70 χρόνια ΠΟΞ: Οι ξενοδόχοι στυλοβάτες του ελληνικού τουρισμού - Ποιοί βραβεύθηκαν

04-04-19 | ΠΟΞ

Τον πολύτιμο ρόλο που διαδραμάτισαν τα ξενοδοχεία στην ανάταση της ελληνικής οικονομίας και στη συνοχή της κοινωνίας, κατά την περίοδο της μεγαλύτερης κρίσης στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ανέδειξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) σε επετειακή τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με αφορμή τη συμπλήρωση των 70 χρόνων ζωής της.

Από πανδοχείς και κάπελες, και με το φόβο ότι θα μετατραπούμε σε χώρα γκαρσονιών, τα ξενοδοχεία έγιναν το στήριγμα πάνω στο οποίο βασίστηκε η Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, κ. Γρηγόρης Τάσιος κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση με τίτλο «70 Χρόνια ΠΟΞ (1949-2019): 70 Χρόνια Προσφοράς στην Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία».

Το ισχυρό στίγμα των ξενοδοχείων στην ελληνική οικονομία και κοινωνία «είναι η ιστορία μας, η κληρονομιά μας και η προσφορά μας στον τόπο. Αυτή είναι η περηφάνια μας" υπογράμμισε κ. Τάσιος και τόνισε ότι με αυτή τη περηφάνια οι ξενοδόχοι προχωρούν για νέες κατακτήσεις εξέλιξης για να λύσουν όλα τα ανοιχτά θέματα του κλάδου.

Πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους ξενοδόχοι, εκπρόσωποι της Πολιτείας, των φορέων του τουρισμού, των εργαζομένων, παλαιοί Πρόεδροι της Ομοσπονδίας, πρώην και νυν συνεργάτες και δημοσιογράφοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης μετέφερε χαιρετισμό της υπουργού Τουρισμού, κα Έλενας Κουντουρά, στο οποίο η υπουργός συνεχάρη τον κλάδο για τη διαρκή προσφορά του στον ελληνικό τουρισμό και στην εθνική προσπάθεια για την ανάδειξη της Ελλάδας ως προορισμού για δωδεκάμηνο τουρισμό.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ανέφερε ότι με την αναβάθμιση των υποδομών τους, οι ξενοδόχοι έχουν εξελιχθεί στους κατεξοχήν εκφραστές της ελληνικής φιλοξενίας και της εικόνας της Ελλάδας.

Η πρώην υπουργός Τουρισμού, κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά, μιλώντας στην εκδήλωση, είπε ότι οι ξενοδόχοι θα έχουν μεγάλη ευθύνη τα επόμενα χρόνια καθώς ο τουρισμός αποτελεί τη μόνη πλουτοπαραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Ο λόγος που η Ελλάδα φτωχοποιήθηκε αλλά δεν έφτασε στο κατώτατο σκαλί είναι ο τουρισμός της ο οποίος έσωσε την κοινωνία από την απόλυτη ένδεια, υπογράμμισε.

Από την πλευρά της, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, υπουργός Τουρισμού την περίοδο 2012 – 2015, δήλωσε ότι οι ξενοδόχοι ήταν εκείνοι που τοποθέτησαν την Ελλάδα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, και συμβάλλοντας στην ενίσχυση του τουρισμού που αποτελεί εθνική υπόθεση για τη χώρα μας.

Τιμητικές βραβεύσεις σε ξενοδόχους

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις της ΠΟΞ σε ξενοδόχους με ισχυρή παρουσία στον κλάδο. Δεν πρόκειται απλά για μια συνδικαλιστική βράβευση, υπογράμμισε ο κ. Τάσιος, αλλά για την αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς τους στον κλάδο, στον ελληνικό τουρισμό και στο κοινωνικό σύνολο. Στα πρόσωπά τους αναγνωρίζονται εκείνοι που δημιούργησαν έναν ολόκληρο κλάδο πάνω στον οποίο ακούμπησε ολόκληρη η Ελλάδα στη δύσκολη στιγμή της», τόνισε.

Οι ξενοδόχοι που βραβεύτηκαν είναι οι κ.κ. Νίκος Αγγελόπουλος, Δημήτρης Γρηγοριάδης, Τηλέμαχος Γρηγοριάδης, Νίκος Δασκαλαντωνάκης, Αριστοτέλης Διβάνης, Βασίλης Καμπουράκης, Σπύρος Κοκοτός, Αθανάσιος Ρέτσος, Γεράσιμος Φωκάς καθώς και οι κυρίες Ντία Καψή, Ειρήνη Μαντζαβελάκη και Ισμήνη Τορνιβούκα. 

Βραβεία απένειμαν επίσης από πλευράς ΠΟΞ οι τρεις Αντιπρόεδροι του Δ.Σ. κκ. Μανώλης Γιαννούλης, Άρης Σουλούνιας και κα Κωνσταντίνα Σβύνου, ο Γενικός Γραμματέας κ. Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος (ιδιαίτερη στιγμή όταν παρέδωσε ο ίδιος το βραβείο στον πατέρα του κ. Αθανάσιο Ρέτσο) και ο Πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.

Γρ. Τάσιος: Απλώνουμε χέρι για χειραψία αλλά, αν χρειαστεί, θα γίνει γροθιά

Μαζική ήταν η συμμετοχή και στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Crowne Plaza Athens City Centre. Στο επίκεντρο βρέθηκαν όλα τα μεγάλα ζητήματα και οι προβληματισμοί του κλάδου, ενώ απευθυνόμενος κυρίως προς την Πολιτεία ο κ. Τάσιος ζήτησε "καθαρές κουβέντες και καθαρές απαντήσεις". 

Ο Πρόεδρος της ΠΟΞ τόνισε πως πρώτος στόχος είναι να υπάρξει ελάφρυνση μεγάλων βαρών του ξενοδοχείου (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές, κατάργηση του φόρου διαμονής κλπ) που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.  Μεταφέροντας την αγωνία των ξενοδόχων για το αύριο, ο κ. Τάσιος διεμήνυσε ότι «όσοι εκλαμβάνουν την υπεύθυνη στάση μας ως αδυναμία κάνουν τραγικό λάθος» και πρόσθεσε: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τις ζωές μας, με τις επιχειρήσεις μας, με τις οικογένειές μας, με τους κόπους μιας ζωής. Το χέρι που απλώνουμε είναι για χειραψία συμφωνίας. Αλλά αν χρειαστεί  μπορεί να γίνει και γροθιά».

 

***Η προηγουμενη φωτογραφία που αναρτηθηκε στο θέμα, ελήφθη από το TornosNews από τη σελίδα της προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, κ. Ευαγγελίας Ξυπτερα στο Facebook, χωρίς να γνωρίζουμε ότι ανήκει στο Greek Travel Pages.

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων