Εγκύκλιος για την πρακτική άσκηση σπουδαστών και καταρτιζομένων στις Σχολές του Υπουργείου Τουρισμού

13-08-25 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Εγκύκλιος εκδόθηκε σχετικά με την πρακτική άσκηση των σπουδαστών στις Τουριστικές Σχολές και των καταρτιζόμενων στις Σχολές του Υπουργείου Τουρισμού.

Η πρακτική άσκηση είναι υποχρεωτική, αποτελεί μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τελεί υπό την εποπτεία των οργάνων του Υπουργείου Τουρισμού. Σπουδαστής και καταρτιζόμενος  προκειμένου να ανακηρυχθεί πτυχιούχος ή να λάβει Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης πρέπει να έχει ολοκληρώσει την πρακτική του  άσκηση.

Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης οι σπουδαστές  και καταρτιζόμενοι  χαρακτηρίζονται ως πρακτικά ασκούμενοι.

Ειδικότερα για την ανάπτυξη των απαιτούμενων επαγγελματικών δεξιοτήτων, σχετικών με την ειδικότητά τους, το Υπουργείο Τουρισμού τοποθετεί τους σπουδαστές των Α.Σ.Τ.Ε. και τους καταρτιζόμενους  των Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού σε επιχειρήσεις που άπτονται του τουριστικού τομέα. Σκοπός της πρακτικής άσκησης είναι να δοθεί στους ασκούμενους η ευκαιρία για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και την ανάληψη ευθυνών και απόκτηση εμπειριών, ιδιαίτερα χρήσιμων για τη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.

Η αποζημίωση της πρακτικής άσκησης των ασκούμενων του Υπουργείου Τουρισμού, ανέρχεται κατ΄ ελάχιστο στο 60% του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου μισθού, όπως εκάστοτε ισχύει, σε περίπτωση δε, συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος από ΕΣΠΑ, ανέρχεται στο 80%.

Όσες επιχειρήσεις δεν παρέχουν στέγη στους πρακτικά ασκούμενους, των οποίων η κατοικία είναι εκτός της περιφερειακής ενότητας που βρίσκεται η επιχείρηση και σε νησιωτικά συμπλέγματα εκτός νήσου, καταβάλλουν σε αυτούς επιπλέον αποζημίωση στέγης ίση κατ’ ελάχιστο με το 20% του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου μισθού, όπως εκάστοτε ισχύει. Επιτρέπεται στους πρακτικά ασκούμενους ακόμα και αν τους παρέχεται στέγη από την επιχείρηση, να διαμένουν με δικές τους δαπάνες εκτός της επιχείρησης στην οποία ασκούνται. Σε αυτή την περίπτωση δεν δικαιούνται της παραπάνω αποζημίωσης στέγης.

Το ποσοστό των πρακτικά ασκούμενων που τοποθετούνται στις επιχειρήσεις δεν δύναται να υπερβαίνει το 17% του τακτικού προσωπικού της και σε κάθε περίπτωση τα 40 άτομα, αν ο αριθμός που προκύπτει από την ποσόστωση είναι μεγαλύτερος.


 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

A.Φιορεντίνος | Ελλάδα πιο φιλική στους τουρίστες με επενδύσεις 380 εκατ. ευρώ σε υποδομές
Προβολή της Πάρου, της Σύρου και της Κιμώλου στην Ολλανδία
Εκδήλωση | «Το μέλλον και το παρόν της κρουαζιέρας στον Άγιο Νικόλαο»
2ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ελληνικού “Έλλη Αλεξίου” | Γέφυρα αλληλεγγύης με τη Σίκινο την 28η Οκτωβρίου
SEAJETS | Aπό το Μαντούδι στις Σποράδες και τον Βόλο και τον Οκτώβριο
Τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία της Ευρώπης είχαν το καλοκαίρι αύξηση κρατήσεων και πρόσθετων εσόδων
WTTC: Έλλειψη 43 εκατ. εργαζομένων στον Τουρισμό έως το 2035
Ο «Φάρος» ρίχνει... φως στον πρώτο εθνικό super-computer
British Airways | 850.000 θέσεις προς Ελλάδα το 2025, ενισχύοντας τη χειμερινή περίοδο
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση IFTM Top Resa στο Παρίσι