Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας

04-05-24 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Από τις 16 έως τις 19 Μαΐου στη Μακρινίτσα του Πηλίου, έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή της Πανελλήνιας Επιστημονικής Συνάντησης Επιτελεστικών Δρώμενων-Επιτελεστικά Δρώμενα και ‘Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας.

Η Επιστημονική Συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου προστασίας και μελέτης αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς Μακρινίτσας Πηλίου-Οι Μάηδες της Μακρινίτσας Πηλίου.

Πρόκειται για μία δράση που έχει σκοπό να λειτουργήσει ως μια πανελλήνια επιστημονική συνάντηση με υλοποίηση εργαστηρίων, διαλέξεων, εκθέσεων και τέλεση σχετικών δρώμενων με σκοπό την εκπαίδευση και την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τον πολιτισμό.

Επιπρόσθετα, η δράση θα συμβάλλει και στην τεκμηρίωση επιτελεστικών δρώμενων από όλη την Ελλάδα που ήδη έχουν εγγραφεί στον Εθνικό Κατάλογο για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά ή για άλλα τα οποία στο μέλλον θα ακολουθήσουν τη διαδικασία εγγραφής.

Η δράση αυτή προβλέπεται να έχει διάρκεια τεσσάρων ημερών και θα κορυφωθεί με την τέλεση του δρώμενου των Μάηδων της Μακρινίτσας Πηλίου.

Ως προς το σκέλος της εκπαίδευσης και των εργαστηρίων, θα συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ Ελληνικών Πανεπιστημίων, ερευνητές και εμπειροτέχνες που ασχολούνται με τα Επιτελεστικά δρώμενα και την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Η δράση αυτή φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως αφετηρία για συνεργασίες και τη δημιουργία Δικτύου Επιτελεστικών Δρώμενων Ελλάδος εγγεγραμμένων στον Εθνικό Κατάλογο για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά αλλά και ως αφορμή για την τέλεση δρώμενων από όλη την Ελλάδα στη Μακρινίτσα και σε άλλες πόλεις. Τέλος, τα αποτελέσματα της δράσης θα αποτυπωθούν σε ένα συλλογικό τόμο με θέμα «Επιτελεστικά δρώμενα και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά».

 

διαβάστε ακόμα

Δήμος Σίφνου: Ποιες παραλίες προτείνονται για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας
Δύο ενδιαφέρουσες εκθέσεις στο Μουσείο Πόλης του Βόλου
Ένωση Ξενοδόχων | Τοπική συνάντηση των ξενοδοχείων πόλεως Ρόδου
Η Τουρκία περιμένει 7 εκ. γερμανούς τουρίστες
Τουρισμός | Η FTI ακυρώνει όλα τα ταξίδια έως και τις 5 Ιουλίου | Αίτηση πτώχευσης και από την BigXtra Touristik
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | MAZOHA | PLAYGROUND 260 - 11 Ιουνίου 2024
Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο στόχαστρο του κυβερνοεγκλήματος
ΜΑΙΧ | Πρόγραμμα κινητικότητας σπουδαστών ERASMUS+
«Thessaly Evros Pass»: Πρόγραμμα 4,45 εκατ. ευρώ για τις περιοχές Θεσσαλίας και Έβρου που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές
Ρόδος: Επέμβαση Υπ. Οικονομικών, ΕΛΑΣ και ΑΑΔΕ στην παραλία της Αγίας Μαρίνας για παράνομες κατασκευές