Λεωφορεία χωρίς οδηγό έως το 2030 στο Αμβούργο

12-11-23 | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Έως το 2030 στο Αμβούργο, δρομολογείται η λειτουργία ενός πρωτοποριακού υβριδικού σχεδίου, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η κυκλοφορία μικρών λεωφορείων χωρίς οδηγό. Στην πλήρη ανάπτυξή του, το εν λόγω σχέδιο προβλέπει ότι θα κυκλοφορούν 10.000 λεωφορεία μικρού μεγέθους χωρίς οδηγό, τα οποία θα μπορούν να εξυπηρετήσουν έως 5 άτομα που επιθυμούν να μετακινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση, ενώ οι κρατήσεις των εισιτηρίων θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η πρώτη δοκιμή της υπηρεσίας, η οποία έχει τον τίτλο Autonomes Ridepooling έχει ήδη ολοκληρωθεί, με τον ομοσπονδιακό υπουργό μεταφορών να αναφέρει ότι η αυτόνομη οδήγηση θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για την ανακούφιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, καθώς και για τη διασφάλιση της κινητικότητας μέχρι το κατώφλι των πολιτών.

Σημειώνεται ότι το Αμβούργο παρέχει ήδη υπηρεσίες ridesharing με mini-bus με οδηγό και οι οποίες υποστηρίζουν το σχέδιο της αυτόνομης οδήγησης, κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού, γεγονός που θα δυσχέραινε την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου.

Σε πρώτη φάση, το δίκτυο αυτόνομης οδήγησης θα δοκιμαστεί στις αρχές του 2024, καλύπτοντας μία περιοχή 50 χιλιομέτρων. Τέλος, σε σχέση με την ασφάλεια, το σχέδιο προβλέπει ότι η επικοινωνία μεταξύ χειριστή και πελάτη θα είναι ψηφιακή, ενώ το ειδικό λογισμικό θα ειδοποιεί τον χειριστή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, η περίπτωση εταιρείας υπηρεσίας ταξί χωρίς οδηγό στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, η άδεια της οποίας ανακλήθηκε λόγω μη επαρκών εγγυήσεων ασφαλείας, φανερώνει ότι μπορεί να προκύψουν προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, οι κρατιδιακές αρχές του Αμβούργου έχουν θέσει ως στόχο σε 4 χρόνια από τώρα, όταν θα φιλοξενούν το Παγκόσμιο Συνέδριο Δημοσίων Μεταφορών UITP Global Public Transport Summit 2027, η πόλη να έχει καταστεί πρότυπο στη Γερμανία στον τομέα της ψηφιακής κινητικότητας και οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο να μπορούν να βρεθούν σε κάθε γωνιά της μέσω των αυτόνομων λεωφορείων της.

 

διαβάστε ακόμα

Κρήτη | Φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων από τη Ν. Αφρική και πανεπιστημιακού/αρθρογράφου ΑμεΑ
Επικυρώθηκε ο πίνακας επιτυχόντων στο πρόγραμμα κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού στο Α.Π.Θ.
Booking.com | Όλες οι νέες τάσεις στα οικογενειακά ταξίδια το 2024: Α.Ι., νταντάδες στις διακοπές και οι νέοι jet setters
Τα 4 ξενοδοχειακά deals στο α΄ 4μηνο του 2024
ΣΥΡΙΖΑ | Κίνδυνος απώλειας γαλάζιων σημαιών από τις ελληνικές παραλίες
KAYAK: Το Ηράκλειο Κρήτης στους 10 πιο περιζήτητους προορισμούς των Γερμανών για το καλοκαίρι του 2024
Δεύτερο Elia Lesvos Confest "Ελαιόλαδο και Υγεία" - φιλοξενείται σε ελαιοτριβείο της οικογένειας Ελύτη
Transavia France: Νέα χειμερινή σύνδεση Τουλούζη – Ντουμπάι - Αθήνα
Βενετία | Το τέλος εισόδου απέφερε στο Δήμο έσοδα 7 μηνών μέσα σε 8 ημέρες!
Τζουμέρκα | Πώς ο «Μύλος Κλίφκης» θα μετατραπεί σε χώρο εστίασης, αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού