Σε ιδιώτες και το αεροδρόμιο Καλαμάτας

12-11-18 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Διαγωνισμό για την αναβάθμιση και παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στο metaforespress.gr.

Ο κ. Σπίρτζης δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει ακόμα ένα διεθνές αεροδρόμιο πέρα από της Θεσσαλονίκης ή του Ηρακλείου ή των Χανίων, αυτό είναι της Καλαμάτας, το οποίο θα εξυπηρετεί την Πελοπόννησο και πρόσθεσε οτι ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί στα πρότυπα του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, το οποίο παραχωρείται στην κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ με την ινδική GMR.

Υπάρχει επίσης χώρος, είπε, για την αναβάθμιση τουλάχιστον 6 έως 7 αεροδρομίων από τα 23 συνολικά περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που έχουν παραμείνει στον έλεγχο του δημοσίου μετά την παραχώρηση των 14 μεγαλύτερων στη γερμανική Fraport.

Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας περιλαμβάνεται στα 23 που παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο και το 2017 διακίνησε 276.725 επιβάτες, μέσω 3.319 πτήσεων.

Ο υπουργός Υποδομών δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς στο μοντέλο με το οποίο θα παραχωρηθούν/αξιοποιηθούν τα 6 ή 7 από τα 23 κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια. Τόνισε, όμως, πως «πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ενιαία ενότητα. Δεν υπάρχει κανένας δογματισμός υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων ή κατά των ιδιωτικοποιήσεων, αρκεί το μοντέλο να είναι το βέλτιστο για τη χώρα, για τους πολίτες, για τις εταιρείες, για όλους τους συντελεστές, αλλά και για το δημόσιο. Επομένως, δεν μπορεί σε αυτά τα αεροδρόμια και σε κάθε αεροδρόμιο, πιστεύω, το κράτος να κάνει καλά τη δουλειά του διαχειριστή των καταστημάτων, του εμπορικού τμήματος ενός αεροδρομίου, των χώρων στάθμευσης, της προσέλκυσης, αν θέλετε, αεροπορικών και τουριστικών εταιρειών».

«Θα πάμε σε μία άλλη λογική αξιοποίησης των υπόλοιπων περιφερειακών αεροδρομίων και θα είναι σε μία ενότητα για να μπορέσουμε να είναι βιώσιμα αυτά τα αεροδρόμια, που πολλά από αυτά θα είναι ελλειμματικά κι άλλα κερδοφόρα, για να υπάρχει ένα πολύ χαμηλό κόστος στο δημόσιο και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας», δήλωσε.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»