ΞΕΕ: είναι αδύνατη η άμεση καταχώριση στο "Εργάνη" των αλλαγών στο χρόνο εργασίας

24-11-14 | ΞΕΕ

Την αντίθεσή του στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για την άμεση καταχώριση στο σύστημα Εργάνη των αλλαγών ή τροποποιήσεων του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας εκφράζει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ.Γιώργος Τσακίρης με επιστολή του στον υπουργό κ.Γιάννη Βρούτση, εξηγώντας ότι στις τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις η ροή εργασίας είναι σε σημαντικό βαθμό απρόβλεπτη.

Αναλυτικά η επιστολή του κ.Τσακίρη:

"Πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα στον τύπο πως το Υπουργείο σας προτίθεται να τροποποιήσει, για μια ακόμα φορά, τον τρόπο καταχώρησης - δήλωσης των αλλαγών ή τροποποιήσεων του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την διάταξη που προωθείται για ψήφιση, θα ορίζεται, σύμφωνα με τα ανωτέρω δημοσιεύματα, πως “ Σε περίπτωση αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρίσει στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» της υποπαραγράφου ΙΑ.3 της παραγράφου Ι.Α. του άρθρου πρώτου του νόμου 4152/2013 (ΦΕΚ Α 107) συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού ως προς τα μεταβληθέντα στοιχεία, το αργότερο ως και την ίδια ημέρα της ημέρας αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους. Από τη δημοσίευση του παρόντος κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται.”

Το θέμα μας προβληματίζει ιδιαίτερα διότι αναρωτιόμαστε πως θα αντεπεξέλθουν οι συνάδελφοι που ασχολούνται με επισιτιστικές ή εποχιακές επιχειρήσεις, στις οποίες λόγω της φύσης της εργασίας αλλά και των συνεχών αλλαγών στα ωράρια, στο προσωπικό κ.λπ., θα βρεθούν σε πλήρη αδυναμία εφαρμογής της εν λόγω υποχρέωσης, αφού θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμοι και να προσπαθούν να συμπληρώσουν τις αλλαγές στην Εργάνη.

Κύριε Υπουργέ,

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τον τρόπο λειτουργίας των τουριστικών και επισιτιστικών επαγγελμάτων, ειδικά εσείς που προέρχεστε από μια περιοχή εξόχως τουριστική, όπου η ροή της εργασίας είναι σε σημαντικό βαθμό απρόβλεπτη και παράλληλα ιδιαίτερα εποχιακή.

Πιστεύουμε και στηρίζουμε την προσπάθεια του υπουργείου σας για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής αλλά πρέπει και το υπ. Εργασίας να λαμβάνει υπόψη του και τις επιπτώσεις που έχουν οι αποφάσεις του στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες του χώρου.

Είναι αναγκαίο επομένως να εξεταστεί παράλληλα με την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής, και το κόστος και η συμβατότητα  των όποιων αποφάσεών του Υπουργείου με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Η υπέρμετρη αύξηση των γραφειοκρατικών υποχρεώσεων των επιτηδευματιών συνεπάγεται και αύξηση του λειτουργικού κόστους  τους ενώ παράλληλα εκθέτει και τους συνεπείς  εργοδότες στον κίνδυνο ενός λάθους ή μιας αστοχίας."

διαβάστε ακόμα

ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια
Έντονη ζήτηση για ταξίδια στην Αμερική το 2024
HolidayCheck: Εκδήλωση στην Κρήτη για την τοποθέτηση των ξενοδοχείων στις γερμανόφωνες αγορές
Ε.Ξ. Ρόδου | Αίτημα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για Τμήμα Σπουδών Φιλοξενίας στη Ρόδο