Περιφέρεια Κρήτης: Το πρόγραμμα πολιτισμού και αθλητισμού 2024

12-02-24 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Το πρόγραμμα πολιτισμού και αθλητισμού για 2024 ενέκρινε η Περιφέρεια Κρήτης.

Βασική κατεύθυνση του προγράμματος συνολικού προϋπολογισμού 2.165.000 ευρώ, αποτελεί η ενθάρρυνση και διάδοση της τοπικής καλλιτεχνικής παραγωγής και δημιουργίας, η υποστήριξη των ελληνικών γραμμάτων και του βιβλίου, η καλλιέργεια του ευ αγωνίζεσθαι, η προβολή των άυλων πολιτιστικών πόρων, καθώς και η προώθηση και βελτίωση της επικοινωνίας με τους πολίτες και της πληροφόρησής τους, μέσω δράσεων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τα εξής:

 4ο Φεστιβάλ Κρήτης

Στο πλαίσιο της ανάδειξης του πολιτισμού, θα συνεχιστεί το Φεστιβάλ Κρήτης το οποίο υλοποιείται εντός των αρχαιολογικών τοπόσημων και μνημείων και έχει ως στόχο την υποστήριξη της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, με ταυτόχρονη ανάδειξη των αρχαιολογικών τόπων, με σκοπό την οικειοποίηση των αρχαιολογικών κατάλοιπων και την ενσωμάτωσή τους στην καθημερινότητα των πολιτών και επισκεπτών.

Το Φεστιβάλ θα συμπεριλάβει μεγάλη γκάμα τεχνών και καλλιτεχνών εντός και εκτός Κρήτης και θεσμοθετημένων ετήσιων εκδηλώσεων, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού. Οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί το Φεστιβάλ, περιλαμβάνουν τη σύνδεση μεταξύ της ιστορίας του εκάστοτε μνημείου και αρχαιολογικού χώρου της Κρήτης όπου θα διεξαχθεί το Φεστιβάλ με τη σύγχρονη δημιουργία, την ανάδειξη τόσο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης όσο και των σύγχρονων καλλιτεχνικών προσεγγίσεων, τις διαθεματικές συνεργασίες τεχνών επιστημών και ψηφιακών μέσων και τη σύνδεση του χθες με το σήμερα.

Ταυτόχρονα, ο καλλιτεχνικός του σχεδιασμός θα εμπεριέχει παραστάσεις θεάτρου, χορού, όπερας, περφόρμανς, μουσικού θεάτρου, συναυλίες και εικαστικά που θα υλοποιηθούν σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς τόπους.

Έρευνες

Η δράση περιλαμβάνει τη συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, ινστιτούτα μελετών, κ.α.,  για τη διεξαγωγή ερευνών που αφορούν στο πολιτιστικό απόθεμα της Κρήτης ή μιας περιοχής της, την εκπόνηση ερευνών για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, τη συγκέντρωση του άυλου πολιτιστικού αρχείου της Περιφέρειας Κρήτης, την εκπόνηση ερευνών για τη συμβολή του αθλητισμού στην τοπική οικονομία, τον δείκτη ικανοποίησης των χρηστών των αθλητικών υποδομών και των επισκεπτών τους και εντέλει τη δυναμική της κάθε πολιτιστικής και αθλητικής πρωτοβουλίας.

Δράσεις αθλητισμού

Στον τομέα του αθλητισμού, το πρόγραμμα αφορά μεταξύ άλλων στη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων τοπικής εμβέλειας, όπως η οργάνωση αγώνων ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, άρσης βαρών, στίβου και άλλων αθλημάτων, με τη συνεργασία τοπικών αθλητικών φορέων. Οι δράσεις θα περιλαμβάνουν εκδηλώσεις τοπικού επιπέδου, με στόχο την ανάδειξη των πολυδιάστατων οφελών του αθλητισμού στη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας, καθώς και αυτών που εκπορεύονται από την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών. Η προσέλκυση ευρωπαϊκών και διεθνών αθλητικών διοργανώσεων στην Κρήτη θα συμβάλλει, επίσης, στην προβολή της Κρήτης, στη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, καθώς και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών αγαθών.

Περαιτέρω, οι δράσεις περιλαμβάνουν, εκτός των άλλων, τη βράβευση της προσφοράς προσωπικοτήτων της τέχνης και του αθλητισμού, καθώς και εκδηλώσεις μνήμης με σκοπό την απόδοση τιμών σε πολίτες που συνέβαλαν στην ιστορικότητα του τόπου, αλλά και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Τέλος, όλες οι εκδηλώσεις συμβάλλουν γενικότερα στην παραγωγή θεάματος, στη δημιουργία φήμης και στην προσέλκυση επισκεπτών στην Κρήτη, ως τόπου αναγνωρίσιμου για την παραγωγή πολιτισμού και αθλητισμού.

 

διαβάστε ακόμα

Foreign Office | "Κόκκινος συναγερμός" για Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία και Ισπανία
HAPCO & DES: Εκτόξευση του τζίρου στον τουρισμό MICE στην Ελλάδα εάν ο κλάδος στηριχθεί – Χάνονται πάνω από 120 εκδηλώσεις το χρόνο
FedHATTA/ ΗΑΤΤΑ: Νέες προοπτικές ενίσχυσης του τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
AEGEAN | Νέο Business Lounge στο αεροδρόμιο της Λάρνακας
Δήμος Αθηναίων: Ανοιχτή συζήτηση για τη Μελέτη Τουριστικής Φέρουσας Ικανότητας της πόλης
Τουρισμός | Υπερπόντιες αγορές: Ασφάλεια και οικονομική προσιτότητα τα κριτήρια επιλογής προορισμών στην Ευρώπη
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου - Αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή | Προβολή της παράστασης Αντιγόνη
ΙΝΣΕΤΕ | Αυστραλία, Καναδάς και ΗΠΑ οι 3 πλέον υποσχόμενες long-haul αγορές για τον ελληνικό τουρισμό
Ελλάδα: Γιατί χάνουν τη ζωή τους τόσοι τουρίστες;
Ρωσικός τουρισμός | Τριπλάσια ζήτηση για οργανωμένες διακοπές στην Κύπρο από τη Russian Express