Μέτρα στήριξης της ρευστότητας των ξενοδοχείων ζητεί η ΠΟΞ

16-07-21 | ΠΟΞ

Τη λήψη μέτρων, που θα υποστηρίξουν τη ρευστότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με επιστολή της στον υπουργό Ανάπτυξης ΄Άδωνι Γεωργιάδη.

Διαβάστε την επιστολή...

Βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου και η τουριστική περίοδος τώρα επί της ουσίας αρχίζει σιγά σιγά να ξεκινά, είναι δε άγνωστο λόγω της μετάλλαξης Δ πώς θα εξελιχθεί. Τα ξενοδοχεία μας στερούνται επαρκών εσόδων εδώ και πλέον των 16 μηνών. Το γεγονός πως εντός του 2021 διεκπεραιώνουν τα voucher από τις ακυρώσεις κρατήσεων του 2020, έχει ως αποτέλεσμα η ρευστότητα να μειώνεται κατά πολύ.

Οι διαδικασίες ένταξης στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ καθυστερούν, με αποτέλεσμα έως και τον Ιούνιο του 2021 το τραπεζικό σύστημα να απαιτεί κανονικά την πληρωμή των δόσεων των δανείων.

Ενώ υπήρξε σημαντική ανάσα με την επιδότηση τόκων του πρώτου τετραμήνου, το πρόβλημα της επιμήκυνσης αποπληρωμής των δανείων παραμένει, κυρίως αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία Covid μέσω ΕΤΕΑΝ (ΤΕΠΙΧ και Ταμείο Εγγυοδοσίας), τα οποία είναι απαιτητά σε μεγάλο ποσοστό από τον Ιούλιο και μετά.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα χρήματα τα οποία αναμένουμε να λάβουμε μέσω της επιδότησης κεφαλαίου κίνησης τουριστικών επιχειρήσεων, μην έχοντας μπροστά μας ένα ξεκάθαρο τοπίο ρυθμίσεων, να χρησιμοποιηθούν τελικά για τη κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων και όχι για την πραγματική ενίσχυση της ρευστότητας των ξενοδοχείων μας.

Σημειώνεται πως από το συγκεκριμένο πρόγραμμα (επιδότηση κεφαλαίου κίνησης τουριστικών επιχειρήσεων) έχουν εξαιρεθεί τόσο οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν πληρούν το κριτήριο της 1 ΕΜΕ, όσο και πολλές επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται πλέον της μιας ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς για τον υπολογισμό του ανώτατου ορίου ενισχύσεων που δικαιούνται να λάβουν βάσει του Προσωρινού Πλαισίου αθροίζονται όλες οι επιμέρους ενισχύσεις που έλαβαν για κάθε ξενοδοχείο χωριστά με αποτέλεσμα το όριο να έχει εξαντληθεί…

Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε τα εξής:

διαβάστε ακόμα

«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google
Ανοίγει την 1η Μαΐου το νέο πολυτελές Amyth of Mykonos | Super Paradise
Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά