ΣΕΤΕ-Περιφέρεια Κρήτης: Συνέργειες για την ενδυνάμωση του τουρισμού της Κρήτης- τι δείχνει έρευνα

06-07-16 | ΣΕΤΕ

Με στόχο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση συνεργειών, μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα συναντήσεις του ΣΕΤΕ με φορείς τουρισμού της Κρήτης, για την περαιτέρω ενδυνάμωση του μεγαλύτερου τουριστικού προορισμού της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, χθες Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2016, η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ, πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «Προοπτικές Ενδυνάμωσης της Κρήτης ως Τουριστικό Προορισμό. Συνέργειες Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα». Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Χερσονήσου, κ. Γιάννης Μαστοράκης. Στις κεντρικές ομιλίες, τόσο ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης, όσο και ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης και ο Γενικός Διευθυντής της Marketing Greece, κ. Ιωσήφ Πάρσαλης, τόνισαν το γεγονός ότι οι καταλύτες για την περαιτέρω ανάπτυξη της Κρήτης ως τουριστικό προορισμό είναι η συνεργασία και η συλλογικότητα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν περισσότεροι από 200 επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα, μέλη του ΣΕΤΕ, αλλά και εκπρόσωποι φορέων τουρισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, σήμερα, Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2016, πραγματοποιήθηκε κλειστή σύσκεψη εργασίας στα Χανιά, με τη συμμετοχή μελών του ΣΕΤΕ και τοπικών φορέων, όπου και συζητήθηκαν τόσο τα ζητήματα που προκύπτουν από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, όσο και οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού.

O κ.Ανδρεάδης

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ.Ανδρέας Ανδρεάδης στην ομιλία του υπογράμμισε τις έντονες διακυμάνσεις που επικρατούν στις αφίξεις για την εφετινή περίοδο, επισήμανε ότι μολονότι τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού αυξήθηκαν κατά 40% την τελευταία 5ετία, μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας και γι αυτό ευθύνεται η άνευ προηγουμένου υπερφορολόγηση, σε όλο το φάσμα του τουρισμού, οριζόντια, χωρίς διακρίσεις, με το επιχείρημα - από όλες τις Κυβερνήσεις - ότι ο τουρισμός είναι ο μόνος τομέας που αποδίδει – άρα θα υπερφορολογηθεί. 

Ο κ.Ανδρεάδης τόνισε την ανάγκη να επανέλθουν οι φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις σε επίπεδα που θα ξαναδώσουν τη δυνατότητα ανταγωνιστικότητας, επισήμανε ότι ο κλάδος δεν πρέπει να εφησυχάζει από τις ευνοϊκές για την Ελλάδα γεωπολιτικές συγκυρίες, αναφέροντας ότι οι συνθήκες αλλάζουν καθημερινά με πρόσφατα παραδείγματα την άρση εν μια νυκτί στο εμπάργκο των τουρκικών προορισμών από τη Ρωσία και την ισοτιμία της Βρετανικής λίρας που επηρεάζει την καταναλωτική συμπεριφορά των τουριστών. 

Επανέλαβε τους νέους στόχους για το 2021, τονίζοντας: "Όσον αφορά στα βασικά μεγέθη, επαναπροσδιορίζονται οι στόχοι των συνολικών αφίξεων κατά +30%, (από 26 σε περίπου 35 εκατ.) για το 2021, αύξηση η οποία στοχεύει στην ενίσχυση των συνολικών εσόδων κατά 40% με στόχο τα 20 δισ. Ευρώ και της μέσης καθαρής δαπάνης ανά διανυκτέρευση κατά 5%. Τονίζω ότι η αύξηση των αφίξεων σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα έσοδα που προβλεπόταν στον αρχικό στόχο, έχει να κάνει με την αλλαγή μίγματος, δηλαδή εθνικοτήτων και διάρκειας διαμονής και όχι με την ποιότητα".

Ανέφερε τις στρατηγικές συνεργασίες του ΣΕΤΕ με τις περιφέρειες, λέγοντας ότι η Marketing Greece και το ΙΝΣΕΤΕ έχουν ήδη ολοκληρώσει τα στρατηγικά marketing plans τουριστικού προϊόντος για πέντε περιφέρειες της χώρας, σε στενή συνεργασία με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές καθώς και τους τοπικούς φορείς.

Από τον σχεδιασμό αυτό, είπε, δεν θα μπορούσε και δεν πρέπει να λείπει η Κρήτη., καταλήγοντας: "Θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αναζητηθούν οι συνέργειες που θα μας εξελίξουν όλους με ταχύτερους ρυθμούς. Γιατί στις εποχές που χούμε, η ανάπτυξη συνεργασιών και η κοινή διαχείριση των εργαλείων που διαθέτει ο καθένας μας, θα θωρακίσει και θα μεγιστοποιήσει τις δυνατότητές μας... Θέτουμε τόσο το Ινστιτούτο όσο και την Marketing Greece στη διάθεση της Περιφέρειας ώστε εκτός από την εμπειρογνωμοσύνη, που ο ΣΕΤΕ είναι σε θέση να παρέχει, να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν από κοινού δράσεις ενίσχυσης και προώθησης προς αυτή τη κατεύθυνση".

Δείτε αναλυτικά τις δράσεις του ΣΕΤΕ στην ομιλία του Γενικού Διευθυντή της Marketing Greece, κ. Ιωσήφ Πάρσαλη

O κ.Βαμιεδάκης- Τι δείχνει έρευνα για τον τουρισμό στην Κρήτη

Ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης παρουσίασε τα μεγέθη του τουρισμού στην Κρήτη, καθώς και στοιχεία έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εργου του ΕΣΠΑ που δείχνει ότι 1 στους 2 δυνητικούς επισκέπτες μεσογειακών προορισμών δηλώνει θετική πρόθεση να επισκεφθεί την Κρήτη τα επόμενα 2- 3 έτη. Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας:

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»