Κινηματογραφικός τουρισμός: Πράσινο φως για 95 ξένες παραγωγές στην Ελλάδα

26-02-20 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Δεκάδες ξένες κινηματογραφικές παραγωγές και τηλεοπτικές σειρές θα γυριστούν στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε χθες στην εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος τουριστικής προώθησης της Περιφέρειας Αττικής, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Οπτικών Μέσων και Επικοινωνίας – ΕΚΟΜΕ κ.Κυμιωνής, μέχρι τώρα έχει δοθεί άδεια σε 95 σχετικές αιτήσεις, με τα γυρίσματα να πραγματοποιούνται σε 110 τοποθεσίες ανά την Ελλάδα. Τη μερίδα του λέοντος στα γυρίσματα έχει η Αθήνα και γενικότερα η Αττικη.

Καθοριστικό βήμα για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, όπως είπε, αποτέλεσε το ελληνικό Cash Rebate. Τι είναι το Cash Rebate;

Η εφαρμογή του Ν. 4487/2017 για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα αποτέλεσε ένα αποφασιστικό βήμα στην προσέλκυση επενδύσεων μέσω της παραγωγής ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, κινουμένων σχεδίων και ψηφιακών παιχνιδιών. 

Αρχικά η επιδότηση ανερχόταν στο 25% των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, για κάθε δικαιούχο. Από τον Σεπτέμβριο του 2018, χάρη στην τροποποίηση του νόμου, το ποσοστό επιδότησης αυξήθηκε στο 35%.  Η νέα νομοθεσία παρέχει ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο για τις τηλεοπτικές σειρές (με κατώτερο όριο τα  €30.000 ανά επεισόδιο) και ένα νέο σημείο εκκίνησης  για τα ψηφιακά παιχνίδια (€60.000) ενώ η χρηματοδότηση πραγματοποιείται χωρίς πλαφόν. Επιπλέον, το Επενδυτικό Κίνητρο μπορεί να λειτουργήσει ως εγγύηση για τους παραγωγούς προκειμένου να δανειοδοτηθούν μέσω των ελληνικών τραπεζών.

Η χρηματοδότηση της επιχορήγησης εξασφαλίστηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το οποίο έχουν δεσμευτεί €75.000.000 για τα έτη 2018 έως 2022.

Το  ποσό της επιδότησης καταβάλλεται το αργότερο μέσα σε έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών παραγωγής, με δεδομένο ότι έχουν τηρηθεί όλες οι προϋποθέσεις του νόμου 4487/2017.

Τέλος, όπως τονίστηκε, θα υπάρξει συντονισμός των Film Offices, ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα στην προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών στη χώρα μας.

διαβάστε ακόμα

Γιατί η ΕΕ αγοράζει ακόμα ρωσικό αέριο;
Alltours | Ταξίδια γνωριμίας με Ολυμπιακή Ριβιέρα, Χαλκιδική και Κρήτη Γερμανών πρακτόρων
Ελληνικός τουρισμός 2023 | 5 Περιφέρειες είχαν το 90,5% των εισπράξεων και το 84% των επισκέψεων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βραβεύει εξέχοντα αρχιτεκτονικά έργα σε όλη την Ευρώπη
ΕΟΤ: Προβολή της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία για τουρισμό περιπέτειας
Γερμανικός τουρισμός: +63% οι δαπάνες για διακοπές το καλοκαίρι του 2024 – Τρίτη επιλογή η Ελλάδα
Ελληνικός τουρισμός 2024 | Τι δείχνουν οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τη σεζόν - η εικόνα ανά αγορά και αεροδρόμιο
Ισπανικός τουρισμός | Νέο ρεκόρ αναμένεται το 2024
Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά
Χαλκιδική: Fam trip 20 τουριστικών πρακτόρων από 12 χώρες