Ποιες είναι τελικά οι ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος

06-05-22 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Στα 3,2 δισ. ευρώ θα ανέλθει μέχρι το τέλος του 2022 το κόστος στήριξης για τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως ανέφερε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την εξειδίκευση των μέτρων, που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι αναδρομικές επιστροφές για λογαριασμούς κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 21 Μαΐου 2022, όπως αποσαφήνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα κυμαίνεται από 18 έως 600 ευρώ. Η επιστροφή δίνεται σε όσους είχαν συνολική αύξηση ρεύματος στους 6 μήνες πάνω από 30 ευρώ και δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί από το κράτος ή τους παρόχους ενέργειας. Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά με δηλωθέν φορολογικό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Για τη λήψη της ενίσχυσης θα διαμορφωθεί σχετική πλατφόρμα, που θα ανoίξει στις αρχές Ιουνίου για τις αιτήσεις .Στόχος είναι οι πληρωμές να γίνουν τον Ιούνιο. Ο πολίτης θα βλέπει την πρώτη του κατοικία και δίπλα θα υπάρχει το ρολόι και το ποσοστό συνιδιοκτησίας. Θα αντληθούν από τους παρόχους τα στοιχεία για τους λογαριασμούς και θα προκύπτει το ποσό.

Τι θα γίνει τους επόμενους μήνες

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τον Μάιο θα δοθεί επιδότηση 56,6 ευρώ στα οικιακά τιμολόγια και 120 ευρώ στις επιχειρήσεις. Η επιδότηση γι αυτό  το μήνα αφορά όλες τις κατοικίες ανεξαρτήτως εισοδήματος και αν πρόκειται για πρώτη ή δεύτερη κατοικία. 

Αναλυτικά:

Για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για όλα τα αρτοποιεία η πρόσθετη επιδότηση θα είναι 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η συνολική επιδότηση θα φτάσει στα 170 ευρώ επιδοτώντας το 80% της αύξησης για 1.250.000 παροχές επιχειρήσεων, όπως είπε.

Για το φυσικό αέριο η επιδότηση συνεχίζεται και τον Μάιο και θα ανέλθει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. 

Για τον Μάϊο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 kwh που επιδοτούνται έως σήμερα. Η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες.

Από τον Ιούλιο μπαίνει σε εφαρμογή διπλή παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας. Όπως είπε ο κ.Σκρέκας, "θέτουμε έμμεσο πλαφόν στην αγορά λιανικής και σταθεροποιούμε τις τιμές λιανικής για τους επόμενους 6-12 μήνες. Αναστέλλεται έτσι για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, η Ρήτρα Αναπροσαρμογής και κόβονται τα συγκυριακά υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας".

Αναλυτικά, η επιδότηση σε επαγγελματικά τιμολόγια

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120/MWh τον Μάιο για το σύνολο της κατανάλωσης.

Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, ενισχύουμε με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ/MWh το σύνολο της κατανάλωσης. Άρα η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 για τον Μάιο.

Με το μέτρο αυτό, επιδοτείται το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αφορά σε 1.250.000 εκατ. επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως: εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Συνολικά, τον Μάιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ.

Για το φυσικό Αέριο η κρατική επιδότηση στα νοικοκυριά θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάιο για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.  Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να προσφέρει έκπτωση για την ίδια περίοδο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

Συνεχίζεται η επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου για τα μη οικοκιακά τιμολόγια, για τους επόμενους δύο μήνες και σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων. Η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση για τους οικιακούς και τους επαγγελματικούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ  τον Μάιο.

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων