Και επίσημα εντός του προγράμματος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, «Ελληνικό Πρωινό» και με συμμετοχή αρχικά 11 ξενοδοχείων της, βρίσκεται πλέον η Λακωνία, αποτελώντας τον πρώτο νομό που εντάσσεται από την Πελοπόννησο και τον 18ο κατά σειρά πρότυπο ελληνικού πρωινού στη χώρα.
Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο ξενοδοχείο LAZARETO στη Μονεμβασιά, το ΞΕΕ και η Ένωση Ξενοδόχων Λακωνίας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λακωνίας παρουσίασαν το «Ελληνικό Πρωινό Πελοποννήσου για τη Λακωνία».
Ο επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό» και μέλος του Δ.Σ. του ΞΕΕ, κ. Γιώργος Πίττας, στο πλαίσιο της ομιλίας του ανέφερε ότι μέχρι σήμερα 276 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα προσφέρουν Ελληνικό Πρωινό, εκ των οποίων τα 28 προέρχονται από την περιοχή της Πελοποννήσου, εκ των οποίων τα 11 είναι στη Λακωνία [η ΓΕΩΔΗ (Άρνα), οι ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ (Σπάρτη), το ΤΑΛΕΤΟΝ (Σπάρτη), το KINSTERNA HOTEL & SPA (Μονεμβασιά), το LAZARETO (Μονεμβασιά), το THEOPHANO ART HOTEL(Μονεμβασιά), το KOTRONAS BAY BUNGALOWS (Κότρωνας), το ΚΥΡΙΜΑΙ (Γερολιμένας), ο ΠΥΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΑΚΗ-ΓΗ ΘΕΩΝ (Γύθειο), το ΕΥΜΕΛΙΑ (Γούβες) και το PALAZZO (Αρχάγγελος)]. Από τους υπόλοιπους νομούς της Πελοποννήσου, η Μεσσηνία έχει συνολικά 5 ξενοδοχεία ενταγμένα στο Ελληνικό Πρωινό, η Αρκαδία 4, η Ηλεία 3, η Αχαΐα 2, η Κορινθία 2 και η Αργολίδα 1.
Όπως δήλωσε κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας, κ. Δημήτρης Πολλάλης, σχετικά με τους στόχους του «Ελληνικού Πρωινού», «υλοποιείται με πρωτοβουλία του ΞΕΕ από το 2010, με βασικό σκοπό τον εμπλουτισμό του πρωινού που προσφέρεται στα ελληνικά ξενοδοχεία, με προϊόντα της Ελληνικής γης και με παραδοσιακά προϊόντα της κάθε περιοχής της Ελλάδος, συνδέοντας έτσι την ελληνική ξενοδοχία με τον πρωτογενή τομέα και τους τοπικούς παραγωγούς ποιοτικών προϊόντων. Η σύνδεση της ξενοδοχίας με τους τοπικούς παραγωγούς ποιοτικών τοπικών προϊόντων έχει πολλαπλές κοινωνικές και οικονομικές θετικές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα και το περιβάλλον. Στόχος του προγράμματος Ελληνικό Πρωινό, είναι να ενισχύσει την τελική εμπειρία του επισκέπτη, με γεύσεις καθαρά τοπικές, που θα τον ακολουθούν όχι μόνο ως ανάμνηση, αλλά και ως καταναλωτική συνήθεια».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους το Επιμελητήριο Λακωνίας (Α' Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Παναρίτης), ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου (Τ.Ο.Π.) (Πρόεδρος: Κων/νος Μαρινάκος), ο Δήμος Μονεμβασίας (Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας: Κατερίνα Τσαφαντίνου), η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Δήμου Μονεμβασίας (Πρόεδρος: Χαράλαμπος Λύρας) και η Ένωση Εμπορικών Επαγγελματικών Τουριστικών και Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων Μονεμβασίας (Πρόεδρος: Παναγιώτης Γράφος).
Πρωταγωνιστές στον μπουφέ του Λακωνικού Πρωινού είναι, μεταξύ άλλων, το σύγκλινο, το λαδοτύρι, ο καγιανάς, τα αμυγδαλωτά, τα πορτοκάλια, ο μπρούστουλας (με αιγοπρόβειο γάλα, πλιγούρι, γλυκός τραχανάς, θρούμπι, μέλι και παραδοσιακό φύλλο) και οι πεταρίτσες (τηγανίτες) με μέλι και κανέλλα ή τουλουμοτύρι.