"Φουντώνει" αντί να αμβλύνεται η εποχικότητα - το 56,5% του συνόλου των τουριστών ήρθαν το 2013 στο θερινό τρίμηνο (51% το 2008)

24-07-14 | ΞΕΕ

Μπορεί οι αριθμοί των τουριστικών αφίξεων στη χώρα να σημειώνουν πέρυσι και φέτος νέα ρεκόρ, ωστόσο, το δομικό πρόβλημα του ελληνικού τουρισμού, αυτό της εποχικότητας, αντί να αμβλύνεται, «φουντώνει» συνεχώς. 

Τα στοιχεία της  Έρευνας Περιφερειακής Κατανομής της Ετήσιας Τουριστικής Δαπάνης, που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος,  και δημοσιοποιήθηκε σήμερα, δείχνουν ότι στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2013  το ποσοστό των αλλοδαπών τουριστών αντιστοιχούσε στο 56,5% του συνολικού τουρισμού του έτους, όταν το 2008 το ποσοστό αυτό ήταν 51%.

Οπως επισημαίνεται στη μελέτη, η εποχικότητα στην Ελλάδα είναι  σημαντικά εντονότερη σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Πορτογαλία) και μάλιστα οι εξεταζόμενοι δείκτες επιδεινώνονται γρηγορότερα στην  Ελλάδα απ’ ό,τι στις ανταγωνίστριες χώρες.

Η διερεύνηση του εισερχόμενου τουρισμού ανά χώρα προέλευσης δείχνει ότι οι χώρες προέλευσης με υψηλότερο μερίδιο στις αφίξεις εμφανίζουν και την υψηλότερη εποχικότητα, ενώ χαμηλή εποχικότητα εμφανίζουν τουρίστες από χώρες προέλευσης με μικρό μερίδιο στις αφίξεις στην Ελλάδα.

Η εντονότερη εποχικότητα παρατηρείται στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης και Ιονίων Νήσων, ενώ οι περιφέρειες με τη σχετικά μικρότερη εποχικότητα είναι η Αττική και η Ήπειρος. 

Επιπλέον, ενώ οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών εμφανίζουν ιδιαίτερα έντονη εποχικότητα για όλους τους εξεταζόμενους δείκτες, οι δαπάνες των αλλοδαπών τουριστών εμφανίζουν μικρότερη εποχικότητα, όπως και οι διανυκτερεύσεις.

Λαμβάνοντας  υπόψη τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου για τις προτιμήσεις των ευρωπαίων τουριστών που σε ποσοστό 46% επιλέγουν να πάνε τις κύριες διακοπές τους για τον ήλιο και τη θάλασσα του επιλεγμένου προορισμού, σημειώνει η μελέτη, είναι πολύ πιθανό το φαινόμενο της εποχικότητας να συνεχίσει να οξύνεται. 

Τα υπόλοιπα συμπεράσματα της έρευνας:

-Το 20,1% του τουρισμού της Ελλάδας συγκεντρώνει η Κρήτη αφού συνολικά αφίχθησαν 3.606.442 τουρίστες το 2013, ενώ αναμένεται νέα άνοδος το 2014. Την ίδια ώρα στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δαπανήθηκαν περίπου 3,49 δις. ευρώ, το περυσινό οικονομικό έτος, μέγεθος το οποίο αντιστοιχεί στο 29,8% των συνολικών δαπανών της επικράτειας. 

- Στην περιφέρεια Αττικής κάθε τουρίστας δαπανά κατά μέσο όρο 519,8 ευρώ κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, αριθμητικό δεδομένο το οποίο είναι κατά 20,43% μικρότερο από το ποσό που κατά μέσο όρο δαπανά ένας τουρίστας που επισκέπτεται την χώρα, ενώ στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων κάθε επισκέπτης διανυκτερεύει για κατά μέσο όρο 9,6 ημέρες, ποσοστό που είναι κατά 6,91% μεγαλύτερο από το μέσο όρο των διανυκτερεύσεων ενός τουρίστα στη χώρα.

- Ο  εσωτερικός τουρισμός συνεχίζει να συρρικνώνεται με δυσμενείς συνέπειες στις επιδόσεις των ξενοδοχείων που βασίζονται κατά κύριο λόγο σε Έλληνες πελάτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διανυκτερεύσεις των Ελλήνων στα ξενοδοχεία μειώθηκαν κατά 18,6% το 2012 σε σχέση με το 2011, ενώ σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο το 74% των Ελλήνων δεν πήγε διακοπές το 2013. 

Η ίδια τάση με τα μέχρι στιγμής στοιχεία συνεχίζεται και το 2014 υπό το βάρος της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων.

-Στα ελληνικά ξενοδοχεία το Μάιο του 2013 εργάζονταν 93.523 άτομα και τον Αύγουστο 121.557. Σε σχέση με το 2012, η απασχόληση το μήνα Μάιο, εμφανίζεται μειωμένη κατά 0,9% και τον Αύγουστο αυξημένη κατά 1,3%. Τα ποσοστά μεταβολής της απασχόλησης δείχνουν ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος λειτουργεί ως ανάχωμα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Για το σύνολο της οικονομίας κατά το Γ΄ τρίμηνο του 2013 η απασχόληση μειώθηκε κατά 3% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

-Από το 2008 έως το 2013  στον κλάδο καταλύματος-εστίασης χάθηκαν συνολικά 20,4 χιλιάδες θέσεις απασχόλησης, που αντιστοιχεί σε μείωση της απασχόλησης κατά 6,6%. Το ποσοστό αυτό είναι το 4ο μικρότερο ποσοστό μείωσης της απασχόλησης μεταξύ των τομέων της οικονομίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο τουριστικός κλάδος καταδεικνύει εξαιρετική ανθεκτικότητα στη συγκράτηση των θέσεων απασχόλησης. Υπογραμμίζεται ότι στον κλάδο των κατασκευών η μείωση της απασχόλησης ανέρχεται σε 57% με απώλεια 220,3 χιλιάδων θέσεων απασχόλησης και στη μεταποίηση η μείωση ανέρχεται σε 37% με απώλεια 198 χιλιάδων θέσεων. 

Τέλος τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) καταγράφουν ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2013, η χώρα μας διαθέτει 9.677 ξενοδοχειακές μονάδες συνολικής δυναμικότητας 773.445 κλινών. Το 2013 πάνω από το 63% των ξενοδοχείων ήταν ενταγμένο στις 3 ανώτερες κατηγορίες, ενώ το 2009 το ποσοστό αυτό ήταν περίπου 60%. Το μέσο μέγεθος των ξενοδοχείων παρουσιάζει μια σταθερά αυξητική πορεία. Επισημαίνεται ότι το 1990 το μέσο μέγεθος των ξενοδοχείων της χώρας ήταν 35 δωμάτια, το 2009 ήταν 40,1 δωμάτια και το 2013 41,4 δωμάτια.

 

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια