Α. Βασιλικός: Τα μισθωμένα σπίτια προσεγγίζουν τα ξενοδοχεία στην Αττική

16-03-17 | ΠΟΞ

Μπορεί οι αεροπορικές αφίξεις στην Αθήνα να αυξάνονται εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια, όμως τα ξενοδοχεία της Αττικής ελάχιστο όφελος έχουν από αυτή την αύξηση.

Όπως είπε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΕΞΑ-ΑΑ, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, ένα μεγάλο μέρος των αφίξεων κατευθύνεται στη «γκρίζα οικονομία» των σπιτιών που μισθώνονται στους τουρίστες, τα οποία αναπτύσσονται εντυπωσιακά κάθε μέρα.

Υπολογίζεται, αν όχι φέτος, του χρόνου, σε κάθε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην Αττική θα αντιστοιχεί ένα δωμάτιο μισθωμένων σπιτιών. 

Χαρακτηριστικό της αναντιστοιχίας αεροπορικών αφίξεων και πληροτήτων στα ξενοδοχεία της Αθήνας είναι τα ακόλουθα στοιχεία…

-το 2015, οι αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 22,5% έναντι τις προηγούμενης χρονιάς, ενώ οι πληρότητες αυξήθηκαν μόλις 4,6%, 

-το 2016, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 9%, ενώ οι πληρότητες στα ξενοδοχεία μόλις 1,5%.

Ακόμη πιο περιορισμένη είναι η αύξηση της μέσης τιμής δωματίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τιμές το 2016 υπολείπονται ακόμη του 2008 που τελικά αποδείχθηκε η καλύτερη χρονιά για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία την τελευταία 15ετία.

Σχετικά με το ζήτημα της «γκρίζας οικονομίας», όπως χαρακτήρισε τις τουριστικές μισθώσεις σπιτιών ο κ. Βασιλικός, όπως είπε, ακόμη δεν έχει εφαρμοσθεί ο νόμος για τις προϋποθέσεις τουριστικής μίσθωσης των σπιτιών που έπρεπε να τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου. Και αυτό γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμη η ΚΥΑ, όπως προβλέπει ο νόμος.

Σε κάθε περίπτωση, οι ξενοδόχοι θα επιμείνουν για ίσες συνθήκες ανταγωνισμού στις μισθώσεις όλων των ειδών καταλυμάτων, τόσο ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις, όσο και ως προς τις λειτουργικές προδιαγραφές.

Πλέον, όπως είπε, υπάρχουν επιχειρήσεις που μισθώνουν πολλές κατοικίες στους τουρίστες και ξεπερνούν το μέσο όρο δωματίων στα ξενοδοχεία της χώρας, που είναι 42 δωμάτια.

Ο κ.Βασιλικός στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των τιμών στα αθηναϊκά ξενοδοχεία που παραμένουν οι χαμηλότερες μεταξύ των ξενοδοχείων στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις και μόνο τελευταία προσπέρασαν τα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης, όπου οι τιμές μειώθηκαν κατά 42% λόγω της κρίσης στον τουρκικό τουρισμό. Υπογράμμισε την έντονη εποχικότητα στα αθηναϊκα ξενοδοχεία, καθώς λειτουργούν σε υψηλούς ρυθμούς μόνο ένα εξάμηνο το χρόνο, όμως επειδή είναι συνεχούς λειτουργίας επιβαρύνονται με τα έξοδα στο εξάμηνο χαμηλής ζήτησης.

Ως προς το επενδυτικό ενδιαφέρον για ξενοδοχεία στην Αθήνα, ανέφερε ότι και ο ίδιος γίνεται αποδέκτης του εδιαφέροντος funds και άλλων επιχειρηματιών, ωστόσο, ελάχιστες προθέσεις υλοποιούνται. Υπενθύμισε ότι μεταξύ 2005 και 2016 η δυναμικότητα των ξενοδοχείων στην Αττική περιορίσθηκε κατά 50 μονάδες και μόνο στο κέντρο της Αθήνας κατά 30 μονάδες. Σε επίπεδο δυναμικότητας δωματίων, η μείωση είναι 4,5% στην Αττική και 9% στο κέντρο. Οι προ-ολυμπιακές προσδοκίες έφεραν νέες επενδύσεις, ωστόσο στην πορεία τα περισσότερα από αυτά τα νέα ξενοδοχεία έκλεισαν.

 

Ο πρόεδρος της ΕΞΑ-ΑΑ επισήμανε επίσης την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού με ορίζοντα 15ετίας για τον τουρισμό της Αττικής μέσα από κεντρικό σχεδιασμό, στον οποίο θα καταλήξουν Πολιτεία και φορείς, ώστε η εφαρμογή του να συνεχισθεί απρόσκοπτα ανεξάρτητα επό την όποια εναλλαγή κυβερνήσεων. Ο σχεδιασμός αυτός θα περιλαμβάνει και συγκεκριμένες υποδομές που θα πρέπει να γίνουν στην Αττική.

(Διαβάστε ακόμα: Οριακά θετικές οι επιδόσεις των αθηναϊκών ξενοδοχείων το 2016)

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»