Δημιουργήθηκε η πρώτη ψηφιακή πύλη για τον ελληνικό οινοτουρισμό

06-07-21 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Tην πρώτη ψηφιακή πύλη για τον ελληνικό οινοτουρισμό παρουσίασε η υφυπουργός Τουρισμού, αρμόδια για τις θεματικές μορφές τουρισμού, κ. Σ. Ζαχαράκη, μιλώντας σε διήμερη εκδήλωση, εστιασμένη στον οινοτουρισμό, με θέμα : «Ελληνικός Οινοτουρισμός- Στρατηγικές & προοπτικές για την μετά-Covid εποχή», η οποία διοργανώνεται στις 5 & 6 Ιουλίου στη Σαντορίνη με συνεργασία του Yπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, του Δήμου Θήρας  και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τη στήριξη της Aegean Airlines.

Η ψηφιακή πύλη εντάσσεται στις νέες πρωτοβουλίες του υπουργείου Τουρισμού για την ανάδειξη, προβολή και προώθηση του οινοτουρισμού της Ελλάδας, παρουσιάζοντας σε χάρτη τις ακριβείς τοποθεσίες περισσότερων από 90 επισκέψιμων οινοποιείων σε όλη την Επικράτεια.

Μέσα από τις σελίδες της ψηφιακής πύλης οι επισκέπτες θα ενημερώνονται για όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν για την επίσκεψή τους σε οινοποιεία για την εύκολη πρόσβασή τους σε αυτά, ενώ αναφέρονται και πληροφορίες που αφορούν την απόκτηση σήματος επισκέψιμου οινοποιείου.

Στις πρωτοβουλίες για τον οινοτουρισμό περιλαμβάνεται έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε σε επικέψιμα οινοποιεία της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία περισσότερα από το 63% είναι επισκέψιμα χωρίς εισιτήριο, άνω του 70% είναι προσβάσιμα από ΑΜΕΑ, το 84% διαθέτουν διαρκείς υπηρεσίες ξενάγησης στα Αγγλικά αλλά και σε άλλες γλώσσες και το 48% υποδέχονται πάνω από 1.500 επισκέπτες ετησίως.

Η συμβολή του σήματος, όπως επισήμανε η κ. Ζαχαράκη, προσφέρει στον ελληνικό τουρισμό ανάπτυξη και προβολή της οικονικής ταυτότητας της Ελλάδας, τη δυνατότητα προσέλκυσης τουριστών υψηλής εισοδηματικής στάθμης αλλά και αυθεντικές και μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες.

Βασικό ζητούμενο των οινοποιείων, όπως προκύπτει από την παραπάνω έρευνα, είναι η περαιτέρω προβολή τους ενώ καταγράφηκε πρόθεση ανανέωσης του σήματος.

Άλλη πρωτοβουλία του υπουργείου είναι η αναζήτηση των μέγιστων δυνατών συνεργειών με φορείς. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Οινοτουρισμού, το οποίο θα μεριμνά για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης του οινοτουρισμού και για την προώθηση των αξιοθέατων του ελληνικού τουρισμού που άπτονται του οινοτουρισμού όπως μονάδες παραγωγής, αμπέλια, επισκέψιμα οινοποιεία κλπ. Στο Εθνικό Συμβούλιο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα αρμόδια υπουργεία, από μετόχους του οινοτουρισμού, από την Εθνική Επιτροπή Οινοτουρισμού και άλλοι φορείς της εστίασης και της φιλοξενίας.

Παράλληλα, ενισχύεται η διεθνής παρουσία και η εξωστρέφεια σε θέματα οίνου και οινοτουρισμού για σκοπούς προβολής αλλά και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών. Εξετάζεται ένα απλούστερο πλαίσιο που θα προσφέρει περισσότερες επιλογές των επισκεπτών στα οινοποιεία καθώς και πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν το σήμα ελληνικής κουζίνας αλλά και τους δήμους σε δίκτυα γαστρονομίας.

Επιπλέον, η κ. Ζαχαράκη υπογράμμισε τη σημασία της κατάρτισης και της διεθνούς επιμόρφωσης του εργατικού δυναμικού, δίνοντας έμφαση στην εξειδικευμένη γνώση σε επιμέρους μορφές τουρισμού, καθώς έτσι οι επιχειρήσεις τροφοδοτούνται με εργαζομένους που γνωρίζουν καλύτερα το αντικείμενό τους. Όπως τόνισε, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, δίνεται η δυνατότητα επιμορφωτικών σεμιναρίων σε 20.000 ανέργους από τα τέλος του 2021, στα οποία θα διδάσκονται και οι ειδικές μορφές τουρισμού.

Το Συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο ενός μεγάλου οδοιπορικού που εγκαινίασε το υπουργείο Τουρισμού για την ανάδειξη του οινοτουρισμού σε όλη την χώρα.

Στόχος του οδοιπορικού που ξεκινά από την Σαντορίνη και θα συνεχιστεί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας  όπου υπάρχουν επισκέψιμα οινοποιεία είναι να συνδεθεί ο τουρισμός και τα ταξίδια με τις επισκέψεις σε οινοποιεία της χώρας οπότε και να στηριχθούν οι περιοχές αυτές και να εξελιχθούν σε πόλους έλξης ενός παγκόσμιου κοινού.

Επόμενος σταθμός θα είναι η Δυτική Μακεδονία.

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ