Αναβαθμίζονται 14 συρμοί του Ηλεκτρικού - Παρεμβάσεις και στους σταθμούς

14-12-22 | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Σύμβαση για την αναβάθμιση 14 συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό της Αθήνας (Ηλεκτρικός) υπογράφηκε σήμερα  μεταξύ της ΣΤΑΣΥ και της αναδόχου εταιρείας Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή,

Αντικείμενο του έργου είναι η πλήρης αναβάθμιση 14 συρμών, 8ης παραλαβής, που μπήκαν στην κυκλοφορία μεταξύ 1983-1985. Οι αναβαθμισμένοι συρμοί θα είναι λειτουργικά ικανοί για 25 ακόμα χρόνια.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής ανέφερε:

«Σήμερα βάζουμε τέλος σε έναν κύκλο τριακονταετούς αποεπένδυσης στη Γραμμή 1 του Μετρό, την ιστορική γραμμή του «ηλεκτρικού» της Αθήνας, για τους παλιότερους».

Οι συρμοί της λειτουργούν από το 1984. Έχουν ξεπεράσει τον προσδοκώμενο χρόνο ζωής που είναι τα 30 χρόνια. Εδώ και χρόνια, η έλλειψη ανταλλακτικών και η ελλιπής τεχνική υποστήριξη από την αγορά δυσκόλεψε πολύ τη συντήρηση, αύξησε τις βλάβες και εν τέλει αύξησε το κόστος. Δεν είναι αυτό το επίπεδο υπηρεσιών που αξίζουν οι πολίτες. 

Σήμερα, λοιπόν, υπογράφεται η σύμβαση για την αναβάθμιση 14 συρμών, που μπήκαν στην κυκλοφορία μεταξύ 1983-1985. Οι αναβαθμισμένοι συρμοί θα είναι λειτουργικοί για άλλα 25 χρόνια. Κι έτσι θα έχουμε περισσότερους και καλύτερους συρμούς στη Γραμμή 1. Και βέβαια, συχνότερα δρομολόγια και σημαντική μείωση των χρονοαποστάσεων.

Η παράδοση των συρμών θα γίνει τμηματικά. Ξεκινά στους 19 μήνες και ολοκληρώνεται στους 34.

Έτσι, λοιπόν, πραγματοποιούμε άλλο ένα βήμα για την υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου του Υπουργείου μας για την ανασυγκρότηση των αστικών συγκοινωνιών. 

Στα μέσα σταθερής τροχιάς, μετά τις επεκτάσεις της Γραμμής 3, τα έργα της Γραμμής 4 και την ενίσχυση του Τραμ, προχωρούμε και σε ουσιαστικές παρεμβάσεις στη βασική Γραμμή 1. 

Συγκεκριμένα, θα ακολουθήσουν άμεσα, τέσσερις παρεμβάσεις ύψους άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ και στους σταθμούς της. Επίσης, έχουμε εκπονήσει - μαζί με τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ - και ένα σχέδιο 10 σημείων για τη περαιτέρω αναβάθμιση και των παρεχομένων υπηρεσιών.

 Άλλωστε, όπως γνωρίζετε, οι σιδηροδρομικές μεταφορές είναι οι πλέον πράσινες μεταφορές, είναι οι μεταφορές του μέλλοντος. Γι’ αυτό και πέραν των αστικών κέντρων, με τα έργα Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουμε βάλει μπρος και το μεγαλύτερο πακέτο σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί ένα σχεδιασμό με ορίζοντα τις επόμενες γενιές». 

Η σύμβαση για την αναβάθμιση των 14 συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό της Αθήνας (Ηλεκτρικός)

Με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, το τελικό συμβατικό τίμημα διαμορφώθηκε στα 65,5 εκ. ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. Η σύμβαση έχει πάρει το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. 

Μεταξύ άλλων παρεμβάσεων προβλέπεται: 

Στόχος είναι με την ολοκλήρωση του Έργου να υπάρχει μία ποσοτική αλλά και ποιοτική αναβάθμιση του τροχαίου υλικού. Παράλληλα, οι χρονοαποστάσεις της γραμμής θα μειωθούν και θα είναι αντίστοιχες με αυτές των γραμμών 2 και 3.

Οι παρεμβάσεις στους σταθμούς της Γραμμής 1 του Μετρό της Αθήνας (Ηλεκτρικός), περιλαμβάνουν:

διαβάστε ακόμα

Κρήτη | Φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων από τη Ν. Αφρική και πανεπιστημιακού/αρθρογράφου ΑμεΑ
Επικυρώθηκε ο πίνακας επιτυχόντων στο πρόγραμμα κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού στο Α.Π.Θ.
Booking.com | Όλες οι νέες τάσεις στα οικογενειακά ταξίδια το 2024: Α.Ι., νταντάδες στις διακοπές και οι νέοι jet setters
Τα 4 ξενοδοχειακά deals στο α΄ 4μηνο του 2024
ΣΥΡΙΖΑ | Κίνδυνος απώλειας γαλάζιων σημαιών από τις ελληνικές παραλίες
KAYAK: Το Ηράκλειο Κρήτης στους 10 πιο περιζήτητους προορισμούς των Γερμανών για το καλοκαίρι του 2024
Δεύτερο Elia Lesvos Confest "Ελαιόλαδο και Υγεία" - φιλοξενείται σε ελαιοτριβείο της οικογένειας Ελύτη
Transavia France: Νέα χειμερινή σύνδεση Τουλούζη – Ντουμπάι - Αθήνα
Βενετία | Το τέλος εισόδου απέφερε στο Δήμο έσοδα 7 μηνών μέσα σε 8 ημέρες!
Τζουμέρκα | Πώς ο «Μύλος Κλίφκης» θα μετατραπεί σε χώρο εστίασης, αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού