Γρ.Τάσιος | Ο εισερχόμενος τουρισμός πρέπει να γνωρίσει και την ηπειρωτική “‘άλλη” Ελλάδα

16-10-22 | ΠΟΞ

Τον απολογισμό της θερινής τουριστικής περιόδου 2022 που φτάνει στο τέλος της, έκανε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος στην εκπομπή “Άρωμα Ημέρας” και τη Σοφία Φύκα, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά, Κανάλι Ένα 90,4.

“Κλείνουμε μια πολύ καλή χρονιά σε τζίρους, τα περισσότερα ξενοδοχεία θα φτάσουν σχεδόν τα επίπεδα του 2019 και κάποια ίσως τα ξεπεράσουν. Όμως, είμαστε πολύ προβληματισμένοι για το λειτουργικό κέρδος που για την πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι πολύ μικρό και για άλλες που έχουν πολλές υποχρεώσεις, μηδενικό. Διανύουμε μια μεταβατική χρονιά και περιμένουμε ένα καλύτερο 2023, προκειμένου να καταφέρουμε να ισορροπήσουμε. Σκεφτείτε ότι το κόστος ανά δωματιοδιανυκτέρευση αυξήθηκε κατά 40% λόγω ανεξέλεγκτης ακρίβειας στην ενέργεια και υψηλού πληθωρισμού στις τιμές σε αγαθά και πρώτες ύλες”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τάσιος εκτίμησε ότι η σεζόν για τις περισσότερες επιχειρήσεις θα ολοκληρωθεί όσον αφορά: στη Βόρεια Ελλάδα στις 15 Οκτωβρίου, στη Νότια Ελλάδα, την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά κ.α. στις 31 Οκτωβρίου και σε περιοχές της Κρήτης μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ όπως είπε “αντέχει” η Αθήνα και τον Νοέμβριο εξαιτίας των απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ, ενώ η Θεσσαλονίκη φαίνεται να μπαίνει στον “χειμώνα” από τον τρίτο φθινοπωρινό μήνα.

“Ο χειμώνας που έρχεται δεν θα είναι… καλοκαιρινός” είπε ο Πρόεδρος της ΠΟΞ και αναφέρθηκε στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου που δείχνει ότι θα κινηθεί με υψηλές πληρότητες. “Στη συνέχεια, περίπου 1500 επιχειρήσεις ορεινού/ημιορεινού όγκου και αστικού τύπου στην επαρχία, θα πρέπει να περιμένουν 1,5 μήνα ακόμη έως τα Χριστούγεννα για να ξαναδούν πληρότητες, διότι στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στον εσωτερικό τουρισμό και θα πρέπει να δούμε πώς ο εισερχόμενος τουρισμός μπορεί να γνωρίσει και την ηπειρωτική “‘άλλη” Ελλάδα. Αρχίζει ο μεγάλος προβληματισμός για την επιβίωση αυτών των επιχειρήσεων, διότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο εξάμηνο. Το θετικό είναι ότι βρισκόμαστε σε ανοιχτό διάλογο με την κυβέρνηση για να δούμε με ποιον τρόπο θα καταφέρουν αυτές οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν”.

Τέλος, για τη βραχυχρόνια μίσθωση ο κ. Τάσιος υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή 182 χιλιάδες ακίνητα διατίθενται στις διαδικτυακές πλατφόρμες ανεξέλεγκτα, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό με τις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα και καταβάλλουν φόρους και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει άμεσα ρύθμιση. “Περιμένουμε σχετικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση, διότι η βραχυχρόνια μίσθωση με τον τρόπο που λειτουργεί στην Ελλάδα “βυθίζει” τη φέρουσα ικανότητα προορισμών”, σημείωσε, καταλήγοντας με τις προβλέψεις του για την επόμενη χρονιά: “Σίγουρα είμαστε αισιόδοξοι για το 2023, αν και η εικόνα που έχουμε μπροστά μας είναι η αβεβαιότητα και εμείς ούτε καν “ψιθυρίζουμε” τη γειτνίαση με την Τουρκία”.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»