Ι.Ρέτσος: Πλήγμα η διάλυση της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου

11-05-17 | ΠΟΞ

Ως "μεγάλο πλήγμα" χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, τη διάλυση της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου σε συνέντευξή του στην ηρακλειώτιξη εφημερίδα Πατρίς. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση λέει:

"Είναι δυσάρεστο που μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας δεν έχει ‘Ενωση Ξενοδόχων. Είναι μεγάλο πλήγμα η διάλυση αυτής της Ένωσης και κάνουμε προσπάθειες να “ζωντανέψει” ξανά. Επιπλέον, είναι σημαντικό να υπογράφονται κλαδικές συμβάσεις στα ξενοδοχεία, γιατί το επάγγελμα του ξενοδοχοϋπαλλήλου είναι μια δουλειά εντατικής εργασίας και οι εργαζομενοι πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι και όχι δυσαρε- στημένοι με τις αμοιβές τους".

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Ερώτ.: Πολλοί είναι αισιόδοξοι για τη φετινή σεζόν, άλλοι εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Απάντ.: Περιμένουμε ρεκόρ στις πληρότητες και τις διανυκτερεύσεις και πιστεύουμε ότι φέτος θα φιλοξενήσουμε 1 εκατομμύριο περισσότερους τουρίστες από πέρυσι. Η πρόβλεψη του ΣΕΤΕ είναι ότι θα επιτευχθεί ο στόχος των 14,5 δισ. ευρώ, ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πάρα πολλές προκρατήσεις έγιναν με ελκυστικές τιμές και προσφορές. Θα έλεγα λοιπόν να μην πανυγυρίζουμε προκαταβολικά, γιατί ζούμε σε μια περίοδο κρίσης και μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών παλεύει για να την αντιμετωπίσει και να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Ερώτ.: Η Κρήτη, ως γνωστόν, χαρακτηρίζεται ναυαρχίδα του τουρισμού, αλλά μια ναυαρχίδα με πολλά προβλήματα, σε υποδομές, στο αεροδρόμιο Ηρακλέιου, στα οδικά δίκτυα. Τι βήματα πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί ως προορισμός;

Απάντ.: Στην Κρήτη έχουν γίνει σοβαρές επενδύσεις και υπάρχουν μονάδες υψηλού ποιοτικού επιπέδου. Οπότε το πρόβλημα δεν υπάρχει εκεί, αλλά στις υποδομές. Όπως λέτε, το πιο βασικό είναι το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” και αναγκαστικά θα πρέπει να περιμένουμε το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι για να αλλάξει η εικόνα.

Επιπλέον, αυτό στο οποίο πρέπει να δοθεί έμφαση, είναι η σύμπραξη, η συνεργασία ιδιωτικού τομέα και της Περιφέρειας Κρήτης, για το μάρκετινγκ και τη συντονισμένη προβολή της.

Ερώτ.: Ποια είναι η θέση σας για το τέλος διανυκτέρευσης;

Απάντ.: Περιμένουμε την ομιλία του πρωθυπουργού στην επικείμενη συνέλευση του ΣΕΤΕ, για να δούμε τι θα γίνει με αυτό το θέμα. Είναι λάθος να ισχύσει, γιατί το προϊόν μας γίνεται αυτόματα λιγότερο ανταγωνιστικό.

Ωστόσο, εάν εφαρμοστεί το 2018, θα ζητήσουμε αυτό να γίνει μόνο την περίοδο Ιουλίου - Αυγούστου, ώστε να μην πληγούν οι αφίξεις στα άκρα της σεζόν.

Ερώτ.: Τι πρέπει να γίνει με τις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις;

Απάντ.: Αυτή τη στιγμή εντείνεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Περιμένουμε τη νέα νομοθετική ρύθμιση για τις τουριστικές μισθώσεις σπιτιών, για να δούμε το θέμα της φορολόγησής τους.

Ερώτ.: Ένα σοβαρό ζήτημα για τους ξενοδόχους είναι τα “κόκκινα” δάνεια. Πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν;

Απάντ.: Δεν πρέπει να γίνει μαζική αντιμετώπιση, αλλά η κάθε περίπτωση ρύθμισης να εξετάζεται χωριστά. Έτσι, όσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μπορούν μέσα από σωστή διαχείριση να επανέλθουν σε διαδικασία εξυπηρέτησης, να το κάνουν. Μέσα στους επόμενους 18 μήνες θα υπάρξουν εξελίξεις που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Πρέπει να διασφαλιστεί ίση μεταχείριση μεταξύ των ξενοδόχων που έχουν “κόκκινα” δάνεια και των νέων επενδυτών.

Ερώτ.: Τα τελευταία χρόνια ο Ν. Ηρακλείου δεν έχει Ένωση Ξενοδοχείων. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Απάντ.: Είναι δυσάρεστο που μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας δεν έχει ‘Ενωση Ξενοδόχων. Είναι μεγάλο πλήγμα η διάλυση αυτής της Ένωσης και κάνουμε προσπάθειες να “ζωντανέψει” ξανά. Επιπλέον, είναι σημαντικό να υπογράφονται κλαδικές συμβάσεις στα ξενοδοχεία, γιατί το επάγγελμα του ξενοδοχοϋπαλλήλου είναι μια δουλειά εντατικής εργασίας και οι εργαζομενοι πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι και όχι δυσαρε- στημένοι με τις αμοιβές τους.

Ερώτ.: Πώς βλέπετε το μέλλον του ελληνικού τουρισμού;

Απάντ.: Το μέλλον είναι πολύ αισιόδοξο υπό προϋποθέσεις. Θα έχουμε αρκετά καλά χρόνια μπροστά μας.

Πηγή: patris.gr

 

διαβάστε ακόμα

Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour