Ποιοι περιορισμοί αίρονται- πώς θα γίνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις στα νησιά

12-05-21 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Ανοίγουν από τις 14 Μαΐου οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 00.30, ενώ καταργούνται τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032. Από την ίδια ημερομηνία επίσης το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τμ, χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, 'Ακης Σκέρτσος στην ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Υπουργείο Υγείας, στην οποία μετείχε και ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ.Σκέρτσος, απαντώντας στο ερώτημα γιατί αίρονται τώρα αυτοί περιορισμοί με τόσα κρούσματα, ανέφερε 4 λόγους.

Πρώτος, πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια ενώ φέτος έχουμε. Δεύτερος, με το ζόρι πέρυσι κάναμε 800 τεστ την ημέρα στην αρχή της πανδημίας ενώ φέτος υπερβαίνουμε τα 80.000 και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε εκατομμύρια self tests σε εβδομαδιαία βάση. Τρίτος, πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική ενώ φέτος αυξάνεται εκθετικά. Τέταρτος, πέρυσι το εθνικό σύστημα υγείας ήταν πιο αδύναμο, ενώ φέτος έχουν προστεθεί 100άδες κλίνες απλές και ΜΕΘ.

Οι προϋποθέσεις υπερτοπικών μετακινήσεων 

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διευκρίνισε, επίσης, τις προϋποθέσεις των υπερτοπικών μετακινήσεων: συγκεκριμένα όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά μας (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών. Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Ο κ.Σκέρτσος ανέφερε ακόμη ότι τα στοιχεία των εισαγωγών και του μητρώου covid δείχνουν ότι από τους 1,3 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως σήμερα, μόνο το 0,3% έχει νοσήσει. 

.

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων