Γιώργος Βερνίκος: Η Ελλάδα στο επίκεντρο του παγκόσμιου θαλάσσιου τουρισμού

23-10-18 | ΣΕΤΕ

Τη σημαντική συμβολή των σύγχρονων μαρίνων στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και κατ’ επέκταση στην παγκόσμια τουριστική οικονομία επισημαίνει o κ. Γιώργος Βερνίκος, Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ και επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, με αφορμή το Παγκόσμιο Συνέδριο Μαρινών ICOMIA, το οποίο διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 27 Οκτωβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Ο κ. Βερνίκος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο θαλάσσιος τουρισμός, βρίσκεται στην αυγή μιας νέας εποχής ανάπτυξης, σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά κυρίως στην Ελλάδα. Οι νέες τεχνολογίες, στρέφουν τους επαγγελματίες προς τη σωστή κατεύθυνση λήψης αποφάσεων και εφαρμογής ορθών πρακτικών, ενώ τα πλεονεκτήματα του θαλάσσιου τουρισμού αναγνωρίζονται από όλο και μεγαλύτερο ποσοστό της τουριστικής αγοράς.

Η συνεχής ενημέρωση του θεσμικού πλαισίου, οι επενδύσεις και η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αποτελούν το πρωταρχικό τρίπτυχο εδραίωσης και αναγνώρισης της Ελλάδας ως κέντρου παγκόσμιας κλάσης για τον θαλάσσιο τουρισμό.

Περαιτέρω, για να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του τομέα και ευρύτερα των μαρίνων, είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν αυστηρά μέτρα ώστε να αποφευχθούν οι  παράνομες ναυλώσεις. Συγχρόνως, θα πρέπει να ενδυναμωθούν οι κανονισμοί που ισχύουν ενιαία σε όλη τη Μεσόγειο, τόσο αναφορικά με την ασφάλεια και προστασία των θαλασσών, όσο και με την απρόσκοπτη εν πλω μετακίνηση, καθώς και να ενισχυθεί το καθεστώς των ενιαίων φορολογικών και τελωνειακών κανονισμών.

Βασικά σημεία που επίσης επιβάλλεται να δοθεί μεγάλη βαρύτητα, είναι η πετρελαϊκή ρύπανση, η διαχείριση κρίσεων, οι τεχνολογικές βελτιώσεις και αναβαθμίσεις, καθώς και οι καλές πρακτικές, ζητήματα για τα οποία θα συνεισφέρουν σημαντικά οι εργασίες του ICOMIA.

διαβάστε ακόμα

«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google
Ανοίγει την 1η Μαΐου το νέο πολυτελές Amyth of Mykonos | Super Paradise
Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά