Γ. Ρέτσος: Χωρίς ελκυστικό περιβάλλον δεν γίνονται επενδύσεις

14-02-18 | ΣΕΤΕ

Την ανάγκη δημιουργίας ενός φιλικού και σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος μιλώντας σήμερα, Τετάρτη, στην εκδήλωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ) «Η ώρα της συμφωνίας για το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο».

Ο κ. Ρέτσος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας, αυτές δεν προχωρούν λόγω των προβλημάτων και των αντικινήτρων και ζήτησε η πολιτεία να διαμορφώσει ένα ελκυστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του: «Κοινό πεδίο δράσης για τη δημιουργία της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ελλάδας θα πρέπει να είναι η παραδοχή πως αυτή η στρατηγική πρέπει να πηγάζει από τη συνεργασία των παραγωγικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών. Είναι πολύ σημαντικό το έργο της ΟΚΕ προς αυτή την κατεύθυνση και χαιρετίζουμε τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία που αναλαμβάνει. 

Μπορεί η καθημερινότητα να μην μας αφήνει να δούμε τι έχει πετύχει η χώρα μας όλα τα χρόνια της κρίσης, όμως είναι γεγονός ότι παρά τα όποια προβλήματα, πλέον, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανάκτηση της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας. 

Λίγοι γνωρίζουν ή κατανοούν την εκ βάθρων διαρθρωτική προσαρμογή που έχει συντελεστεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας και που έχει συμβάλλει στην εξάλειψη του τεράστιου πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος (-10,5% του ΑΕΠ το 2009) και τη μετατροπή του σε πλεόνασμα (+3,8% του ΑΕΠ το 2016), μια δημοσιονομική προσαρμογή που υπερβαίνει τις 14 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης σε περίοδο ειρήνης. 

Παράλληλα, υπήρξε και δραστική μείωση του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών από το -12,7% του ΑΕΠ το 2008 στο -2,4% του ΑΕΠ το 2016. Επίσης, δεν φαίνεται να αξιολογείται όπως πρέπει το γεγονός ότι επιτεύχθηκε αυτό που το 2010 εθεωρείτο ακατόρθωτο, δηλαδή μια εσωτερική υποτίμηση που ανήλθε σε 19,6%, που μπορεί μεν να επέφερε αρνητικές επιπτώσεις, συνέβαλε όμως στο να επανέλθει η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σχεδόν στα προ Ευρώ επίπεδα του 2000. 

Αποτέλεσμα ήταν η σταθερή άνοδος των εξαγωγών των εγχώρια παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών -και ιδιαίτερα του τουρισμού μετά το 2013- που αυξήθηκαν με ρυθμό μεγαλύτερο του 5% ετησίως την ίδια περίοδο, παρά τις ασφυκτικές χρηματοοικονομικές και άλλες συνθήκες στις οποίες έπρεπε να προσαρμοστούν οι εξαγωγείς. 

Ένα ακόμη ενθαρρυντικό στοιχείο, είναι πως παρά το γεγονός ότι το ΑΕΠ μετά το 2013 είναι σχεδόν αμετάβλητο, η ανεργία έχει μειωθεί από περισσότερο από 27% σε σχεδόν 20%, και η απασχόληση έχει αυξηθεί κατά περίπου 280 χιλιάδες. Αυτονόητο είναι πως τούτο αποτελεί ένα πρώτο θετικό σημάδι στην κατεύθυνση της δημιουργίας σταθερών νέων θέσεων εργασίας και περαιτέρω αποκλιμάκωσης της ανεργίας. 

Κυρίες και κύριοι, 

Τα παραπάνω στοιχεία είναι σαφή σημάδια πως η χώρα κινείται σε σταθεροποιητική τροχιά και πως έχει τη δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να έχει μια υγιή ανάπτυξη, βασισμένη στην βελτιούμενη ανταγωνιστικότητά της και στα χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει. 

Υπάρχουν, προφανώς, κάποιες βασικές προϋποθέσεις για να το επιτύχουμε αυτό: 

Κατ’ αρχάς απαιτείται οικονομική και πολιτική σταθερότητα στην χώρα. Χρειάζεται, επίσης, ένα ρεαλιστικό για τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα φορολογικό πλαίσιο, το οποίο θα είναι σταθερό σε βάθος δεκαετίας. Χρειάζεται να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν το εθνικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό και να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου. Χρειάζεται, τέλος, ένα ευέλικτο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο θα είναι σε θέση να προσφέρει την απαιτούμενη ρευστότητα, με βιώσιμο κόστος χρήματος, αλλά και χρηματοδοτικές λύσεις και εργαλεία στα υγιή επιχειρηματικά σχέδια τα οποία έχουν την προοπτική να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας. 

Ο ΣΕΤΕ, ως κοινωνικός εταίρος από το 2013, παρεμβαίνει διαρκώς στα αρμόδια όργανα για την άρση των προβλημάτων και των αντικινήτρων που σας περιέγραψα παραπάνω, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα φιλικό και σταθερό επενδυτικό περιβάλλον. Ενδιαφέρον για επενδύσεις υπάρχει. Δεν αρκεί όμως αν η Πολιτεία δεν κινηθεί προς την κατεύθυνση διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. 

Πιστεύουμε ότι η ΟΚΕ μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Θεωρούμε ότι έχει φτάσει η στιγμή που όλοι οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας θα εμπλακούν ενεργά στον κοινωνικό διάλογο, ώστε να συνθέσουν ένα σύγχρονο, αλληλένδετο και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα. 

Ένα μοντέλο που θα αξιοποιεί τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και θα δημιουργεί αλυσίδες αξίας και δικτύωσης. Που θα στηριχθεί στις αρχές της διαφάνειας και την ηθικής. Στην αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, στην εξωστρέφεια, στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην περιφερειακή ανάπτυξη».

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»