Συνέδριο ΣΕΤΕ: Ο υπερ-τουρισμός μέσα από τη διαχείριση προορισμού

16-10-18 | ΣΕΤΕ

Την ανάγκη μετάβασης από το τουριστικό μάρκετινγκ των πόλεων στη διαχείριση προορισμού με ολιστική αντίληψη, ώστε να κατανέμονται σωστά τα οφέλη του και να αντιμετωπίζονται σημαντικά ζητήματα όπως ο υπέρ-τουρισμός, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Branding περιοχών, κ. Martin Boisen μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΤΕ.

Όπως εξήγησε ο κ. Boisen, οι σύγχρονες πόλεις χρειάζεται να υιοθετήσουν μια αντίληψη περιοχής, και η τουριστική τους προώθηση θα πρέπει να αποτελεί τμήμα της, να προσαρμόζεται σε αυτή και να την εκφράζει.

Το brand του προορισμού, τόνισε, δε μπορεί να απομονώνεται και να διαφέρει από τις εμπειρίες που προσφέρει ένα μέρος στους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες του.

Αντίθετα, μια πόλη, όπως είπε, αντί να θεωρείται απλώς ένα brand θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τόπος που προσφέρει εμπειρίες. 

“Οι περιοχές δεν χρειάζονται brand, είναι brand από μόνες τους. Ας τις διαχειριστούμε ως τέτοιες», είπε χαρακτηριστικά. 

Για το ζήτημα του υπέρ-τουρισμού, ο κ. Boisen τόνισε ότι οι πόλεις θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεκαθαρίσουν τι επιθυμούν να κερδίσουν από τον τουρισμό και να έχουν σαφή εικόνα των αξιών που επιθυμούν να προωθήσουν. Μεγάλοι προορισμοί πόλης, όπως το Άμστερνταμ και η Βαρκελώνη έχουν θέσει περιορισμούς για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Όμως το ζητούμενο δεν είναι να μειωθούν οι τουρίστες, αλλα να γίνει σωστή διαχείριση της περιοχής περνώντας από την εποχή του destination marketing στην εποχή του destination management.

Αναγκαία κρίνεται ακόμη η συνεργασία των οργανισμών διαχείρισης προορισμών (DMO) με την τουριστική βιομηχανία καθώς ο επιτυχημένος τουριστικά προορισμός θα πρέπει να προσαρμόζεται στα προϊόντα που προσφέρουν οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις αλλα και να προσφέρει έμπνευση για αυτά.

Επιπλέον, στις καμπάνιες διαχείρισης προορισμών, τόνισε ότι χρειάζεται να προβάλλονται σύμβολα που διηγούνται την ιστορία της περιοχής και παραπέμπουν στις εμπειρίες που μπορεί να αποκομίσει ο επισκέπτης της.

Συνέδριο ΣΕΤΕ: Πώς η Κοπεγχάγη αναπτύσσει τον τουρισμό της

Συνέδριο ΣΕΤΕ: Το Άμστερνταμ δεν θέλει μεθυσμένους τουρίστες

Η Ε.Κουντουρά στο συνέδριο του ΣΕΤΕ: Πώς προωθείται η ψηφιακή μετάβαση του ελληνικού τουρισμού

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι