρο 50

Το άρθρο 50 ορίζει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποχωρήσει από αυτή. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες. Μόλις ενεργοποιηθεί το άρθρο 50, οι δύο πλευρές έχουν δύο χρόνια διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, η περίοδος αυτή μπορεί να επεκταθεί με ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας, παρόλα αυτά υπάρχει η πιθανότητα αυτό να μην επιτευχθεί.

Η ΕΕ και η Βρετανία, έχουν δύο χρόνια για να διαπραγματευτούν τη συμφωνία αποχώρησης, που θα ορίζει τις ρυθμίσεις για την αποχώρηση της χώρας από την Ένωσης και λαμβάνοντας ταυτόχρονα το πλαίσιο των μελλοντικών  τους σχέσεων. Οι συμφωνίες που θα καθορίζουν το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων των δύο πλευρών θα είναι μέρος ξεχωριστής συμφωνίας, την οποίας οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να διαρκέσουν περισσότερο.

Αν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν επιτυχώς, η συμφωνία αποχώρησης θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Βρετανία, να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και από 20 από τα 27 κράτη μέλη που εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο.

Η συμφωνία για το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων των δύο πλευρών θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Η συμφωνία αποχώρησης καλύπτει ζητήματα όπως:

-Τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία

-Τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών στην ΕΕ

-Οι οικονομικές υποχρεώσεις που ανέλαβε η Βρετανία ως κράτος μέλος

-Συνοριακά ζητήματα (ειδικά μεταξύ Βρετανίας και Ιρλανδίας)

-Η έδρα των ευρωπαϊκών ορΤι καλύπτει η συμφωνία για το γανισμών

-Οι διεθνείς δεσμεύσεις που έλαβε η Βρετανία ως κράτος μέλος της Ένωσης (για παράδειγμα η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα)

Η συμφωνία για το μελλοντικό πλαίσιο συνεργασίας θα καθορίζει τις προϋποθέσεις για τη συνεργασία των δύο πλευρών σε διάφορα θέματα, όπως η άμυνα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η προστασία του περιβάλλοντος, η έρευνα και η εκπαίδευση.

Βασικό κομμάτι της συμφωνίας θα αφορά τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις.

Μόλις η Βρετανία επικαλεστεί το άρθρο 50, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των κ-μ, θα ορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές που θα λειτουργήσουν ως βάση της διαπραγμάτευσης. Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο πρώην επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Κατά την παρουσίασή του στο ΕΚ, οκ. Μπαρνιέ, αρίθμησε σειρά αρχών που θα τηρηθούν κατά τις διαπραγματεύσεις: οι τέσσερις ελευθερίες πρέπει να μείνουν αδιαίρετες, οποιαδήποτε μεταβατική συμφωνία πρέπει να είναι χρονικά περιορισμένη, η ένταξη στην ΕΕ πρέπει να βασίζεται σε ίσους όρους ανταγωνισμού και στο σεβασμό των κανόνων του ανταγωνισμού, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που έχουν συμφωνηθεί με τρίτες χώρες και τέλος η στενή συνεργασία στο τομέα της άμυνας και της ασφάλειας είναι επιθυμητή.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία ούτε και επέκταση των διαπραγματεύσεων, τότε η Βρετανία εγκαταλείπει αυτόματα την ΕΕ μετά την περίοδο των δύο ετών. Επίσης, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών, οι συναλλαγές της Βρετανίας με την ΕΕ θα γίνονται σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ.

Η συμφωνία αποχώρησης δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ χωρίς τη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τις επόμενες εβδομάδες οι ευρωβουλευτές αναμένεται να υιοθετήσουν ψήφισμα με τις κόκκινες γραμμές του Κοινοβουλίου.

Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από την πλευρά του ΕΚ έχει διοριστεί ο Γκι Φερχόφσταντ.

Οι ευρωβουλευτές μπορούν να επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις με την υιοθέτηση ψηφισμάτων που θα καθορίζουν τη θέση του Κοινοβουλίου.

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων