Ένα σημαντικό έργο για τη Μύκονο: Aνάπλαση παραλιακής οδού Παλαιού Λιμένα – Τούρλου

11-10-22 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ο Δήμος Μυκόνου προχωρά τις προκαταρκτικές διαδικασίες για την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου που αφορά την ανάπλαση της παραλιακής οδού Παλαιού Λιμένα – Τούρλου.

Το νησί της Μυκόνου αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους διεθνείς θερινούς προορισμούς με παρατεταμένη τουριστική περίοδο που ξεκινά από τα μέσα Μαρτίου και εκτείνεται μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Ο κύριος όγκος της τουριστικής κίνησης παρατηρείται τους τρεις θερινούς μήνες οπότε τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια πυκνώνουν υπερβολικά και η κίνηση των οχημάτων στους δρόμους διασύνδεσης παρουσιάζει πολύ αυξημένο φόρτο. Λαμβάνοντας υπόψη την κυκλοφορική αυτή «ασφυξία» που προκαλείται τους μήνες αιχμής ειδικά στον οδικό άξονα που ενώνει το λιμάνι της Μυκόνου (παλαιό λιμάνι) με τον Τούρλο (νέο λιμάνι), όταν πλήθος οχημάτων και πεζών σε συνθήκες στενότητας χώρου προσπαθούν να συνυπάρξουν αρμονικά, ο Δήμος Μυκόνου αναζητά άμεση λύση ώστε να διασφαλισθεί αφενός η ασφαλής και απρόσκοπτη μετακίνηση πεζών και ΑΜΕΑ επί του συγκεκριμένου οδικού άξονα και αφετέρου η ενοποίηση και αισθητική αναβάθμιση του ώστε να αποτελέσει το νέο σημείο αναφοράς του νησιού.

Στην προσπάθεια λοιπόν να βελτιωθεί η κατάσταση που επικρατεί, κυρίως τους θερινούς μήνες και δυσχεραίνει την μετακίνηση τουριστών και μόνιμων κατοίκων του νησιού προκαλώντας έντονη δυσφορία, προτείνεται η υιοθέτηση κατάλληλων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην ευρύτερη περιοχή καθώς και η ανακατασκευή και ανάπλαση τμήματος της οδού που συνδέει το παλαιό λιμάνι με τον Τούρλο, μήκους περίπου 2,2 χλμ., με την μονοδρόμηση ή και πεζοδρόμηση τμήματος της.

Το προτεινόμενο έργο, είναι ένα σύνθετο έργο που περιλαμβάνει καταρχήν Κυκλοφορική και Συγκοινωνιακή μελέτη για τον προσδιορισμό των κατάλληλων μέτρων και ρυθμίσεων για την αποφόρτιση της κυκλοφορίας προς τον Τούρλο και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης διασύνδεσης των οικισμών. Επίσης, περιλαμβάνεται υποστήριξη της μελέτη Οδοποιίας για την ανακατασκευή του τμήματος που θα επιλεχθεί και Ειδική Αρχιτεκτονική Μελέτη για τη διαμόρφωση και αισθητική αναβάθμιση των πεζοδρομούμενων τμημάτων.

Η προτεινόμενη λύση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της όλες τις κρίσιμες παραμέτρους σχεδιασμού (ελαχιστοποίηση της όχλησης και εξασφάλιση προσβάσεων στις πέριξ ξενοδοχειακές μονάδες, κόστος κατασκευής των παρεμβάσεων και σεβασμό στην ταυτότητα της υπό ανάπλαση περιοχής και διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα της). 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

διαβάστε ακόμα

Τζουμέρκα | Πώς ο «Μύλος Κλίφκης» θα μετατραπεί σε χώρο εστίασης, αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού
Δήμος Χανίων: Διαγωνισμός για παροχή ξενοδοχειακών υπηρεσιών
Μάιος, μήνας εκδηλώσεων για την Κατερίνη
Kronion Trail race στο Λασίθι Κρήτης
Φεστιβάλ Θεματικού Εναλλακτικού Τουρισμού στα Χανιά
Ξενοδοχεία | Ισχυρός επενδυτικός προορισμός η Αθήνα - για πρώτη φορά στο top10 των προτιμώμενων ευρωπαϊκών πόλεων
Ν.Χαρδαλιάς | Τουρισμός πολυτελείας: Συνεργασία της Αθήνας- Αττικής με το Ντουμπάι
Εορταστικό χωριό το Πεδίο του Άρεως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα
Ευρωπαϊκός τουρισμός 2024 | Ποια σύννεφα σκιάζουν την ανάκαμψη - ETC: +14,3% οι ταξιδιωτικές δαπάνες
Φεστιβάλ Comic Con στη Θεσσαλονίκη