ΟΚΕ: Πρότυπη συζήτηση για τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή και την κοινωνία

10-12-18 | ΣΕΤΕ

Εκδήλωση με θέμα «Αργολίδα: Σχεδιάζοντας το μέλλον - Αναπτυξιακές Προοπτικές – Δημιουργία Νέου Επιχειρηματικού Οικοσυστήματος με συνέργειες και Κοινωνικές Συναινέσεις» διοργάνωσε σήμερα η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδος στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αργολίδας, στο Άργος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διεξήχθη μία πρότυπη συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων πάνω στα προβλήματα, στις δυνατότητες και τις προοπτικές της περιοχής. Συζητήθηκαν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες καθώς και δράσεις ενθάρρυνσης της παραμονής των νέων ανθρώπων στον τόπο τους.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κ. Γιώργος Βερνίκος η εκδήλωση αποτελεί μέρος της προσπάθειας της ΟΚΕ για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού μηχανισμού πολυεπίπεδης διαβούλευσης και είχε ως στόχο μέσα από την ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών να προκύψουν οι αναγκαίες συναινέσεις και κοινές δράσεις ώστε να αξιοποιηθούν στο σύνολο τους οι δυνατότητες της Αργολίδας, να προσελκυσθούν νέες επενδύσεις, να δημιουργηθούν επιχειρηματικά οικοσυστήματα, να αναβαθμισθεί το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον και βέβαια να δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Ο κ. Βερνίκος τόνισε ότι: «τα καθημερινά προβλήματα μας οδηγούν πολλές φορές στο να μην μπορούμε να δούμε τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται και να αξιοποιούμε τις δυνατότητες που διαθέτουμε. Ο σχεδιασμός του μέλλοντος απαιτεί στενή συνεργασία των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων με τους ερευνητικούς θεσμούς και τα Πανεπιστήμια για την σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και την άμεση αξιοποίηση των τεχνολογικών εξελίξεων για την βελτίωση της τοπικής ανταγωνιστικότητας. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό παίζουν τόσο το όραμα και η δύναμη της τοπικής ηγεσίας, όσο και η ποιότητα του ανθρώπινου κεφαλαίου και των τοπικών υποδομών. Μόνο μέσα από ευρύτερες συνεργασίες και κοινούς στόχους μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί η αδρανής και αδιάφορη γραφειοκρατία και οι παθογένειες της διοίκησης και της οικονομίας που αυξάνουν τις τάσεις διαρροής των νέων».

Στο πλαίσιο αυτό συμπλήρωσε ότι: «στα βασικά προβλήματα της Αργολίδας περιλαμβάνονται η ανεπάρκεια του χωροταξικού σχεδιασμού και η έλλειψη χρήσεων γης που δημιουργούν σημαντικές καθυστερήσεις στις επενδύσεις, η μικρή αγροτική ιδιοκτησία που εμποδίζει την ανάπτυξη σύγχρονων αγροτικών καλλιεργειών, η απουσία ενός αναπτυξιακού μοντέλου στη βάση επιχειρηματικών συνεταιρισμών νέου τύπου, η ανάγκη στενότερης σύνδεσης της τουριστικής ανάπτυξης με την τοπική κοινωνία. Όλα είναι συνδεδεμένα με τα έργα υποδομής, μεταφοράς, άρδευσης, αποχέτευσης, κυκλικής οικονομίας, διαχείρισης απορριμμάτων, ενέργειας και επαρκούς λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Είναι απαραίτητο ν’ αναδειχθούν οι τομείς της οικονομίας, που η Αργολίδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και συγκεκριμένα οι δυνατότητες του τουριστικού προϊόντος της σε αρμονική σχέση με το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τις υποδομές, η ανταγωνιστικότητα της αγροτικής παραγωγής της και οι δυνατότητες της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων της. Να αναδειχθεί η σημασία των συνεργασιών των επιχειρήσεων τόσο μεταξύ τους όσο και με την αυτοδιοίκηση αλλά και την κοινωνία. Απαιτείται όλο και περισσότερο ο έγκαιρος επηρεασμός κέντρων, που λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή μας. Στη σημερινή εποχή κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίζει μόνος του τα προβλήματα που συνεχώς γίνονται όλο και πιο σύνθετα, όσο ισχυρός και αν είναι και όσο κερδοφόρα κι αν είναι η επιχείρησή του».

Σε σχέση με την ΟΚΕ ο κ. Βερνίκος υπογράμμισε ότι υπάρχει η πεποίθηση ότι σ’ έναν κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα, πρέπει να σχεδιάζεις και να προετοιμάζεις το μέλλον σου στην οπτική των στόχων του ΟΗΕ 2030 για βιώσιμη ανάπτυξη με συνέργειες και συνεργασίες. Από το Φεβρουάριο του 2018, σημείωσε, έχει κατατεθεί κοινή δήλωση των παραγωγικών τάξεων και της Κοινωνίας των Πολιτών για το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, με συγκεκριμένες προτάσεις ανά τομέα, που έχει ευρεία πολιτική αποδοχή.

διαβάστε ακόμα

Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες