Ελληνικός τουρισμός: Ποια είναι τα 4 βασικά ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται ο ΣΕΤΕ

13-12-18 | ΣΕΤΕ

Λύσεις σε τέσσερα σημαντικά ζητήματα για τον ελληνικό τουρισμό αναμένει από την κυβέρνηση ο ΣΕΤΕ  στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που έχει θέσει για το 2019.

Τα ζητήματα αυτά πέραν των άλλων κεντρικών στόχων που έχει θέσει ο Σύνδεσμος στο πλαίσιο των δράσεων του για τη προσεχή σεζόν επικεντρώνονται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, στην υπερφορολόγηση, στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο και σε εργασιακές ρυθμίσεις.

Τα σχετικά ζητήματα όπως τα ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παρέθεσε σήμερα έχουν ως εξής:

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Eίναι ένα ζήτημα που έχει κατ’ αρχήν αντιμετωπιστεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει επιλυθεί, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος στην ετήσια συνέντευξη τύπου του Συνδέσμου. Ο ΣΕΤΕ αναγνωρίζει την οικονομία του διαμοιρασμού ως μία παγκόσμια τάση. Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα που εμποδίζουν την ένταξη της στην τουριστική δραστηριότητα. To πρώτο ζήτημα αφορά στη φορολογία και το δεύτερο στη θέσπιση κανόνων λειτουργίας της αγοράς. Αρκετές χώρες και προορισμοί έχουν ρυθμίσει την αγορά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα, είναι να αντιγράψουμε βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό. Για παράδειγμα, ο ΣΕΤΕ στο θέμα της φορολογίας, έχει προτείνει να γίνεται η φορολόγηση στην πηγή, δηλαδή κατά τη διάρκεια της κράτησης, και οι πλατφόρμες να αποδίδουν το φόρο στο κράτος.

Υπερφορολόγηση: Από τη μία ο ιδιαίτερα αυξημένος ΦΠΑ και από την άλλη ο φόρος διαμονής έχουν δημιουργήσει αυξημένα βάρη στους επιχειρηματίες του τουρισμού που πλέον δεν έχουν δυνατότητα να ρίξουν τις τιμές τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αναμένονται τα επόμενα χρόνια. Ο φόρος διαμονής μόνο για το καλοκαιρινό τρίμηνο του 2018 έφτασε τα 67 - 68 εκατ. ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στο στόχο της ΑΑΔΕ για όλο το έτος, και πλέον θα πρέπει να εξεταστεί η πρόταση του ΣΕΤΕ να μην επιβαρύνονται με αυτόν οι μικροί ή οι χειμερινοί προορισμοί οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε αυτόν. Ο κ. Ρέτσος τόνισε την ανάγκη να μειωθεί η φορολογία, ξεκινώντας από τα υπεσχεμένα μέτρα της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων (τόνισε ότι δεν αρκεί η μείωση από 29% στο 28% και θα πρέπει να φτάσει στο 26%, όπως είχε αρχικά υποσχεθεί η κυβέρνηση) και τη μείωση της φορολογίας μερισμάτων. Πάντως αυτό που είναι σημαντικότερο είναι να  προχωρήσει η μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο των κλάδων της τουριστικής οικονομίας.

Χωροταξία: Η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί πλέον ώριμος επενδυτικός προορισμός. Όμως, παραμένει ως μεγάλο ζήτημα για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος να τεθεί σε ισχύ, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μπορούμε σύντομα να έχουμε χωροταξικό σχέδιο που θα συνδυάζει την αειφορία με την ανάπτυξη».

Εργασιακά: Κατά τη διάρκεια όλων των χρόνων της κρίσης, οι ξενόδοχοι τήρησαν ζωντανή τη συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία πλέον κηρύχθηκε ως γενικώς υποχρεωτική. Από την άλλη, ο ΣΕΤΕ ως κοινωνικός εταίρος σημειώνει ότι χρειάζονται γενναίες κινήσεις για τη μείωση της ανεργίας καθώς η πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει πολλά προβλήματα. Ο Σύνδεσμος προτείνει την παροχή κινήτρου προς τις επιχειρήσεις, το οποίο συνίσταται σε μισθό εισαγωγής για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο, ανεξαρτήτως ηλικίας, κατώτερο από τον κατώτατο μισθό των ξενοδοχοϋπαλλήλων (ο οποίος είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν της γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας) για διάστημα δύο ετών, διάστημα ικανό για τον εργαζόμενο να αποκτήσει τις ιδιαίτερες ικανότητες που απαιτεί ο τουριστικός τομέας. 

διαβάστε ακόμα

Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour