Sete Intellgence: Ανταγωνιστικές οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, με εξαίρεση τη Μύκονο και Σαντορίνη

31-08-18 | ΣΕΤΕ

Σε ανταγωνιστικά επίπεδα κινήθηκαν οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων και τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της trivago, που δημοσιεύονται στη μηνιαία επισκόπηση Αυγούστου του Sete Intelligence. Σε σύγκριση με τις τιμές των ξενοδοχειακών μονάδων αντίστοιχων προορισμών του εξωτερικού, παρά τις πολύ υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις που υφίσταται το ελληνικό ξενοδοχειακό προϊόν σε σχέση με το αντίστοιχο προϊόν των άμεσα ανταγωνιστικών προορισμών, μόνο η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν υψηλότερες τιμές, ωστόσο, όπως επισημαίνεται, οι δυο αυτοί προορισμοί έχουν πλέον καθιερωθεί διεθνώς ως προορισμοί υψηλής δαπάνης και αντλούν την πελατεία τους από τις υψηλότερες εισοδηματικές τάξεις διεθνώς.

Η μέση τιμή κράτησης σε 5άστερο της Μυκόνου διαμορφώθηκε στα 705 ευρώ, παρουσιάζοντας εντούτοις πτώση σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2017, όταν η τιμή ήταν 724 ευρώ. Ακολουθεί η Ίμπιζα με 618 ευρώ (έναντι 641 ευρώ τον Ιούλιο του 2017), ενώ στη Σαρδηνία η τιμή ανήλθε στα 612 ευρώ. Η Σαντορίνη αποτέλεσε τον μοναδικό προορισμό που κατέγραψε αύξηση τιμών τον Ιούλιο, από 586 ευρώ το 2017 σε 589 ευρώ (στα 5άστερα). 

Οι 3 κυριότερες αγορές της Ελλάδας ήταν η Ιταλία, η Βρετανία και η Γερμανία ενώ οι κυριότεροι προορισμοί ήταν η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη. Για την ελληνική αγορά, πολύ δημοφιλείς προορισμοί ήταν η Αθήνα, η Σκιάθος, η Ίος, η Πάρος και τα Χανιά.

Ως προς τις αφίξεις Ιουλίου, καταγράφηκε αύξηση στις αεροπορικές και μείωση στις οδικές.

- στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων +9,8% (+15,1% από την αρχή του έτους). Αύξηση παρατηρήθηκε τόσο στην Αθήνα (+18,1%) όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια (+7,8%), ενώ από την αρχή του έτους οι αντίστοιχες αυξήσεις είναι +21,8% και + 12,8% αντίστοιχα.

- οι διεθνείς οδικές αφίξεις, μειώθηκαν κατά -2,1%, ενώ από από την αρχή του έτους υπάρχει αύξηση +1,5%.

Οι αυξημένες αφίξεις αποτυπώνονται και στην Έρευνα Συνόρων1 της ΤτΕ, με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση του Ιουνίου αυξημένη κατά +22,3% σε σχέση με τον Ιούνιο 2017, και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά +16,0%. Οι αντίστοιχες μεταβολές από την αρχή του έτους είναι +19,1% και +18,9% αντίστοιχα. Δηλαδή παρατηρείται σημαντική αύξηση αφίξεων ενώ παραμένει σταθερή η ΜΚΔ.

Εξελίξεις στον τουρισμό διεθνώς
 
  • Σουηδικό δικαστήριο απαγόρευσε στην Booking.com να επιβάλει ρήτρες parity στα συμβόλαιά της με τα ξενοδοχεία της χώρας. Με τις ρήτρες αυτές η Booking.com απαγορεύει στα αντισυμβαλλόμενα ξενοδοχεία να προσφέρουν καλύτερους όρους στην ιστοσελίδα τους σε σχέση με αυτούς που προσφέρουν στην Booking. Παρόμοιες αποφάσεις δικαστηρίων έχουν
εκδοθεί και σε Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.
 
  • Ενώ συμπληρώνονται δέκα χρόνια λειτουργίας της Airbnb, διάφορες χώρες εντείνουν τον έλεγχο λειτουργίας της πλατφόρμας καθώς και άλλων παρόμοιων πλατφορμών. Για παράδειγμα, η Νέα Υόρκη επέβαλε στην Airbnb να δίνει τα στοιχεία των οικοδεσποτών με τους οποίους συνεργάζεται προκειμένου να εντοπισθούν παράνομα ξενοδοχεία. Επίσης, στην Ισπανία, εξετάζεται η υπαγωγή των ενοικιαζομένων σπιτιών σε μητρώο εθνικής εμβέλειας, με ενιαία κριτήρια στην τουριστική μίσθωση σπιτιών με διπλό στόχο: αφενός τον έλεγχο του προϊόντος και αφετέρου την αντιμετώπιση του οικιστικού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί σε διάφορες περιοχές. Τέλος, ο Δήμος της Μαδρίτης ανακοίνωσε ένα πλαίσιο λειτουργίας με το οποίο οι τουριστικές μισθώσεις στο κέντρο της πόλης αφενός θα ελέγχονται αφετέρου θα μπορούν να λάβουν χώρα μόνο σε οικήματα με ανεξάρτητη είσοδο και χωλ μετά την είσοδο του κτιρίου και πριν την είσοδο του καταλύματος.

διαβάστε ακόμα

Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour