Τα πρώτα ηλεκτρικά φορτηγά χωρίς οδηγό είναι πραγματικότητα

25-05-19 | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Ένα δρομολόγιο ηλεκτρικού φορτηγού χωρίς οδηγό  εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως στη Σουηδία και συγκεκριμένα σε βιομηχανική περιοχή της πόλης Jonkoping.

Αναλυτικότερα, το project αναπτύχθηκε με την συμμετοχή της εταιρείας start-up  ‘’Einride’’, και της μεταφορικής εταιρείας ‘’DB Schenker", ενώ παράλληλα για την ανάπτυξη και εγκατάσταση του δικτύου 5G, το οποίο είναι απαραίτητο για την λειτουργία και έλεγχο του οχήματος, υπήρξε συνεργασία μεταξύ των εταιρειών τηλεπικοινωνίας ‘’Ericsson’’ και ‘’Telia’’.

Το παραπάνω όχημα της ‘’Einride’’ με την επωνυμία ‘’T-Pod’’, ζυγίζει με το φορτίο του περίπου 25 τόνους, χρησιμοποιεί την πλατφόρμα οδήγησης ‘’Nvidia Drive΄, η οποία επεξεργάζεται τα δεδομένα σε πραγματικούς χρόνους, τα αποστέλλει στο χειριστή του συστήματος ο οποίος και έχει την δυνατότητα να καθοδηγεί έως και 10 παρόμοια οχήματα, η άδεια λειτουργίας του οχήματος του επιτρέπει να πραγματοποιεί συγκεκριμένες διαδρομές μεταξύ Αποθηκών και Εμπορευματικού Σταθμού, ενώ τέλος υπολογίζεται ότι η μείωση του κόστους μεταφοράς μεταξύ ενός ‘’T-Pod’’ και ενός συμβατικού φορτηγού ανέρχεται ως ποσοστό περίπου στο 60%.

Παράλληλα και πέραν της  ‘’Schenker", η "Einride" έχει ήδη προχωρήσει σε περαιτέρω ανάλογες συμφωνίες με τον γερμανικό όμιλο ‘’Lidl΄΄, την μεταφορική εταιρεία  ‘’Svenska Retursystem’’, ενώ στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι και η επέκτασή της στην αμερικανική αγορά, με στόχο τη συνολική λειτουργία 200 οχημάτων ‘’T-Pod’’, έως το τέλος του 2020.

Πλην της Σουηδίας, παρόμοια projects έχουν ήδη ανακοινωθεί ότι αναπτύσσονται σε Κίνα, Γερμανία και ΗΠΑ στις οποίες μάλιστα πρωτοπόρος είναι η αυτοκινητοβιομηχανία Ford, μέσω επένδυσης 500 εκατ. δολ. στην αμερικανική start-up  Rivian.

 

 

διαβάστε ακόμα

Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google