Πώς η Κως θα καταστεί πράσινο νησί

03-12-22 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Το στρατηγικό σχέδιο ενεργειακής μετάβασης της Κω, μέσω του οποίου μπορεί να πετύχει μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και να καταστεί «πράσινο νησί», παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή ημερίδα με τη συμμετοχή του δημάρχου Θεοδόση Νικηταρά και εκπροσώπων από την Γραμματεία Καθαρής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος της Κω ανέφερε:

"... Αρχικά, να τονίσω πόσο σημαντική επιτυχία ήταν για το νησί μας η ένταξή του στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Γραμματείας Καθαρής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Mέσω της εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ενεργειακής μετάβασης η Κως μπορεί να πετύχει μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, να καταστεί «πράσινο νησί» και να μπορέσει να αναπτυχθεί τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, έχοντας πλήρη διαμορφωμένη στρατηγική που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της και θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος. Με το παρόν πρόγραμμα, το νησί δύναται να μπορέσει να αυτονομηθεί ενεργειακά και παράλληλα, να εξασφαλιστεί η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων και των επισκεπτών του.

Στη συνέχεια, να ευχαριστήσω θερμά την ομάδα εργασίας, την κα. Πρωτοπαπαδάκη από την ευρωπαϊκή γραμματεία, τον κο. Ντάρα και την κα. Κουτσογιάννη από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την κα. Σαπουλίδη, ειδική συνεργάτη μου, που όλους αυτούς τους μήνες έχουν εργαστεί με υπομονή κι επιμονή για να συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, εγχείρημα που ήταν δύσκολο τόσο κατά την συνεννόηση με τους φορείς για τη χορήγησή τους όσο και κατά την επεξεργασία τους λόγω όγκου, ώστε να φτάσουν στην τελική μορφή του Στρατηγικού Σχεδίου Ενεργειακής Μετάβασης του νησιού.

Στα πλαίσια ανάπτυξης του ολοκληρωμένου σχεδίου ενεργειακής μετάβασης για την Κω μέσω του παρόντος προγράμματος, αναμένονται και επιθυμούμε τα κάτωθι αποτελέσματα:

Δεδομένου ότι δεν υφίσταται αντίστοιχη ενεργειακή πολιτική για το νησί, επιθυμούμε σε άμεση συνεργασία με τους κατοίκους και τους φορείς δηλαδή, με μια «από κάτω προς τα πάνω» προσέγγιση, να καταρτιστεί από τους αρμόδιους ειδικούς το Σχέδιο Καθαρής Ενεργειακής Μετάβασης (CETA) για όλη την έκταση του νησιού, συνδυάζοντας πρωτοβουλίες που θα συμβάλλον καθοριστικά στο ενεργειακό αντίκτυπο τόσο σε υφιστάμενα όσο και σε μελλοντικά έργα.

Σε άμεση συνεργασία με τον Δήμο Κω θα βρίσκονται για την υλοποίηση του παρόντος σχεδίου τόσο τοπικοί όσο και εθνικής εμβέλειας φορείς, που θα συνδράμουν ουσιαστικά, στο επίπεδο που αφορά τον καθένα, στην ενεργειακή μετάβαση του νησιού. Η συμμετοχή των φορέων, η δική σας συμμετοχή, στην πραγματικότητα, θα εξασφαλίσει την «από κάτω προς τα πάνω» προσέγγιση του προγράμματος, θέτοντας τις βάσεις για την ολοένα μεγαλύτερη κινητοποίηση του Δήμου και των κατοίκων του στην ένταξη σε προγράμματα που ενισχύουν τη διαβούλευση και στοχεύουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την ουσιαστική επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν...).

Στην εκδήλωση παρουσίασαν τις καλές πρακτικές του τόπου τους και την εμπειρία τους γύρω από την ενέργεια οι κύριοι Κατσαπρακάκης από την Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα του Ηρακλείου της Κρήτης και Κοντός, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Τήλου.

 


 

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ