Σχέδιο Νόμου: Ποια θα είναι τα πρόστιμα σε όσους ασκούν παράνομα το επάγγελμα του ξεναγού

12-12-21 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Το καθεστώς των προστίμων σε όσους ασκούν παράνομα το επάγγελμα του ξεναγού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Τουρισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.  

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο Σχέδιο Νόμου σε όποιον ασκεί το επάγγελμα του ξεναγού, χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκησή του, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής εντός έτους, επιβάλλεται διπλάσιο πρόστιμο, δηλαδή 2.000 ευρώ, ενώ σε κάθε επόμενη υποτροπή επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Σε τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες στο πλαίσιο άσκησης των δραστηριοτήτων τους συνεργάζονται με πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες ξεναγού, χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους, επιβάλλεται διπλάσιο πρόστιμο, δηλαδή 4.000 ευρώ, ενώ σε κάθε επόμενη υποτροπή ανακαλείται η Βεβαίωση Συνδρομής Νόμιμων Προϋποθέσεων (Β.Σ.Ν.Π.) λειτουργίας της τουριστικής επιχείρησης για χρονικό διάστημα μέχρι 6 μηνών.

Σε όποιον διαφημίζει σε ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έντυπο υλικό, ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο την παροχή υπηρεσιών ξενάγησης χωρίς να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού και χωρίς να αναγράφει τον αριθμό μητρώου του, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής εντός έτους, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ, ενώ σε κάθε επόμενη υποτροπή επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες στο πλαίσιο άσκησης του έργου τους, διαφημίζουν την παροχή υπηρεσιών ξενάγησης από πρόσωπο που δεν έχει τις νόμιμες προς τούτο προϋποθέσεις, υπόκεινται σε πρόστιμο 2.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους, επιβάλλεται πρόστιμο 4.000) ευρώ, ενώ σε κάθε επόμενη υποτροπή ανακαλείται η Β.Σ.Ν.Π. για χρονικό διάστημα μέχρι 6 μηνών.

Στο έργο των ξεναγών εποπτεία ασκεί το Υπουργείο Τουρισμού. Η εποπτεία συνίσταται στη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων για τις περιπτώσεις παράβασης των διατάξεων του παρόντος νόμου.

διαβάστε ακόμα

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο