Στρατηγικός σχεδιασμός για τον κόλπο Κυπαρισσίας

16-03-16 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Για το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης, 17 Μαρτίου, ορίστηκε η συνάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη για το μείζον ζήτημα του στρατηγικού σχεδιασμού της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Ο αναπλ. Υπουργός ανταποκρινόμενος στην επιστολή που απέστειλε ο Περιφερειάρχης την προηγούμενη εβδομάδα, με την οποία ζητούσε άμεση συνάντηση και παράταση της περιόδου διαβούλευσης του Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό ζωνών προστασίας, χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης στην περιοχή του κόλπου της Κυπαρισσίας, συγκάλεσε σύσκεψη με τους φορείς της περιοχής.

Κατά τη συνάντηση ο Περιφερειάρχης θα πλαισιώνεται από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο και Δημάρχους και φορείς της περιοχής.

Πρόκειται για το ΠΔ «Χαρακτηρισμός των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών των «GR2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Στροφυλιά, Κακόβατος», «GR2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο - Κυπαρισσία» και «GR2550005: Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι – Κυπαρισσία)» και της ευρύτερης περιοχής τους, ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης», καθορισμός ζωνών προστασίας, καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης και σύσταση αρμόδιου οργάνου διαχείρισης και διοίκησής του».

Πρόσφατα, το τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών του ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, επανεξέτασε το σχέδιο Π.Δ λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις του ΣτΕ και ακολουθώντας τους κανόνες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Λαμβάνοντας περεταίρω υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα της ΕΠΜ, το τμήμα θεώρησε ότι η αποτελεσματικότερη προστασία για τα είδη πανίδας και χλωρίδας που φιλοξενεί η εν θέματι περιοχή, μπορεί να επιτευχθεί με τον χαρακτηρισμό της ως «περιοχή προστασίας της φύσης», δεδομένου ότι αποτελεί αντιπροσωπευτικότερο και αυστηρότερο καθεστώς χαρακτηρισμού από εκείνο του εθνικού πάρκου.

διαβάστε ακόμα

Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά