Ο Δήμος Αιγιαλείας στο Πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης

25-02-24 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Iter Vitis, αποφάσισε ο δήμος Αιγιαλείας.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα, το οποίο σήμερα αριθμεί 48 πιστοποιημένες Πολιτιστικές Διαδρομές, ξεκίνησε το 1987 και έχει ως στόχο την προώθηση, διαφύλαξη, αξιοποίηση και μεταβίβαση στις επόμενες γενιές της κοινής ευρωπαϊκής υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι Πολιτιστικές Διαδρομές έχουν ως στόχο να αναπτύξουν τον διαπολιτισμικό διάλογο, να προωθήσουν τις ανταλλαγές προσώπων και ιδεών και γενικότερα να συμβάλλουν στην κατανόηση της Ευρωπαϊκής ιστορίας και των πολλαπλών πολιτιστικών εκφάνσεών της. Επιπλέον, οι Πολιτιστικές Διαδρομές προωθούν τον πολιτιστικό τουρισμό και τη βιώσιμη πολιτιστική ανάπτυξη.

Ελληνικής πρωτοβουλίας είναι πλέον δύο διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι Δρόμοι της Ελιάς και ο Δρόμος Ιστορικών Καφέ, ενώ σε συνολικά 17 Πολιτιστικές Διαδρομές συμμετέχουν και ελληνικά μέλη.

Δρόμοι του Κρασιού

Ο πολιτισμός της οινοποιίας και των οινοκαλλιεργητικών τοποθεσιών αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής και μεσογειακής κουλτούρας. Σκοπός της διαδρομής Iter Vitis είναι η ανάδειξη, αξιοποίηση και προβολή των σχετικών σημείων ενδιαφέροντος. Το πρόγραμμα προωθεί τη χαρτογράφηση και διατήρηση των ιστορικών και αρχαίων αμπελώνων και του πολιτισμού που συνδέεται με αυτά, την έρευνα, καταγραφή και την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων για την προστασία της βιοποικιλότητας, καθώς και την ανάπτυξη βιώσιμων μορφών πολιτιστικού τουρισμού.

Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Iter Vitis είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2007 στο Sambuca της Σικελίας, με κύριο στόχο την προώθηση, την ενίσχυση και την προστασία της πλούσιας ευρωπαϊκής κληρονομιάς της οινοπαραγωγής, υλικής και άυλης, μέσα από τη δημιουργία και τη διαχείριση της πολιτιστικής διαδρομής Iter Vitis - Les Chemins de La Vigne, που αναγνωρίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως η 25η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική διαδρομή.

Αναλυτικά, η πολιτιστική διαδρομή Iter Vitis, διέρχεται από 18 ευρωπαϊκές χώρες και συνδέει αγροτικά τοπία, με τους αμπελώνες να αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία και να προσδίδουν την ιδιαίτερη ταυτότητα της διαδρομής. Μέσω αυτής εκπροσωπείται και ενισχύεται η κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα των χωρών που συμμετέχουν στο δίκτυο Iter Vitis, από τον Ατλαντικό έως και τον Καύκασο, και από τη Μεσόγειο μέχρι και τη Βαλτική Θάλασσα.

Στόχος της Διαδρομής είναι να αναδείξει τους αμπελώνες και το αγροτικό τοπίο ως προορισμό βιώσιμου τουρισμού. Η διαδρομή αναδεικνύει και αφηγείται την ιστορία και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, μέσω των χαρακτηριστικών του τοπίου όπως είναι μικρά τοιχία, είδη αμπελιών, βουνά και λόφοι, καθώς και των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται όπως είναι η τοπική παραγωγή, οι εκλεκτές σοδειές, η χρήση και η κατανάλωση.

Τέλος, μέσω των τουριστικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται σε αυτή, η Διαδρομή αναδεικνύεται και «ζωντανεύει», συμβάλλοντας στην δημιουργία οικονομικών ευκαιριών για τους τοπικούς πληθυσμούς και για την τοπική παραγωγή, κυρίως του κρασιού.

 

 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Airtours: Αφαιρούνται τα brand Robinson, TUI Blue και Riu Palace – Έμφαση στα ξενοδοχεία 5 και 6 αστέρων
Tripadvisor: Έτσι θα ταξιδέψουν οι Αμερικανοί το καλοκαίρι του 2024 – Προετοιμασμένοι για υψηλές δαπάνες
Celestyal | Συνεργασία με το Άμπου Ντάμπι και τον Όμιλο AD Ports
Γερμανικός Τύπος | Το νέο περιζήτητο νησί στην Ελλάδα ονομάζεται Κάρπαθος
FedHATTA: Συνάντηση για την ενίσχυση των τουριστικών ροών από και προς την κινεζική Επαρχία Yantai
Νέα μελέτη: Οι ενέσεις απώλειας βάρους μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων κατά 20%
H Αθήνα γνωρίζει την Πιερία | 'Έκθεση φωτογραφίας στο Νομισματικό Μουσείο
Σημαντικές διακρίσεις για Ελλάδα και Σαντορίνη στα αμερικανικά Leisure Lifestyle Awards 2024
Η Everty απέκτησε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην Κέα
Η Επιτροπή ορίζει την Booking ως «πυλωρό» και κινεί έρευνα αγοράς σχετικά με το Χ