INSETE Intelligence: +13,2% αεροπορικές θέσεις Σεπτέμβριο και Οκτώβριο- περισσότερα ξόδεψαν φέτος οι τουρίστες

27-09-18 | ΣΕΤΕ

Αύξηση των διαθέσιμων θέσεων στις πτήσεις από το εξωτερικό για Ελλάδα τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο κατά 13,2% δείχνουν τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων, όπως επισημαίνεται στο Μηνιαίο Στατιστικό Δελτίου Σεπτεμβρίου του INSETE Intelligence.

Τονίζεται επίσης η αύξηση της μέσης κατά κεφαλή δαπάνης (ΜΚΔ) των τουριστών φέτος, όπως αποτυπώνεται στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπρέξεων στο 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, που είναι υψηλότερη από το ποσοστό αύξησης των αφίξεων (+14,6% οι αφίξεις και +17% οι εισπράξεις). Η αύξηση της ΜΚΔ μπορεί να αποδοθεί στην μεταβολή του market mix μεταξύ αεροπορικών αφίξεων (που αυξήθηκαν) και οδικών (που μειώθηκαν), αφού οι τουρίστες που έρχονται αεροπορικώς έχουν μεγαλύτερη ΜΚΔ από αυτούς που έρχονται οδικώς.

Οι αεροπορικές αφίξεις στο 8μηνο αυξήθηκαν κατά 13,4%, ενώ οι οδικές μειώθηκαν κατά 1,3%.

Από το Δελτίο σταχυολογούμε ακόμη τα ακόλουθα στοιχεία:

Δείκτες Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης (ΔΚΕ) αγορών μας

Αν και ο ΔΚΕ δείχνει βελτίωση στις περισσότερες αγορές του ελληνικού τουρισμού σε σχέση με πέρυσι, και στην πλειονότητά τους κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο δείκτη του μέσου όρου του ΟΟΣΑ, παρατηρείται μερική αναστροφή της θετικής πορείας των τελευταίων μηνών, καθώς σε 7 σημαντικές για την Ελλάδα αγορές (Φινλανδία, Δανία Σουηδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Τουρκία,) παρουσιάζει μείωση.

Δείκτες Κύκλου Εργασιών

Θετικά εξελίχθηκαν το 2ο 3μηνο οι Δείκτες Κύκλου Εργασιών των καταλυμάτων και εστίασης (+11,5%), ταξιδιωτικών γραφείων (+16,6%) και πλωτών μεταφορών (+7,4%). Αρνητικά εξελίχθηκε ο Δείκτης στις Αερομεταφορές (-4,6%).

Εξελίξεις στον ελληνικό τουρισμό τον Σεπτέμβριο

  • Τέθηκε σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ το «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», και η Εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Αυτό αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των τουριστικών μισθώσεων με αστική μίσθωση που, για να αποδώσει, θα πρέπει να συνοδευτεί από σχετικούς ελέγχους.
  • Oι όροι αμοιβών και εργασίας που προβλέπονται στην κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, επεκτάθηκαν στο σύνολο των εργαζόμενων στον κλάδο, κατόπιν υπογραφής σχετικής Υπουργικής Απόφασης.
  • Τον Αύγουστο, οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, παρά τις ανοδικές τάσεις, και σύμφωνα με τα στοιχεία της trivago, κινούνται στους περισσότερους προορισμούς σε ανταγωνιστικά επίπεδα, συγκρινόμενες με τις τιμές των ξενοδοχειακών μονάδων αντίστοιχων προορισμών του εξωτερικού, παρά τις πολύ υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις που υφίσταται το ελληνικό ξενοδοχειακό προϊόν σε σχέση με το αντίστοιχο προϊόν των άμεσα ανταγωνιστικών προορισμών.
Εξαίρεση αποτελούν η Μύκονος και η Σαντορίνη που έχουν πλέον καθιερωθεί διεθνώς ως προορισμοί υψηλής δαπάνης και αντλούν την πελατεία τους από τις υψηλότερες εισοδηματικές τάξεις διεθνώς. Οι 3 κυριότερες αγορές της Ελλάδας ήταν η Ιταλία, η Βρετανία και η Γερμανία ενώ οι κυριότεροι προορισμοί ήταν η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη. Για την ελληνική αγορά, πολύ δημοφιλείς προορισμοί ήταν η Σκιάθος, η Πάργα, τα Χανιά, η Νάξος και η Σκόπελος.
 
 

διαβάστε ακόμα

Δήμος Πολυγύρου: Δυνατότητα ύδρευσης ξενοδοχείου με μία προϋπόθεση
Τρίτο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων στην Καλαμάτα
Δήμος Χαλανδρίου: Πρόγραμμα θερινών διακοπών ΚΑΠΗ 2024 - Τα ποσά συμμετοχής με βάση το εισόδημα
Άυλη Ψηφιακή Κάρτα για την στήριξη του Τουρισμού Thessaly - Evros Pass 2024
Δωρεά της ΤΕΜΕΣ για μελέτη ανάδειξης της ανατολικής πλευράς της νήσου Σφακτηρίας
Γιατί η ΕΕ αγοράζει ακόμα ρωσικό αέριο;
Alltours | Ταξίδια γνωριμίας με Ολυμπιακή Ριβιέρα, Χαλκιδική και Κρήτη Γερμανών πρακτόρων
Ελληνικός τουρισμός 2023 | 5 Περιφέρειες είχαν το 90,5% των εισπράξεων και το 84% των επισκέψεων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βραβεύει εξέχοντα αρχιτεκτονικά έργα σε όλη την Ευρώπη
ΕΟΤ: Προβολή της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία για τουρισμό περιπέτειας