ΠΟΞ: Στοχευμένη ενίσχυση των ξενοδοχείων με κάλυψη λειτουργικών υποχρεώσεων

11-03-21 | ΠΟΞ

Στοχευμένη ενίσχυση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην κάλυψη υποχρεώσεων που συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία τους κατά την εφετινή περίοδο, συμπληρωματικά με το μέτρο της επιδότησης των παγίων δαπανών, ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) με επιστολή της στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που κοινοποιείται και στον υπουργό Τουρισμού.

Ειδικότερα, προτείνεται η επιδότηση του κόστους αγοράς των rapid test από τα ξενοδοχεία και η δημιουργία εργαλείου χρηματοδότησης για την κάλυψη των επιταγών των επιχειρήσεων η πληρωμή των οποίων έχει ανασταλεί. 

Αναλυτικά η επιστολή της ΠΟΞ:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Η φετινή τουριστική σαιζόν αναμένεται να είναι για τις επιχειρήσεις μας πιο δύσκολη από την περυσινή.
Η μισή σαιζόν είναι ήδη χαμένη, όταν δε η χώρα μας αρχίσει να δέχεται επισκέπτες η τουριστική κίνηση θα είναι μειωμένη, λόγω των περιορισμών που θα παραμείνουν σε ισχύ.
Παράλληλα οι επιχειρήσεις μας, που επί ενάμισι έτος έχουν μηδενικά ή ελάχιστα έσοδα, θα πρέπει αφενός να επιβαρυνθούν με το αυξημένο κόστος που προκύπτει από τη τήρηση των ιδιαίτερα αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και αφετέρου να αρχίσουν να καλύπτουν τις συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις τους.
Το μέτρο της επιδότησης των παγίων δαπανών θα βοηθήσει στον περιορισμό του προβλήματος της έλλειψης ρευστότητας, ωστόσο, συμπληρωματικά προς αυτό, μπορεί και πρέπει, μέσω και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει το ΕΣΠΑ, να υπάρξει στοχευμένη ενίσχυση των επιχειρήσεων στην κάλυψη υποχρεώσεων που συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία τους κατά τη φετινή περίοδο.
Συγκεκριμένα προτείνουμε:
 Την επιδότηση του κόστους αγοράς από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις rapid test προκειμένου να μπορούν να γίνονται συχνότεροι, έλεγχοι στο προσωπικό τους (μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί) και στους πελάτες τους (κατά την άφιξη ή σε
περίπτωση που παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα).
 Τη δημιουργία ενός εργαλείου χρηματοδότησης για την κάλυψη των επιταγών των επιχειρήσεων η πληρωμή των οποίων έχει ανασταλεί. Είναι αντικειμενικά αδύνατον οι επιχειρήσεις να μπορέσουν με τη λήξη της αναστολής που έχει χορηγηθεί να εξοφλήσουν τα ανωτέρω αξιόγραφα, καθώς πλην των άλλων θα έχουν αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις για την απαραίτητη προετοιμασία της επαναλειτουργίας τους. Προκειμένου να μπορέσει, λοιπόν, να αρχίσει να κινείται η αγορά, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα στοχευμένο εργαλείο, το οποίο θα αφορά αποκλειστικά και μόνο την κάλυψη των επιταγών που η πληρωμή τους έχει ανασταλεί, στις οποίες και θα διοχετεύεται απευθείας το σχετικό ποσό με το οποίο θα δανειοδοτηθεί η επιχείρηση.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση

διαβάστε ακόμα

Γιατί η ΕΕ αγοράζει ακόμα ρωσικό αέριο;
Alltours | Ταξίδια γνωριμίας με Ολυμπιακή Ριβιέρα, Χαλκιδική και Κρήτη Γερμανών πρακτόρων
Ελληνικός τουρισμός 2023 | 5 Περιφέρειες είχαν το 90,5% των εισπράξεων και το 84% των επισκέψεων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βραβεύει εξέχοντα αρχιτεκτονικά έργα σε όλη την Ευρώπη
ΕΟΤ: Προβολή της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία για τουρισμό περιπέτειας
Γερμανικός τουρισμός: +63% οι δαπάνες για διακοπές το καλοκαίρι του 2024 – Τρίτη επιλογή η Ελλάδα
Ελληνικός τουρισμός 2024 | Τι δείχνουν οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τη σεζόν - η εικόνα ανά αγορά και αεροδρόμιο
Ισπανικός τουρισμός | Νέο ρεκόρ αναμένεται το 2024
Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά
Χαλκιδική: Fam trip 20 τουριστικών πρακτόρων από 12 χώρες