Προ του Άθω: ο Αριστοτελικός περίπατος στο Λονδίνο – 20% επάνω η Γερμανική αγορά

26-03-15 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Τον Αριστοτελικό περίπατο, την πρώτη από τις 8 χαρτογραφημένες ιστορικές περιπατητικές διαδρομές της προ του Άθω περιοχής Χαλκιδικής, πρόκειται να παρουσιάσουν αύριο στο Λονδίνο, ενώπιον επαγγελματιών του τουρισμού, το Ίδρυμα ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ και οι αριστοτελικές κοινότητες σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω.

Η διαδρομή ξεκινά από το προστατευμένο (από το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000) Άλσος του Αριστοτέλη και τα οθωμανικά Σιδηροκαύσια (του σημερινού οικισμού των Σταγείρων) και καταλήγει στα Αρχαία Στάγειρα (της Ολυμπιάδας), τον τόπο που γέννησε τον Αριστοτέλη.

Η παρουσίαση της περιοχής προ του Άθω στο εξωτερικό ξεκινά με το μότο «Welcome to the Greek land of Aristotle», ενώ η διαδρομή είναι ο καθημερινός περίπατος του Αριστοτέλη στη γενέτειρα γη του, τον τόπο όπου ο κορυφαίος Έλληνας φιλόσοφος μεταλαμπάδευσε στο Μέγα Αλέξανδρο την επιστήμη και την τέχνη της ζωής.

Το μήκος της εκτείνεται στα 32 χιλιόμετρα, τα οποία ακολουθούν τα σκιερά μονοπάτια του Αριστοτελικού Βουνού και εναλλάσσονται ανάμεσα σε πολύ πυκνή βλάστηση και σε ξέφωτα με θέα στο γαλάζιο του Ακάνθιου και του Στρυμωνικού Κόλπου.

Η συγκεκριμένη διαδρομή, στην οποία διεξάγεται πολυετής έρευνα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ με τίτλο «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και Αειφορική εκμετάλλευση Αυτοφυών Φυτών», θα παρουσιασθεί και θα προωθηθεί στο κοινό ως Περιβαλλοντική Περιήγηση, Περιπατητική Διαδρομή και Ιστορικός Περίπατος, ενώ αποτελεί την πρώτη από τις 8 διαδρομές, που συμπεριλαμβάνονται στην αγγλική έκδοση «Mount Athos Area - ROUTES», η οποία θα παρουσιασθεί στο κοινό την ίδια ημέρα από εκπρόσωπο δημοφιλούς γραφείου εναλλακτικού τουρισμού της Βρετανίας.

Προσέλκυσε μάλιστα το ενδιαφέρον του Ramblers, του μεγαλύτερου γραφείου περιπατητικού τουρισμού στη Βρετανία. 

Συγκρατημένες οι απώλειες από τη Ρωσία – 20% επάνω οι Γερμανοί

Η περιοχή προ του Άθω έχει σημάδια τουριστικής ανάπτυξης σε σχέση με πέρυσι. Όπως ανέφερε η διευθύντρια Marketing και επικοινωνίας του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Μαρία Παππά, σήμερα, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για την παρουσίαση του Αριστοτελικού Περιπάτου, το Άγιο Όρος, που ανήκει στην περιοχή προ του Άθω προσελκύει κάθε χρόνο 1 εκατ. επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η μέση διαμονή είναι 3 ημέρες και της άφιξης στο Άγιο Όρος είτε προηγούνται, είτε έπονται τουλάχιστον 2 διανυκτερεύσεις στην Ουρανούπολη.

Όπως ανέφερε η κ. Παππά, η Ρωσική αγορά καταγράφει μεν απώλειες, οι οποίες όμως συγκρατούνται σε επίπεδα μικρότερα του 50% που καταγράφονται σε άλλους ελληνικούς προορισμούς. Αύξηση της τάξης τους 20% παρατηρείται στη Γερμανική αγορά, εντυπωσιακή αύξηση καταγράφουν οι αγορές της Ολλανδίας και του Βελγίου, ανοδικά κινείται και η Ιταλική αγορά, ενώ, αύξηση παρατηρείται στις διαδικτυακές αναζητήσεις για την περιοχή από το Λουξεμβούργο και την Αυστρία, που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στον προορισμό.

Πολύ καλά επίσης πηγαίνουν η αγορά της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας, είπε η κ. Παππά.

Η μεγαλύτερη αγορά της περιοχής είναι η Γερμανία, έναντι της Ρωσίας πέρυσι, και ακολουθεί η Ρωσία στη δεύτερη, η Βρετανία στην Τρίτη και η Ολλανδία στην τέταρτη θέση. Μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης προδιαγράφονται για τη βρετανική αγορά, η οποία το ερχόμενο έτος αναμένεται να βελτιώσει τη θέση της στην κατάταξη.

Η περιοχή διαθέτει 8.500 κλίνες μέρος των οποίων αντιστοιχεί σε 56 ξενοδοχεία και οι υπόλοιπες σε παραδοσιακούς ξενώνες σε ύφος μοναστηριακό.

Ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού, εκτός από τις περιπατητικές διαδρομές και τις θεματικές wine and tsipouro, προωθεί την περιοχή ως γαμήλιο προορισμό ορθόδοξων και καθολικών, διοργανώνει εκδηλώσεις γαστρονομίας με αφιερώματα σε διεθνείς κουζίνες (στη Γαλλική φέτος και στην Κυπριακή του χρόνου), ενώ επιδιώκει και την προσέλκυση τουριστών και τη χειμερινή περίοδο για την οποία μάλιστα υπάρχουν έτοιμα πακέτα.

Εδώ παράγεται και το limited edition κρασί στο οποίο δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Παράλληλα, υπάρχει η επιδίωξη να προωθηθεί η ένταξη της Αμφίπολης στα πακέτα της περιοχής προ του Άθω, αφού η διαδρομή από την Αμφίπολη προς την Ολυμπιάδα δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά.

διαβάστε ακόμα

Τζουμέρκα | Πώς ο «Μύλος Κλίφκης» θα μετατραπεί σε χώρο εστίασης, αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού
Δήμος Χανίων: Διαγωνισμός για παροχή ξενοδοχειακών υπηρεσιών
Μάιος, μήνας εκδηλώσεων για την Κατερίνη
Kronion Trail race στο Λασίθι Κρήτης
Φεστιβάλ Θεματικού Εναλλακτικού Τουρισμού στα Χανιά
Ξενοδοχεία | Ισχυρός επενδυτικός προορισμός η Αθήνα - για πρώτη φορά στο top10 των προτιμώμενων ευρωπαϊκών πόλεων
Ν.Χαρδαλιάς | Τουρισμός πολυτελείας: Συνεργασία της Αθήνας- Αττικής με το Ντουμπάι
Εορταστικό χωριό το Πεδίο του Άρεως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα
Ευρωπαϊκός τουρισμός 2024 | Ποια σύννεφα σκιάζουν την ανάκαμψη - ETC: +14,3% οι ταξιδιωτικές δαπάνες
Φεστιβάλ Comic Con στη Θεσσαλονίκη