Έρευνα ΙΤΕΠ: Επειγόντως ενίσχυση της ρευστότητας των ξενοδοχείων - 78% κάτω ο τζίρος το 2020

18-01-21 | ΞΕΕ

Την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών ξενοδοχείων ως προϋπόθεση για να παραμείνει ισχυρός ο κλάδος, καθώς υπέστη καίρια πλήγματα εξ αιτίας της δραματικής συρρίκνωσης της τουριστικής αγοράς το 2020, τόνισε εμφατικά ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος  κ. Αλέξανδρος Βασιλικός  κατά την παρουσίαση της Ετήσιας Έρευνας του ΙΤΕΠ για τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στα ελληνικά ξενοδοχεία, που παρουσιάστηκε σήμερα. 

Υπογραμμίζεται ότι στην  έρευνα, η οποία  πραγματοποιήθηκε με στρωματοποιημένη αναλογική δειγματοληψία στο σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας και ολοκληρώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020, αποτυπώνονται όλα τα βασικά μεγέθη που συνθέτουν την οικονομική πραγματικότητα για το ελληνικό ξενοδοχείο σήμερα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:

«Τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας των Ελληνικών Ξενοδοχείων επιβεβαιώνουν το πρωτόγνωρο μέγεθος της κρίσης που αντιμετώπισαν το 2020. Το 2021 ξεκινάει επίσης με πολλούς αστάθμητους παράγοντες και ερωτηματικά. Η συνέχιση της ενίσχυσης της ρευστότητας  είναι το οξυγόνο που χρειάζεται επειγόντως ο κλάδος  για να παραμείνει ισχυρός. Όχι μόνο προς όφελος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους αλλά και προς όφελος της εθνικής οικονομίας συνολικά και όλων των κλάδων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το ελληνικό ξενοδοχείο και καλύπτουν ένα ευρύ  φάσμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας». 

Ο κ. Βασιλικός επισήμανε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή αξιολογείται από τους ξενοδόχους ως το σημαντικότερο εργαλείο ενίσχυσης, τόσο στη λειτουργία όσο και στην αμεσότητά του. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ υπογράμμισε ότι έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής σοβαρά χρηματοδοτικά εργαλεία και θα χρειαστούν και άλλα, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, "το 2020 φαίνεται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον 16-18 μήνες όσον αφορά τις τουριστικές επιδόσεις στη χώρα". 

Όσο καλύτερα στηριχθούν τα ξενοδοχεία, είπε, τόσο λιγότερο θα μιλήσουμε για κόκκινα δάνεια στη συνέχεια. Το σημαντικό είναι, τόνισε, να στηριχθεί το ξενοδοχείο, που συγκεντρώνει το 70% των εσόδων στον ελληνικό τουρισμό, καθώς έχει ουσιαστικό ρόλο στην ανάκαμψη. 

Εκτιμήσεις για το 2021

Παρότι δεν είναι εφικτές οι προβλέψεις για την πορεία της χρονιάς, το πρώτο εξάμηνο, είπε, θα είμαστε κοντά στο μηδέν και παραμένει με ερωτηματικό το πότε θα βγούμε από τους πρώτους μήνες της αδράνειας για την εφετινή χρονιά. Αν το 2021 επιτύχουμε το 40% των επιδόσεων του 2019, τότε θα έχουμε αύξηση 100% σε σύγκριση με το 2020, όπως είπε. Η εξίσωση έχει πολλά άγνωστα στοιχεία σήμερα, όμως υπάρχουν θετικά σημάδια όσον αφορά τη συμπεριφορά των καταναλωτών αλλά και την άποψη που υπάρχει για την Ελλάδα στη διαχείριση της πανδημίας, κάτι που θα μας διαφοροποιήσει θετικά σε σχέση με άλλες χώρες, εξήγησε ο κ. Βασιλικός.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ υπογράμμισε επίσης ότι χρειάζεται ισορροπία μεταξύ των δύο σημαντικών πυλώνων επανεκκίνησης, που είναι η επιβίωση του οικοσυστήματος του τουρισμού και ο μακροχρόνιος σχεδιασμός για την ανάπτυξή του με νέα χαρακτηριστικά.

διαβάστε ακόμα

Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων