Δήμος Σουφλίου: Ψήφισμα κατά της εξόρυξης χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων σε χωριό της Βουλγαρίας

13-03-24 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ο δήμος Σουφλίου μετά και την επιστολή που απέστειλαν πολίτες του Δήμου Σουφλίου,εξέδωσε ψήφισμα διατυπώνοντας την αντίρρησή του στη δημιουργία κάθε δραστηριότητας εξόρυξης χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων κοντά στο χωριό Ροζίνο του Δήμου Ιβαϊλογκραντ στη Βουλγαρία.

Το σημείο βρίσκεται περίπου 13 χιλιόμετρα βόρεια από τα ελληνικά σύνορα και περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά από το σημείο όπου ο ποταμός Ερυθροπόταμος εισέρχεται στην Ελλάδα, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο διασυνοριακό σημείο της περιοχής.

Ταυτόχρονα, ο Δήμος δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή και στήριξη του προς όλους τους θεσμικούς φορείς, συλλόγους, οργανώσεις και πολίτες της περιοχής, οι οποίοι αγωνίζονται και στέκονται απέναντι στην συγκεκριμένη επένδυση των χρυσωρυχείων.

Όπως αναφέρεται στη Ψήφισμα: «Η δημιουργία τέτοιων επενδύσεων και μάλιστα επενδύσεων, των οποίων εμείς θα δεχόμαστε μόνο τα απόβλητά τους, θεωρούμε πως εγείρει άμεσους περιβαλλοντικούς κινδύνους και δημιουργεί άμεσες αρνητικές συνέπειες στους υδάτινους πόρους, στο περιβάλλον και την δημόσια υγεία.

Η πολυπόθητη ανάπτυξη που όλοι επιθυμούμε να έρθει για την περιοχή μας, οφείλουμε να επισημάνουμε πως πρέπει να στηρίζεται σε φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες, από τις οποίες δεν κινδυνεύει ούτε η βιοποικιλότητα, η πανίδα, αλλά πρωτίστως ο άνθρωπος.

Την περίοδο που πολλοί ευαγγελίζονται την ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση, σε μια εποχή που στην Ευρώπη συζητάνε για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, εμείς λέμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να έρθει, αλλά να έρθει μέσα από τα πρότυπα και τις προτεραιότητες της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης και όχι από δραστηριότητες που θα υποβαθμίζουν την περιοχή μας.

Ως εκ τούτου, οφείλουμε όλοι να προστατέψουμε την τοπική μας κοινωνία και τις γενιές που θα μεγαλώσουν και θα ζήσουν σε αυτή μετά από εμάς.

Δηλώνουμε την ξεκάθαρη αρνητική στάσημας απέναντι στην δημιουργία των χρυσωρυχείων».

 

διαβάστε ακόμα

Αεροδρόμιο Αθήνας | +16,5% η επιβατική κίνηση το 4μηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024
Προχωρούν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες για πάνω από 1.200 παραχωρήσεις σε παραλίες
To «Amaronda Resort & Spa» πέρασε στη διαχείριση της AMARE HOSPITALITY
Mastercard: Μ. Ανατολή & Β. Αφρική ωθούν στα ύψη τον τουρισμό πολυτελείας μέχρι το 2030 – Η νέα τάση για «οικολογική πολυτέλεια»
Emirates | Open Day πρόσληψης νέων μελών για το πλήρωμα καμπίνας στην Ελλάδα
ΔΥΠΑ | Ανοίγει η πλατφόρμα Jobmatch - θα συνδέει άνεργους και εργοδότες στον τουρισμό και την εστίαση
Airbnb | Το καλύτερο πρώτο τρίμηνο της ιστορίας της το εφετινό
Κλειστό και φέτος το "Ναυάγιο" της Ζακύνθου
AEGEAN - Saudia | Συνεργασία για πτήσεις κοινού κωδικού
Tουρισμός | Άκρως επιδραστικό το περιεχόμενο του TikTok στα ταξίδια – Το παράδειγμα της Αλβανίας