Κανονισμός λειτουργίας για το Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών του Δήμου Μετεώρων

06-06-23 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Εγκρίθηκε ο κανονισμός λειτουργίας του Μουσείου Γεωλογικών Σχηματισμών του Δήμου Μετεώρων στο Καστράκι.

Το Μουσείο γεωλογικών σχηματισμών των Μετεώρων, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επισκέψιμα σημεία της πόλης της Καλαμπάκας και του Δήμου Μετεώρων. Η λειτουργία του αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της τουριστικής κίνησης.

Κατασκευάστηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του προς το κοινό στις 2 Μαΐου του έτους 2018. Έκτοτε αποτελεί ένα κόσμημα του ευρύτερου πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου Μετεώρων.

Στο Μουσείο υπάρχουν συνολικά τρεις αίθουσες. Η αίθουσα Α (αίθουσα αναμονής), η αίθουσα Β (αίθουσα γενικής γεωλογίας) και η αίθουσα Γ (αίθουσα γεωλογικής Ιστορίας των Μετεώρων).

Η αίθουσα Α, ο χώρος αναμονής, παρουσιάζει τα Μετέωρα με τη βοήθεια γενικών εικόνων των Μετεώρων και οπτικοακουστικού υλικού. Οι επισκέπτες παρακολουθούν βίντεο διάρκειας 15 λεπτών σε οθόνη με θέματα τη δημιουργία των Μετεώρων και των κοντινών βουνών Κόζιακα. Η αίθουσα Β αποτελεί χώρο εισαγωγής στη γενική γεωλογία και προσπαθεί να ενημερώσει τον επισκέπτη για τον τρόπο δημιουργίας της Γης, των πετρωμάτων και των ορυκτών. Παρουσιάζονται επίσης απολιθώματα, ορυκτά και πετρώματα από όλη την Ελλάδα.

Η αίθουσα Γ αποτελεί τον μεγαλύτερο, ενιαίο χώρο του μουσείου και σε αυτήν αναλύεται ο τρόπος δημιουργίας των Μετεώρων. Ο επισκέπτης, αφού έχει περάσει την αίθουσα Α της γενικής γεωλογίας, «μεταφέρεται» 30 εκατομμύρια χρόνια πριν και παρατηρεί το γεωγραφικό χώρο των Μετεώρων ως θαλάσσια έκταση. Στη συνέχεια, με μια συνοπτική παρουσίαση των εννοιών της τεκτονικής ανύψωσης και της διάβρωσης, παρουσιάζεται η σημερινή διαμόρφωση των Μετεώρων. Ακόμη, ο επισκέπτης παρατηρεί τα πετρώματα των Μετεώρων, αλλά και απολιθώματα από τις γύρω περιοχές.

Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Γεωλογικών σχηματισμών των Μετεώρων κατασκευάστηκε το 1902 για να στεγάσει το Δημοτικό Σχολείο Καστρακίου, το οποίο λειτούργησε στο κτίριο αυτό μέχρι το 1985. Μέχρι το 2012 το κτίριο φιλοξενούσε δραστηριότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το κτίριο είναι συνολικής επιφάνειας 460 τετραγωνικών μέτρων.

Σκοπός της λειτουργίας του Μουσείου γεωλογικών σχηματισμών Μετεώρων είναι η συμβολή του Δήμου Μετεώρων, ως φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην απρόσκοπτη και ελεύθερη επικοινωνία των πολιτών αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών με την πολιτιστική παράδοση και κληρονομιά. Έτσι θα προαχθεί ο πολιτισμός και η τοπική ιστορία μέσω των επισκεπτών οι οποίοι θα αποτελέσουν άξιους πρεσβευτές του Δήμου Μετεώρων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 
 
 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο