Ιωάννινα: Διακήρυξη για τη Στρατηγική της ΕΕ στην Αδριατική-Ιόνιο

11-05-17 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

H Ελλάδα είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στα Βαλκάνια και στηρίζει τις περιφερειακές συνεργασίες μεταξύ χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτήν, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών,  κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη λήξη των εργασιών της Υπουργικής Συνόδου για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR) και της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου (ΠΑΙ) που πραγματοποιείται στα Ιωάννινα. 

Με την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση θα δώσουμε ώθηση σε τέτοιες πρωτοβουλίες, πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος και θα στηρίξουμε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία πολιτικές που ενισχύουν τους τέσσερις πυλώνες της Στρατηγικής και ειδικότερα, τη  Γαλάζια Ανάπτυξη, τις Μεταφορές και την Ενέργεια, την Ποιότητα του Περιβάλλοντος και τον Βιώσιμο Τουρισμό. 

Στη Διακήρυξη των Ιωαννίνων αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι οκτώ χώρες που μετέχουν στη Σύνοδο συμφώνησαν ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση πόρων που θα χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα, όπως για παράδειγμα ο αυτοκινητόδρομος από την Τεργέστη μέχρι την Πάτρα, και άλλες δράσεις όπως η ασφάλεια στις θαλάσσιες μεταφορές  και η μεταφορά ενέργειας.

Στη Σύνοδο μετέχουν οι οκτώ συνεργαζόμενες χώρες EUSAIR/ΠΑΙ, δηλαδή Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία, Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία, οι οποίες εκπροσωπούνται από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τους αρμόδιους Υπουργούς για τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπεί η Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικών Θεμάτων, αρμόδια για θέματα Μακροπεριφερειακών Στρατηγικών της Ε.Ε.,  κα Lena Andersson Pench.

Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και  ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης, οι οποίοι συμπροεδρεύουν και στην υπουργική Σύνοδο EUSAIR.

Το Φόρουμ θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με την παράδοση της προεδρίας EUSAIR/ΠΑΙ στην Ιταλία από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση.

διαβάστε ακόμα

Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour